Vosganian: Romania poate sa ajunga in topul primelor 10 puteri economice din UE in 2020. Economia romaneasca a inregistrat in primul semestru o crestere de 8,6%, pe fondul unui an agricol bun, iar daca ritmul de crestere a PIB si dinamica investitionala se vor mentine in perioada urmatoare, Romania ar putea sa ajunga in 2020 in topul primelor zece tari europene in functie de puterea economica, apreciaza ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian, potrivit ZF.

Datoria Statelor Unite: 53 trilioane de dolari. Un dezastru economic ar putea avea loc in cazul in care datoria Statelor Unite de 53 trilioane de dolari va creste. Aceasta este tema unui film documentar care a fost lansat ieri in Statele Unite, la a carui premiera a participat si omul de afaceri Warren Buffett. Un pic mai optimist, Buffett a declarat ca el are incredere ca Statele Unite vor reusi sa-si plateasca datoriile si sa ramana prospere in continuare, scrie Capital.

Cele mai riscante credite: actiuni pe datorie. Imprumuturile pentru achizitia de actiuni s-au dovedit in ultimul an adevarate bombe cu ceas, informeaza Romania libera. Corectiile de peste 50% pe SIF-uri ar fi putut provoca "executari silite" in portofoliul debitorilor. Daca in 2007 piata bursiera a crescut ca efect al intrarii Romaniei in UE, al perspectivelor bune ale economiei etc., lucrurile s-au schimbat acum radical. Criza subprime poate baga SUA in recesiune, nici economiile puternice din Europa nu se simt bine, iar emergentele nu pot face exceptie. Or, cand economia stranuta e bine sa stai departe de bursa, oricat de tentante ar parea preturile.

Topul celor mai profitabile companii din Romania. Cele mai profitabile companii din Romania, exceptand bancile, au obtinut in anul 2007 un profit net de 1,94 miliarde de euro, conform datelor facute publice de Ministerul Economiei si Finantelor, anunta Ziarul Financiar. Pe primul loc in topul celor mai profitabile companii s-a aflat Petrom, chiar daca aceasta a inregistrat o scadere a profitului cu 17,8% fata de cel inregistrat in 2006. Pe locurile imediat urmatoare se gasesc doi operatori de telefonie mobila, intre Orange si Vodafone existand o diferenta de 100 milioane de euro.

Cel mai important zacamant de gaze din Balcani s-a descoperit in Bulgaria. In Bulgaria, mai exact in zona satului Deventi de langa Plevna, a fost descoperit un important zacamant de gaze naturale. Kolyo Tonev, directorul companiei Direct Petroleum Bulgaria, care a facut prospectiunile crede ca este atat foarte mare cat si gazul continut este unul de calitate foarte buna, fara sa contina apa, hidrogen sulfurat sau alte impuritati. In plus, presiunea este de 800 de atmosfere, cea mai mare din regiunea balcanica, dezvaluie Capital. Acum, Direct Petroleum Bulgaria asteapta sa ii ajunga echipamentul din SUA, pentru a estima cu exactitate volumul de gaz aflat in depozit.

Romania se pregateste de Sandero 4x4. Din toamna anului viitor, romanii vor putea cumpara modelul Sandero 4x4, produs de Dacia Renault. Deocamdata, inginerii de la Renault au anuntat o noua lansare pentru piata Mercosur (piata comuna a Americii de Sud): Sandero Stepway. Francezii isi numesc noul model USV (Urban Sport Vehicle), iar masina va fi comercializata din octombrie pe pietele din Brazilia si Argentina, anunta EvZ.

Romania, cea mai mare crestere anuala a comenzilor industriale din UE. Romania a inregistrat o crestere a comenzilor industriale de 27,8% in luna iunie 2008, comparativ cu iunie 2007, cea mai mare dinamica din Uniunea Europeana, in conditiile in care la nivelul intregii comunitati, aceste comenzi au scazut cu 6,6%, potrivit unui studiu publicat vineri de Eurostat si citat de DailyBusiness.

Turnurile bloc – solutia dezvoltatorilor pentru ocolirea preturilor mari la terenuri. Preturile mari ale apartamentelor finalizate, datorate cresterii costurilor de constructie, a terenurilor si a fortei de munca, pot fi reduse daca dezvoltatorii se vor orienta catre constructia de ansambluri rezidentiale tip turn, care sunt aproape inexistente in Bucuresti, potrivit reprezentantilor companiei poloneze de consultanta imobiliara REAS, scrie Gandul.

Alianta Google-Verizon contra Yahoo. Razboiul pentru castigarea de noi cote de piata in domeniul motoarelor de cautare pe internet a consemnat o noua etapa castigata de Google. Astfel, furnizorul american de servicii de telefonie mobila Verizon Communications va incheia un acord prin care Google va deveni principalul motor de cautare pe aparatele Verizon oferindu-i in acelasi timp o cota de piata din veniturile din publicitate, potrivit Wall Street Journal, citat de Capital.

Gigantul Alstom, in centrul unui scandal de coruptie si spalare de bani. Autoritatile judiciare elvetiene au anuntat ca o persoana a fost arestata si mai multe birouri ale grupului industrial francez Alstom au fost perchezitionate in cadrul unei anchete privind suspiciuni de coruptie, activitati economice frauduloase si spalare de bani, transmite Reuters, citat de Gardianul. Grupul francez este prezent in Romania prin Alstom Transport Romania, care are un contract de 240 milioane de euro cu Metrorex, cu o durata de 15 ani, pentru asigurarea serviciilor de mentenanta a trenurilor de metrou.

Nintendo, data in judecata pentru controller-ele Wii. O companie din Maryland a dat in judecata Nintendo, pe motiv ca ar incalca patru dintre patentele sale, folosite in cazul controller-ului de la consola Wii, anunta ChipOnline. Hillcrest Laboratories acuza incalcarea unor patente si a depus o plangere si la Comsia Internationala pentru Comert. Compania detine patru patente pentru un pointer tridimensional, sensibil la miscare, care afecteaza actiunile de pe ecran, obtinute in 2004.

Analistii de la ING ii sfatuiesc pe investitori sa pastreze titlurile Petrom. Economistii bancii ING considera ca pretul actiunilor celei mai mari companii romanesti, Petrom, merita sa fie pastrate in portofoliile de investitii pentru ca rezultatele obtinute in trimestrul doi al acestui an au depasit estimarile. Ei spun ca pretul unei actiuni va fi de 0,576 lei, cu 0,134 lei mai mult decat valoarea inregistrata in sedinta bursiera de vineri, scrie Gandul.

Brokerul ABN AMRO Securities si-a schimbat numele. ABN AMRO Securities Romania si-a schimbat denumirea in RBS Securities Romania dupa ce consortiul condus de Royal Bank of Scotland (RBS) - care a achizitionat grupul olandez ABN-AMRO - a obtinut avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare pentru a deveni actionar semnificativ indirect, cu 98,11% din actiuni, al companiei, anunta EvZ.

Medvedev are iPhone. Potrivit unor informatii neoficiale din presa rusa, presedintele Dmitri Medvedev ar avea un iPhone, luat se pare de pe piata gri a Rusiei, piata pe care se vinde iPhone-ul inca de anul trecut. De acum inainte, insa, Medvedev poate sa detina un iPhone achizitionat legal din Rusia, intrucat cei mai mari operatori de telefonie mobila de aici au semnat un acord cu reprezentantii Apple pentru introducerea iPhone-ului pe piata rusa de telefoane mobile, informeaza Capital.

Deutsche Bahn a descoperit o frauda de zeci de milioane de euro la divizia Schenker. Deutsche Bahn, compania feroviara germana de stat, a anuntat descoperirea unei fraude in contabilitate de zeci de milioane de euro, la divizia Schenker din Belgia, care nu va afecta insa listarea unei parti dintre actiunile diviziei sale de logistica, informeaza Business Standard.

Abarth pregateste Fiat 500 SS pentru Paris. Un prototip al noii versiuni sportive a lui Fiat 500 rezultata in urma colaborarii dintre constructorul italian si specialistii de la Abarth a fost surprins in timpul unor teste. Fotografiile spion cu noul Fiat 500 SS confirma zvonurile de la lansarea versiunii Abarth de 135 CP a minicarului italian, care sustineau faptul ca Fiat intentioneaza sa lanseze o versiune si mai puternica pentru a rivaliza cu Mini Cooper S care dispune de 172 CP, scrie Automarket.