Cu o investitie de 200 de dolari ne putem proteja computerele

Alimentarea neintrerupta cu energie la o vila costa 6.000 de dolari

Disconfortul creat de penele de curent aparute in reteaua de distributie poate fi eliminat daca se utilizeaza un sistem de rezerva cunoscut sub denumirea de UPS (surse de alimentare neintrerupta de energie).

Sistemul UPS, care este un ansamblu format dintr-un redresor, invertor si un numar variabil de baterii, intervine in momentul disparitiei tensiunii in retea asigurand alimentarea neintrerupta cu energie a consumatorilor casnici, precum calculatoarele, televizoarele, frigiderul etc. prin intermediul energiei inmagazinate in acumulatori.

Autonomia poate varia de la 3-10 minute pana la cateva ore in functie de numarul de baterii. In principal, sistemele UPS se utilizeaza la protectia computerelor, evitandu-se astfel riscul pierderii datelor culese, dar nesalvate.

“Un calculator cu monitor are nevoie de un sistem UPS cu o putere de 600 VA, iar costul acestuia este de 200 de dolari”, spune Sorin Vrejiu, director de vanzari la compania Banattika, societate producatoare de surse de energie neintreruptibila.

Putere mai mare, investitie pe masura

Daca dorim sa protejam si imprimanta si alti consumatori casnici trebuie sa dimensionam puterea sistemului UPS in functie de puterile insumate ale acestora. Cu cat puterea este mai mare cu atat sistemele UPS sunt mai scumpe. Pentru protectia tuturor consumatorilor si pentru functionarea neintrerupta a curentului timp de cateva ore la o vila, investitia poate ajunge pana la 6.000 de dolari, sustine Vrejiu. Cand nu dispunem de un sistem UPS la un computer, riscam cel mult, in cazul unei pene de curent, sa pierdem datele. In alte situatii consecintele pot fi mult mai tragice. De exemplu, la o casa care foloseste cazane termice pe lemne disparitia tensiunii din retea duce la blocarea electrovalvei care poate duce apoi la explozie, declara Vrejiu.

Integral in Gandul