Paul Otellini, presedintele Intel si rectorul Universitatii Tehnice din Gdansk, profesorul Janusz Rachon si cu directorul centrului Trojmiejska Akademicka Siec Komputerowa (TASK), profesorul Mscislaw Nakonieczny, au apasat butonul de start al celui mai mare supercomputer din Polonia, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Centrul Informatic TASK, din Polonia.

Cu nume de cod „Galley”, supercomputerul a fost anuntat acum sase luni. Galley ofera o putere de calcul de 50.000 de miliarde de operatiuni pe secunda, fiind de aproximativ 4.400 de ori mai rapid decat supercomputerul IBM Deep Blue, care a castigat partida de sah impotriva campionului mondial de sah, Gary Kasparov, in 1997.

Galley inglobeaza 1.400 de procesoare quad-core Intel Xeon, echivalentul a 5.600 de unitati de procesare. Acesta este cel mai puternic supercomputer din Europa Centrala si de Est si pe locul noua in topul european al supercomputerelor.

Galley va fi utilizat de mai multe universitati poloneze, in cadrul proiectelor stiintifice, printre care se numara proiecte de cercetare din diverse domenii de activitate precum chimie, fizica, inginerie, electronica si oceanografie.

Chip.ro