Statistica dublarea nivelului investitiilor straine directe in prima parte a acestui an nu poate risipi frustrarea provocata de alegerea de catre Mercedes a Ungariei in detrimentul Romåniei. In primele patru luni ale acestui an, investitiile straine directe (ISD) au totalizat 3,2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Banca Nationala. Adica o suma aproximativ egala cu cea evaluata pentru anii 2001, 2002 si 2003 la un loc si de doua ori mai mare decåt cea inregistrata in perioada ianuarie - aprilie 2007.

Iar comparatiile pot continua: cuantumul ISD de la 1 ianuarie påna la 30 aprilie 2008 reprezinta jumatate din cel calculat pentru tot anul trecut (7,2 miliarde de euro) si de mai bine de zece ori mai mult decåt s-a investit in Republica Moldova in 2007. Una dintre consecintele acestei cresteri fulminante este ca atåt BNR, cåt si Comisia Nationala de Prognoza (CNP) au anuntat ca au de gånd sa revizuiasca in sens pozitiv estimarile privind nivelul ISD in 2008.

Expertii Bancii Nationale au enuntat si o cifra: 7,8 miliarde de euro, fara sa excluda posibilitatea ca si acest prag sa fie depasit. Alt efect benefic este ca investitiile straine au ajuns sa acopere doua treimi din deficitul de cont curent (4,8 miliarde de euro in primele patru luni), asta si in contextul in care acest indicator si-a temperat serios cresterea in 2008.

Integral in Capital