Ca în toate țările din regiune, tranzitul cerealelor ucrainene a creat și în România supărări mari în rândul agricultorilor, care reclamă pierderi peste pierderi. Recent, însă, a trecut de Guvern o ordonanță de Urgență care modifică relația dintre România și Ucraina la nivelul importurilor de cereale.

Masini transportand graneFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Deși nu rezolvă definitiv toate laturile problemei, măsura e privită drept o îmbunătățire a situației. Punctul ei slab vine din faptul că e temporară, au comentat pentru Panorama mai mulți agricultori. Teoretic, durata limitată a aplicării ordonanței înseamnă că discuția privind importurile de cereale ucrainene și impactul asupra fermierilor români se redeschide la anul.

Ce face noua ordonanță

Noul act normativ va fi aplicat până la finalul lunii decembrie a acestui an şi stabileşte măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață.

Conform ordonanței, importurile de cereale vor fi permise doar în baza unui acord de punere pe piaţă eliberat de MADR şi numai pentru fermierii şi procesatorii care demonstrează că au nevoie de aceste cantităţi pentru completarea stocurilor, a explicat tot ministrul.

Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin noua ordonanţă de urgenţă sunt: grâu şi meslin, porumb, soia, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, seminţe de floarea-soarelui.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, le-a dat asigurări fermierilor români că, „timp de 30 de zile, nu va intra niciun bob de grâu sau de porumb din Ucraina, iar singurii care vor beneficia de licenţiere pe zona cerealelor vor fi fermierii şi procesatorii români”.

Citește articolul pe Panorama.ro