Indemnizația pentru bunicii care au grijă de nepoți. Ce spune proiectul de lege. Bunicii ce au grijă de nepoții lor ar putea primi, începând cu anul 2020, o indemnizație pentru creșterea și îngrijirea acestora, potrivit unui proiect legislativ ce va ajunge curând la votul senatorilor, cu propunere de adoptare. Proiectul legislativ care prevede această măsură ar putea primi, până la sfârșitul anului, votul favorabil al senatorilor, având propunere de adoptare. Concret, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoții naturali sau adoptați vor putea primi o indemnizație de creștere în valoare de 650 de lei. Acest lucru se aplică numai dacă părinții care se află în concediul de creștere renunță mai repede la el și revin la muncă, conform Știrile Pro Tv.

Business reportFoto: Colaj foto

Factorii care au pus Romania pe harta celui mai important angajator din cladirile de spatii de birouri moderne. Peste 131.000 de persoane sunt angajate, in prezent, in sectorul de BPO (business process outsourcing) si SSC (shared service center), la nivel national, potrivit datelor companiei de consultanta imobiliara JLL Romania. In acelasi timp, avand in vedere ca spatiul mediu de birouri per angajat in acest sector este de circa 8 metri patrati, rezulta ca respectivele companii ocupa si in jur de un million de metri patrati, adica un sfert din stocul modern de spatii de birouri din Bucuresti si principalele patru piete secundare din tara, potrivit Wall Street.ro.

Repartizarea cheltuielilor gospodăriilor în România și în UE. Gospodăriile din UE au cheltuit pentru locuire și utilități aproape 2.100 miliarde euro, sumă echivalentă cu 13% din PIB-ul Uniunii – potrivit situației la nivelul anului 2018. Această sumă reprezintă 24% din sumele totale achitate de gospodării și reprezintă, de departe, capitolul cel mai important de cheltuieli după clasificarea armonizată pe 12 capitole. La mare distanță în spate, apar: banii dați pentru transport (13,2%), mâncare și băuturi non-alcoolice (12,1%), recreere și cultură (9,1%), restaurante și hoteluri (8,7%). Sumele rămase au fost destinate pentru: mobilier, aparatură și produse de întreținere a casei (5,4%), îmbrăcăminte și încălțăminte (4,7%), băuturi alcoolice, tutun și narcotice (3,9%) și sănătate (3,9%), care au însumat împreună 32,8% din cheltuielile gospodăriilor pe 2018, notează Curs de Guvernare.ro.

Acțiunile europene, la maximul istoric pe fondul optimismului generat de acordul SUA-China. Acțiunile europene au urcat la un maxim istoric în sesiunea de tranzacționare de luni, în contextul optimismului alimentat de semnarea acordului comercial SUA-China. Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 s-a apreciat cu 1,32%, până la 417,46 de puncte, depășind recordul precedent de puțin peste 415 de puncte, atins în aprilie 2015. SUA și China s-au înțeles asupra termenilor unui acord preliminar menit să soluționeze disputa pe tema tarifelor vamale dintre primele mari economii ale lumii, au anunțat cele două părți vineri. Potrivit acordului, SUA va elimina, în mai multe etape, taxele vamale pentru importurile chinezești, în timp ce Beijingul s-a angajat să majoreze importurile agricole și de alte produse din SUA, conform Profit.ro.

Fabrica Volkswagen de 1,3 miliarde de euro va fi construită în Turcia sau nu va mai fi construită deloc. Grupul Volkswagen nu ia în considerare alte țări în loc de Turcia pentru noua sa fabrică multibrand. Decizia de construire a fabricii din Turcia este în continuare suspendată și va rămâna la acest stadiu până în luna februarie, au declarat surse apropiate discuțiilor pentru publicația Automobilwoche. Sursele care stau la baza anunțului au spus că grupul german nu se gândește să schimbe locația fabricii. Volkswagen a ales Manisa, o localitate aflată la 40 de kilometri de Izmir, pentru fabrica multibrand de 1,3 miliarde de euro, însă a decis să nu facă anunțul oficial după ce Turcia a intervenit în Siria, se arată în articolul Digi24.

Consumul de whisky a crescut în primele opt luni cu 11% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 2,68 milioane litri. În primele opt luni ale anului 2019, în România, consumul de whisky a crescut cu 11% față de aceeași perioadă a anului 2018, iar volumul a fost de 2.683.000 litri, potrivit datelor Audit Retail Nielsen, care arată că piața de single malt a crescut cu 13%, reprezentând o cotă de 2% din consumul total de whisky. În materie de whisky premium, consumul de whisky single malt a înregistrat o creștere de două cifre comparativ cu anul precedent, datorită interesului crescut pentru acest tip de whisky. Consumatorul român a învățat, treptat, să treacă dincolo de numele unui brand, scrie Profit.ro.

Un Crăciun mai scump pentru români. Cu excepţia cărnii de pui, totul costă mai mult. Sărbătorile din acest an vin cu prețuri mai mari față de anul trecut la majoritatea produselor de bază. Totul pornește de la prețul de producător influențat de fluctuațiile pieței europene. Singurul produs pe un trend descendent este carnea de pui. În materie de prețuri, Crăciunul din acest an se anunță unul mult mai scump, având în vedere că principalul produs cumpărat în această perioadă-carnea de porc- este mult mai scump la poarta fermei. Din cauza pestei porcine africane care afectează atât România, dar mai ales statele din Asia care sunt mari producătoare, deficitul din piață este extrem de mare, iar prețurile sunt cu peste 40% mai mari față de perioada similară a anului trecut. Preţul mediu al cărnii de porc la poarta fermei a depăşit, pentru prima dată în ultimii patru ani, pragul de 2 euro kilogramul, relatează Economica.net.