Se vinde Rapidul. Ba nu se vinde. Se anunta un cumparator - daca Rapidul este, cu adevarat, de vanzare. Dar nu e. Ba e. S-a vandut. De fapt, e pe punctul de a se vinde. De la cei care au formulat contractul de vanzare a clubului, MONEY EXPRESS a aflat, in premiera, detalii despre structura tranzactiei Taher-Copos.

Lucrurile par clare in privinta Rapidului acum, dupa vartejul de scenarii, declaratii, dezmintiri si juraminte declansat la 3 martie, cand Realitatea TV a difuzat prima stire despre vanzarea clubului. Se poate spune ca a intrat deja in constiinta publica faptul ca George Copos a vandut "exceptia de suflet" de la filozofia sa de business, cea care spune ca orice afacere care pierde bani mai mult de sase luni si nu are perspective sa-si recupereze pierderile trebuie inchisa imediat.

Dar lucrurile nu stau insa chiar asa, spun juristii. Tehnic vorbind, tranzactia la semnarea careia George Copos a varsat lacrimi e doar o promisiune ferma de vanzare - acesta e, deocamdata, singurul document incheiat la capatul unor negocieri-maraton purtate sub o presiune mediatica neobisnuita in mediul de business. Doru Bostina, avocat coordonator al Bostina si Asociatii - casa de avocatura care l-a asistat pe Fathi Taher - nu lasa loc de echivoc. "Tranzactia in sine nu a avut loc", spune el, vorbind doar de inceputul unei vanzari, nu de finalul ei. Pana acum s-a stabilit, de fapt, o structura a tranzactiei, vanzarea propriu-zisa urmand a fi finalizata, daca toate merg conform planului, in sase-sapte luni.

O TRANZACTIE ATIPICA. Pe langa conditiile in care s-au desfasurat cele circa doua saptamani de negocieri - "de hei-rup", cum le numesc avocatii de la Bostina, cu zile in care s-a muncit cate 15 ore - exista mai multe lucruri atipice in vanzarea Rapidului. Unul e acela ca intai s-a semnat un document si abia de-acum urmeaza sa fie demarat procesul de due-diligence, acea investigatie pe care consultantii unui cumparator o fac inainte de o potentiala investitie si care are menirea sa verifice datele care tin de vanzare. Altul e ca avocatilor nu li s-a pus la dispozitie o evaluare a clubului, pretul - pe marginea caruia s-a speculat in ultimele saptamani - fiind stabilit printr-o intelegere intre Copos si Taher. Cu alte cuvinte, s-a mers pe principiul "ne intelegem si batem palma", detaliile contractului fiind - cel putin la prima vedere - mai putin importante. Inca un lucru demn de mentionat: Rapidul are deja un audit realizat de o companie din Big Four - cele mai mari patru firme de consultanta din lume - ceea ce indica faptul ca George Copos n-a luat decizia de vanzare peste noapte. Mai mult, arata ca cel putin o tentativa de vanzare a mai avut loc. "Da, se mai incercase vanzarea Rapidului, dovada ca exista deja un audit. (...) Cu siguranta ca s-au mai incercat tranzactii", spune Ovidiu Mihut, cel care a condus echipa de avocati care l-au asistat la negocieri pe Taher.

FORMULA DE VANZARE. Concret, iata cum stau lucrurile in acest moment: Fathi Taher e deja nr. 1 la Rapid, preluand in prima faza 58,86% din actiuni si - cel mai important - asumandu-si bugetul pe 2008. Copos, la randul lui, e departe de a-si fi incheiat conturile cu clubul: va ramane la Rapid, ca actionar minoritar, si dupa ce tranzactia se va fi incheiat, avand "un procent conservat de 20%", dupa cum spune Mihut. A solicitat, in plus, sa fie numit presedinte de onoare.

Dar pana cand detinerea lui se va reduce la 20%, trebuie parcurse cateva etape. Va fi mai intai operata o diminuare de capital, echivalenta cu actualele datorii ale clubului - care sunt de circa 13 milioane de euro - miscare dupa care Rapidul va fi curat. Taher va ajunge sa controleze 80% din club cel mai probabil printr-o majorare de capital la care Jean Valvis, care detine 0,01%, ar fi interesat sa participe, dupa cum a declarat el pentru MONEY EXPRESS la mijlocul saptamanii trecute. Pana atunci, insa, Taher a adus un nou management - noul presedinte e Constantin Toma, seful Omniasig -, a promis ca va finanta toate cheltuielile echipei si, in plus, a promis ca va mari salariile.

Money Express