Cum poti pierde si avansul, si creditul de casa. Implementarea noilor norme de creditare, dar si situatia creata de actuala criza financiara internationala au adus cateva sute de romani in postura de a astepta pana la doua luni si jumatate pentru a primi un credit pentru locuinta. Mai mult chiar, unii dintre ei s-au trezit in situatia de nu mai putea accesa suma initial aprobata, ci una semnificativ mai mica, care nu le-a mai permis, in unele cazuri, achizitionarea locuintei pe care au contractat-o si au pierdut astfel avansul dat proprietarului, scrie Cotidianul.

Clasamentul salariilor castigate de bugetarii grevisti. Toate cele trei sectoare bugetare pleaca de la un minimum apropiat: 595 de lei are un referent debutant de la orice primarie, 630 de lei are un asistent medical cu liceu, iar un invatator cu liceu nepedagogic isi incepe cariera pornind de la 653 de lei. Diferentele apar la capatul carierei. Astfel, cel mai mare salariu de baza brut este de 7.859 si este adjudecat de profesorul universitar care are gradul 1 si o vechime de peste 40 de ani in sistemul de invatamant, potrivit coeficientilor din Ordonanta 15/2008. Ca functionar public de executie, cel mai mare salariu de baza, de 2.797 de lei pe luna, dupa ultima majorare din octombrie, il poate obtine, de exemplu, un consilier superior, clasa 1, care lucreaza in aparatul Administratiei Prezidentiale, al Parlamentului sau al Guvernului. Iar ca personal medical, maximumul il atinge medicul primar, care are in grila doar 2.748 de lei, dupa 20 de ani de vechime, informeaza Cotidianul.

Leul va rezista cu ajutor de la vecini. Premierul va discuta cu omologul sau ungar si cu cel polonez pentru a dejuca specula bancilor. De pe urma speculatiilor de pe piata interbancara nu a iesit ranit doar leul romanesc, ci si forintul maghiar si zlotul polonez. Astfel ca cele trei state au decis sa faca front comun pentru a preintampina atacurile venite din partea bancilor straine care, salvate de la faliment cu fonduri publice, cauta sa faca profit de pe urma unor operatiuni speculative impotriva monedelor nationale, scrie EvZ.

Statul spaniol plateste din ratele populatiei. Statul spaniol a decis, ieri, sa plateasca jumatate din ratele la case pentru circa 500.000 de persoane aflate in dificultate. Potrivit AFP, guvernul spaniol condus de Luis Rodriguez Zapatero a decis sa achite, timp de doi ani, 50% din ratele creditelor ipotecare de pana la 170.000 de euro. De aceasta masura vor beneficia somerii, lucratorii autonomi care au probleme financiare si persoane ale caror rude au decedat, scrie EvZ.

Mallurile cauta marci romanesti de confectii. Dupa ce brandurile internationale de confectii au fost principalii clienti ai mallurilor, acum proprietarii marilor centre cauta marcile romanesti, in special in orasele din provincie. "Firmele romanesti ofera oportunitati dezvoltatorilor de centre comerciale din Romania", declara Teodor Pop, manager-partener in cadrul companiei de dezvoltare imobiliara RED Management, care dezvolta o retea de noua malluri in principalele orase din tara, scrie Romania libera.

Isarescu: Nu va faceti griji la creditul in lei. Bancile comerciale vor continua sa acorde credite, in special in moneda nationala, unele probleme fiind posibile doar la institutiile care s-au axat foarte mult pe imprumuturile in valuta, a declarat, luni, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Nu le dam sfaturi, nu-i luam de mana. (...) Nu va faceti griji la creditele in lei. Trebuie sa faca ceva cu banii, sucursalele pe care le au trebuie sa lucreze", a afirmat seful bancii centrale, citat de Romania libera.

Consumatorii romani sunt cei mai neincrezatori europeni in privinta cumparaturilor. Ei spun ca un numar semnificativ din produsele nonalimentare de pe piata autohtona sunt nesigure – arata un raport european privind comertul transfrontalier si piata interna. CE a vrut sa vada nivelul de incredere atat al cumparatorilor cat si al vanzatorilor, in contextul in care se lucreaza la adoptarea Directivei pentru Drepturile Consumatorilor. Datele stranse din Romania indica cea mai mare discrepanta intre opinia celor care vand si a celor care cumpara, acestia din urma fiind de doua ori si jumatate mai sceptici privind siguranta produselor, afirma Gandul.

Angajatorii anunta inca 17.000 de concedieri pana la finalul anului. Aproximativ 4.200 de disponibilizari colective au fost facute in lunile august si septembrie, cu 15% mai multe comparativ cu intervalul similar al anului trecut, potrivit datelor centralizate de Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca. In primele noua luni ale acestui an au fost facute 16.470 de disponibilizari, iar prognozele trimise de angajatori la ANOFM indica faptul ca in intervalul octombrie - decembrie vor mai fi operate inca 17.000 de disponibilizari, scrie Ziarul Financiar.

Ce beneficii isi doresc si ce primesc angajatii romani? Cei mai multi angajati romani (71,9% din Bucuresti si 65,6% din afara Capitalei) primesc din partea angajatorilor, ca prim beneficiu suplimentar, prime (de sarbatori, de concediu, de tip al 13-lea salariu), cu toate ca ei si-ar dori mai degraba asigurare privata de sanatate (24,5% dintre cei din Bucuresti si 22,7% din celelalte mari orase) arata un nou studiu co-branded lansat de MEDNET Marketing Research Center si Media XPRIMM. Studiul a fost realizat in perioada 1-15 septembrie a.c., iar metoda utilizata pentru culegerea datelor a fost CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). Publicul tinta a fost reprezentat de persoane angajate cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani, din Bucuresti si din orase cu mai mult de 100.000 de locuitori, scrie Capital.

Capital Partners: Nu vom asista la tranzactii imobiliare pana in S2 2009. Fuziunile si achizitiile de pe piata imobiliara au inghetat de trei luni si nu se mai intrevede nicio tranzactie pana in a doua parte a anului viitor. Dupa ce anul trecut volumul investitiilor imobiliare a fost unul record, atingand nivelul de doua miliarde euro, anul acesta, volumul s-a injumatatit si ar fi putut fi zero, daca nu erau deal-urile incepute in anul 2007, a declarat pentru Business Standard Andrei Diaconescu, partener al casei de investitii Capital Partners.

Masina cu aer comprimat va costa 20.000 dolari. Un nou producator auto planuieste sa construiasca o masina ieftina si prietenoasa cu mediul. De data acesta insa este vorba de un autoturism care merge cu aer, dar al carui pret nu se anunta piperat. Vehiculul nu va fi cine stie ce vitezoman, dar creatorul sau, Zero Pollution Motors, e gata sa parieze ca oamenii vor scoate din buzunar aproximativ 20.000 de dolari si chiar mai mult pentru un autoturism pe care il poti plimba toata ziua fara probleme, si care „inghite” doar aer si un strop de ulei vegetal, alcool sau chiar benzina, scrie StiriAuto.