Peste 250.000 de rusi au un iPhone, vecinii de la est situandu-se pe locul trei intr-un top al tarilor cu cei mai multi utilizatori ai popularului terminal, dupa SUA si China, informeaza agentia Bloomberg.

Telefonul nu este vandut in Rusia pe cai oficiale de catre compania mama, Apple, ci este adus in tara de speculanti care fac bani frumosi de pe urma sa, spune Eldar Murtazin, analist-sef al Mobile Research Group Moscova.

Cerererea mare pentru terminal i-a ridicat foarte mult pretul. Astfel, unii „distribuitori“ vand terminalul pentru nu mai putin de 1.000 de dolari bucata, de doua ori mai mult decat costa in SUA iPhone. Si cum terminalele nu pot functiona decat in retelele in care doreste Apple, hackerii fac si ei bani frumosi de pe urma situatiei create. Pentru a debloca un iPhone, asa incat telefonul sa functioneze in retelele mobile din Rusia, se cer si 105 dolari.

20.000 pe luna

„Este un simbol pentru rusi“, a declarat Timofei Kulikov, avocatul celui mai mare lant de retail din Rusia, X5 Retail Group NV. „Daca vezi doi oameni de afaceri la masa in Moscova, ambii folosesc cate un iPhone“, a continuat el.

Integral in Evenimentul Zilei