Bancile din Top 10, care detin aproximativ 80% din piata dupa active, nu se inghesuie sa relaxeze conditiile de creditare a populatiei, dupa decizia de joi a Bancii Nationale a Romaniei de a flexibiliza acordarea de imprumuturi garantate cu ipoteci. Ba chiar unii declara raspicat ca nu au in plan nicio imbunatatire a normelor din cauza costurilor de finantare si a riscurilor generate de deprecierea monedei nationale. Bancpost a anuntat ca adopta o conduita conservatoare si nu are de gand sa relaxeze creditele pentru clienti, o pozitie apropiata fiind anuntata si de reprezentantii ING Bank - sucursala Romania, scrie Business Standard.

Majorarea dobanzii de politica monetara de catre Banca Nationala a Romaniei anul trecut de la 7,5% la 10,25% a fost unul din factorii care au determinat scaderea puternica a vanzarilor Dacia pe piata romaneasca, a spus Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia, intr-un interviu pentru ZF. De asemenea, restrictiile impuse de BNR privind creditarea persoanelor fizice, care au intrat in vigoare tot in toamna, au exclus o mare parte a clientilor Dacia de pe lista beneficiarilor de credite, scrie Ziarul Financiar.

In Marea Britanie, cei mai buni cunoscatori ai situatiei companiilor din domeniul financiar sunt chiar angajatii din domeniul financiar. O parte a bancilor britanice si-au introdus intre criteriile pentru acordarea de imprumuturi si pe unul referitor la stabilitatea locului de munca. Astfel, angajatii din banci si din domeniul imobiliar intampina acum mari dificultati cand se afla in fata unui coleg de breasla caruia ii solicita un credit. Desi pana mai ieri, a lucra in domeniul financiar era in Marea Britanie o dovada de stabilitate financiara, acum situatia s-a schimbat radical. Bancile se privesc intre ele cu scepticism, iar un angajat propriu nu mai este considerat un bun platnic care, pentru fidelitate, trebuie bonificat cu niste conditii mai relaxate de creditare, ci un solicitant cu un grad mare de risc, scrie Capital.

Fisker Karma S consuma 3 litri/100 de km. Hibridul a fost la el acasa la Detroit in 2009. Salonul auto a insemnat si lansarea roadsterului Fisker Karma S. Masina are propulsie electric/benzina si o versiune coupe care a fost lansata in 2008. Propulsia lui Fisker Karma S este numita Q-Drive si este compusa dintr-un cuplu de 2 motoare electrice alimentate de la un pat de baterii li-ion, capabile sa ofere 400 de CP rotilor din spate. Fara motorul pe benzina de 2.0 litri (produs de GM) care este montat in fata si conectat la un generator, Fisker Karma S sau coupe poate merge doar 80 de km. Cu ajutorul propulsorului de benzina care alimenteaza patul de baterii, Fisker Karma S poate atinge o autonomie de peste 400 de km. Constructorul roadsterului sustine ca pentru fiecare 100 de km, Fisker Karma S consuma aproximativ 3 litri de benzina, scrie StiriAuto.ro.

Rata lunara la un credit de garsoniera contractat pe 25 de ani este, in acest moment, cu pana la 35% mai mica decat in octombrie 2008. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca dobanzile practicate de banci au crescut comparativ cu pe­ri­oada mai sus-mentionata. Altfel spus, preturile de achizitie a locuin­te­lor au scazut mult mai rapid decat a crescut costul creditarii. Daca in lu­na octombrie a anului trecut o gar­soniera in Bucuresti costa apro­xi­mativ 60.000 de euro, in acest mo­ment, pretul mediu a scazut pa­na in apropiere de 40.000 de euro, afirma Cotidianul.

Cei care vor incepe sa isi construiasca in aceasta perioada casa vor plati cu aproximativ 30% mai putin pentru faza de constructie la rosu datorita ieftinirii principalelor materiale de constructii, respectiv a fierului beton, a cimentului si a caramizilor. Astfel, potrivit lui Ciprian Ana, administratorul firmei Policons Group SRL, metrul patrat de casa construit, in faza de rosu, costa acum aproximativ 175 de euro metru patrat, plus TVA. Acum cateva luni constructia metrului patrat de casa, la rosu, costa aproximativ 250 de euro, fara TVA, scrie Cotidianul.

Criza economica „naste“ oferte greu de refuzat. Criza financiara are efecte benefice pentru vanatorii de chilipiruri. Servicii si produse exclusiviste au devenit accesibile unei clientele tot mai mari, iar promotiile infloresc. Barul Delancey, din New York, s-a adaptat rapid situatiei economice actuale. Noptile de luni le sunt dedicate celor care au ramas fara un loc de munca si pot dovedi asta. Acestia pot consuma pe tot parcursul noptii doua bauturi la pret de una, iar la miezul noptii primesc, cadou din partea casei, o tequila. In orasul Nashville, capitala statului american Tennesse, un preot catolic le-a luat-o inainte autoritatilor federale si ofera propriile sale stimulente financiare enoriasilor. Astfel, reverendul Joseph Breen a scos 100.000 de dolari din rezervele bisericii, bani primiti ca donatii sau fonduri proprii, si i-a impartit familiilor cu copii scolari, cate 250 de dolari pentru fiecare elev, scrie EvZ.

La startul lui 2009, in plina criza financiara, companiile din lumea tehnologica au lansat noi gadgeturi, care imping performantele spre noi culmi. Palm Pre. Este telefonul cu care americanii de la Palm ataca piata terminalelor inteligente (smartphones) cu ecran tactil, dominata de iPhone de la Apple. Terminalul are un design bazat pe forme rotunde, pentru a se aseza mai bine in mana, un ecran sensibil la atingere cu diagonala de 3,1 inchi, tastatura fizica si camera de 3 megapixeli cu flash, insa fara posibilitate de inregistrare video sau zoom. Samsung Pico Projector. Este un proiector de buzunar, care poate reda imagini cu o diagonala de 50 de inchi. Se poate conecta la telefoane mobile sau la laptopuri, proiectand imagini, prezentari sau filme de pe acestea. Totodata, include un card de memorie pe care poate fi stocat continut, are un ecran LCD cu diagonala de 2,2 inchi folosit pentru previzualizarea a ceea ce urmeaza sa fie proiectat, slot audio universal de 3,5 mm si difuzoare stereo. Samsung Pico va fi disponibil in cursul acestui an, afirma EvZ.

Taxa auto ar putea reveni la valorile din iulie nu mai devreme de inceputul lui februarie, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi. Seful de la Mediu a declarat, dupa ultima sedinta de guvern, ca executivul va initia un proiect de lege care sa fie dezbatut in parlament pentru transformarea taxei de prima inmatriculare intr-o taxa anuala care sa fie platita de toti posesorii de masini, in functie de gradul de poluare al autovehiculului, dupa principiul „cine polueaza plateste“, scrie Evenimentul Zilei.

Companiile de transport aerian low-cost care activeaza pe o piata estimata la 260 de milioane euro vizeaza cresterea numarului de angajati in anul 2009. Intr-o perioada in care foarte multe companii au anuntat restrangerea activitatii, principalele companii de transport aerian low-cost care opereaza pe piata locala vad cresteri ale afacerilor de 10-20% in 2009, in pofida crizei financiare. Cu toate acestea, industria aviatica se afla sub presiune, ca urmare a crizei financiare si a fluctuatiei pretului combustibilului. Companiile low-cost mizeaza insa in acest an pe castigarea unui plus de clienti din categoria business, care isi reduc bugetele pentru calatorii ca urmare a crizei financiare, multi dintre ei optand pentru cursele low-cost, in detrimentul companiilor aeriene de linie, scrie Romania Libera.

Sase sute de mii de euro lunar. Atat pierde compania nationala CFR SA, responsabila cu gestionarea infrastructurii feroviare, dintr-un singur contract de inchiriere semnat cu ani in urma cu firma unui om de afaceri gorjean, SC American Enterprise SRL, dupa cum reiese dintr-un raport intocmit in toamna lui 2008 de Directia Generala Monitorizare si Con­trol din cadrul Ministerului Transporturilor. Firma lui Clement Mocanu, cel care s-a autodenuntat la DNA ca i-a dat spaga lui Nicolae Mischie, beneficiaza de o chirie lunara de invidiat: numai 10 dolari/mp/luna, in conditiile in care, asa cum subliniaza insisi autorii raportului de control, alte firme care au inchiriat spatii in Gara de Nord platesc peste 600 euro/mp lunar, afirma Gandul.

Anul 2008 a spulberat visele speculatorilor ce doreau sa obtina profituri uriase din vanzarea terenurilor la preturi mari. Preturile terenurilor din Capitala si din apropiere au inregistrat in 2008 scaderi de pana la 40%, si chiar 50% in anumite zone. Anul 2009 nu aduce vesti bune pentru speculatori. Acestia vor fi nevoiti sa-si vanda terenurile cu profit zero, sau chiar in pierdere. „Vanzatori exista, insa sunt din ce in ce mai multi care sunt presati de credite, iar cumparatorii nu mai sunt dispusi sa dea aceiasi bani ca altadata. Procentele de scadere ale preturilor vor fi intre 30 si 60%”, ne-a declarat Ionut Ciocan, senior consultant in cadrul departamentului de terenuri al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, scrie Gandul.

Locuintele au devenit inaccesibile chiar si la preturi de dumping. Garsonierele si apartamentele de 19.000 euro, respectiv 39.000 euro, oferite de primarul Radu Mazare tinerilor constanteni nu se vand. Dintr-o mie de persoane care s-au aratat interesate, doar 30 au semnat precontracte, achitand avansul de 15%. Desi preturile sunt la jumatate fata de cele practicate pe piata, blocajul creditelor bancare si evolutia defavorabila a leului i-au determinat pe multi tineri sa renunte la investitiile mari, afirma Gardianul.