Seful bancherilor elvetieni: Nu mai luati credite in franci! Romanii n-ar mai trebui sa ia credite in franci elvetieni pentru ca se supun unui risc valutar imens, a declarat ieri Pierre Mirabaud, presedintele Organizatiei Bancherilor din Elvetia. Explicatia acestui avertisment vizeaza eventualele fluctuatii ale monedei elvetiene. “Romanii si firmele romanesti n-ar trebui sa ia credite in franci elvetieni. Este foarte riscant. Ei au veniturile in lei. Ar trebui sa se imprumute in lei. Nu intr-o moneda care de la o zi la alta poate fluctua foarte mult in timp ce veniturile lor nu se schimba”, a detaliat Mirabaud, scrie Cotidianul.

Taxa auto are toate sansele sa devina istorie. Liderii opozitiei din Camera Deputatilor, cu exceptia celor de la PSD, care sunt mai rezervati, spun ca vor vota pentru anularea actualei taxe auto si pentru restituirea banilor. Liderii grupurilor parlamentare de opozitie din Camera Deputatilor spun ca vor vota la fel ca si colegii lor senatori, varianta in care taxa auto va fi eliminata, scrie Cotidianul.

Managerii de multinationale o duc bine in Romania. Managerii multinationalelor prezente in Romania au o putere de cumparare superioara celor din Austria, Franta, Germania, Marea Britanie sau SUA, potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Hay Group. Directorii multinationalelor de pe piata locala ocupa locul opt intr-un top care include 51 de tari si care a luat in considerare remuneratia medie a unui sef de departament sau unitate de business intr-o multinationala, taxele legale pentru acest salariu si costul vietii, afirma Evenimentul Zilei.

Doi romani din trei vor sa-si renoveze casa. Aproape trei sferturi (70%) din romanii din mediul urban vor sa investeasca, in perioada 2008-2009, in amenajarea si repararea locuintei proprii, arata un studiu realizat de compania IRSOP Market Research & Consulting. Potrivit studiului, realizat in anul 2007, aproape jumatate (40%) din romanii din mediul urban aveau intentia, la data realizarii studiului, de a amenaja locuinta in urmatoarele luni, in timp ce 15% din ei intentionau sa faca reparatii majore. Mai mult, 15% din participantii la sondaj au declarat ca intentioneaza sa construiasca o locuinta. Investitia in "casa de la tara" reprezenta optiunea a 7% din participantii la studiu, in timp ce cate o cota de 13% aveau in vedere extinderea casei sau cumpararea unei locuinte noi, scrie Romania libera.

Preturile locuintelor vechi din Capitala au scazut cu pana la 10%. Cea mai mare scadere a preturilor locuintelor vechi in luna august a acestui an, de 9%, a fost inregistrata in sectorul 2 al Capitalei, astfel ca valoarea medie a unui metru patrat a ajuns la 1.540 de euro, potrivit celui mai recent indice imobiliar realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania. Preturile din sectorul 1 au inregistrat a doua crestere consecutiva, de 2% fata de luna iulie, si mai mult cu 13% fata de acum sase luni de zile, ajungand astfel la valoarea medie de 2.285 de euro pe metru patrat, suprafata construita a apartamentelor plus suprafata teraselor. „Mai mare cu aproximativ 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea indicelui pentru locuintele vechi este totusi cea mai scazuta inregistrata in 2008, cu aproximativ 10% mai mica decat cea a lunii martie”, se arata in comunicat, informeaza Gandul.

Hipermarketurile au scumpit produsele pe care promisesera ca le dau mai ieftin. Din septembrie, mai multe produse agricole trebuiau ieftinite in hipermarketuri, dupa cum spuneau, la inceputul verii, mari producatori autohtoni. Acest lucru nu s-a produs pentru ca o parte dintre ei si-au urmarit interesele, in timp ce hipermarketurile au reusit sa-i tina pe toti in lesa doar pentru a le inchide gura. In schimbul unor ieftiniri de 10-20%, cum se laudau atat producatorii, cat si marii retaileri, consumatorul final nu s-a ales decat cu o scumpire medie de 20% si cu praf in ochi, relateaza Gardianul.

Deficitul comercial a crescut cu peste 10%. In primele sapte luni din acest an, importurile au depasit exporturile cu 12,7 miliarde de euro. Decalajul dintre exporturi si importuri – deficitul comercial – incepe sa-si atenueze avansul, iar in structura comertului exterior au intervenit cateva schimbari. Datele comunicate ieri de Institutul National de Statistica (INS) arata ca deficitul comercial a crescut cu 10,42% in primele sapte luni din 2008, comparativ cu perioada similara din 2007, la 12,7 miliarde de euro, Adevarul.

Romania: importuri auto de 600 mil. euro din afara UE. Romania a importat anul trecut de pe pietele din afara Uniunii Europe autoturisme in valoare de aproape 600 milioane de euro (mai exact 587 mil. euro) potrivit Biroului European de Statistica - Eurostat. De asemenea, valoarea exporturilor a fost 213 milioane de euro, ceea ce plaseaza Romania pe locul sapte in UE in privinta deficitului din acest domeniu (374 mil. euro), locul intai fiind detinut de Spania cu un deficit de 1,5 miliarde de euro (importuri: 4 miliarde de euro, exporturi: 2,5 miliarde de euro). La nivelul intregii Uniuni, valoarea totala a exporturilor de autoturisme a fost anul trecut de 71,1 miliarde de euro iar cea a importurilor de 33,6 miliarde de euro, scrie Capital.

Trimestrul III se profileaza drept cel mai bun din istoria Romaniei: plus 10% la PIB Surprinsi de contributia agriculturii la PIB, analistii au revizuit cu un punct in sus prognozele de crestere pe 2008, la 8,5 - 9%. Trimestrul al treilea ar putea aduce o crestere economica record pentru Romania, de 10% sau chiar peste acest nivel, pe baza unui varf de contributie a productiei agricole, urmand ca la finele anului cresterea PIB sa se apropie de 9%, potrivit estimarilor analistilor. Romania nu a inregistrat niciodata o asemenea crestere economica trimestriala cu doua cifre, sustine Ziarul Financiar.

Romania, in Top 6 european la nivelul intrarilor nete in fonduri. Fondurile mutuale din Romania au reusit sa intre in Top 6 european in privinta intrarilor nete de bani in primele sase luni ale anului, chiar daca valoarea acestora a fost redusa, de 29 milioane de euro, potrivit raportului semestrial al Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri, scrie Business Standard.

Renault Megane III va avea sub capota ca si pana acum propulsoare diesel si pe benzina. Noul Renault Megane va ofeori propulsoare de 1.5 si 1.9 litri dCi cu puteri intre 85 si 170 de CP. Nu este exclus ca Renault Megane III sa primeasca de la producator si propulsorul de 2.0 litri dCi, prezent acum pe Renault Laguna III, afirma StiriAuto.ro

Honda Insight, un hibrid disponibil din 2009. Honda anunta o noua generatie de modele de serie cu propulsie hibrida, prin expunerea la apropiatul Salon Auto de la Paris a conceptului Insight. Este vorba de un hatchback compact cu 5 usi si 5 locuri, cu o noua platforma tehnica, la care motorul clasic pe benzina este principala sursa de putere. Exista si un motor electric, complementar, folosit atunci cand este necesar un plus de putere, ca de pilda la demaraje sau accelerari. Insight dispune si de cateva functii care asigura un consum cat mai economic, relateaza Autonews.ro.