In timp ce analistii externi prezinta intr-un mod pesimist evolutia economica a Romaniei, analistii autohtoni vad un reviriment al economiei romanesti in urmatoarea perioada.

"Opiniile potrivit carora economia romaneasca va cadea sunt usor exagerate si nu sunt bine fundamentate", a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD Group Societe Generale, cu ocazia lansarii raportului de primavara al bancii asupra economiei romanesti.

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s a reluat ieri teza ca economia Romaniei este printre cele mai vulnerabile in cazul unei intensificari a crizei creditelor. Fondul Monetar Interntional (FMI) a avertizat ca o eventuala reducere a ritmului creditarii din Romania cu 10% ar avea un impact negativ asupra ratei de crestere a PIB, de 1,5% in primul an, iar in anul urmator avansul economic isi va relua tendinta ascendenta.

Economistul-sef al BRD Group Societe Generale considera insa ca Romania are o economie stabila.

"Nu vad motive ca investitorii sa paraseasca economia romaneasca, care este stabila si are avantajul pozitionarii geografice la granita estica a Uniunii Europene, fiind un pilon de stabilitate pentru Comunitatea Europeana", spune economistul-sef al BRD Group Societe Generale.

Totusi, Libocor admite ca principala vulnerabilitate a economiei romanesti este deficitul de cont curent si estimeaza ca acesta nu va avea o influenta majora asupra economiei, iar criza pietelor financiare nu va afecta economia Romaniei decat marginal sau aproape deloc.

Libocor considera ca Romania nu se va confrunta cu o criza a lichiditatilor, sistemul bancar autohton fiind, in opinia acestuia, "mai mult decat solid". "Lichiditatile exista, insa sunt la Banca Nationala a Romaniei (BNR) in rezervele minime obligatorii, iar eliberarea lor va avea loc atunci cand va fi necesar", precizeza economistul-sef al BRD Group Societe Generale.

Romania Libera