Business Report: Allianz-Tiriac strategie de criza in dauna asiguratului; 4,4 milioane de romani indatorati la banci; Bugetul anticriza egal cu evaziunea fiscala; 75% din angajatii romani cauta un job in strainatate; Cum se poate lichida o firma; Apartamente mai ieftine la intermediari
In imaginea alaturata se afla Volkswagen Golf VI GTI, model programat sa apara oficial la salonul auto de la Geneva de peste o luna. Hatchbackul sportiv a fost fotografiat in timpul unui focus grup menit sa raspunda la intrebarile ridicate de marketingul Volkswagen in legatura cu apropiata lansare a masinii. Spre deosebire de conceptul Volkswagen Golf VI GTI care avea doar 3 usi, hatchbackul prezentat acum are 5 usi si un aspect mai putin dramatic, scrie StiriAuto.ro
Noua Alfa Romeo Mito, in versiunea de top GTA, va fi prezentata in aceasta primavara, la Salonul de la Geneva, din martie. Constructorul italian intentioneaza sa lanseze, folosind aceeasi platforma de la MiTo, un coupe sportiv de dimensiuni mici, care ar urma sa-si faca aparitia peste doi ani. Este vorba de revenirea in actualitate a proiectului Alfa Junior, model care ar putea avea ca motorizare de baza versiunea de 1,4 litri Multiair al Grupului FIAT. Sunt prevazute o versiune aspirata de 105 CP si una turbo de 130 CP, folosite si pe MiTo si care, din 2011, vor fi asociate cu o transmisie cu dublu ambreaj. Deocamdata sunt doar speculatii, asa cum se intampla si cu posibila versiune pentru Lancia a acestui mic coupe, care ar putea purta numele de Fulvia. Conform unor surse, platforma ar putea proveni de la supermini-ul FIAT 500 sau chiar de la… Lotus, scrie Autonews.ro.
Dimensiunea riscului cu care se confrunta sistemul bancar in contextul deprecierii abrupte a leului si al cresterii dobanzilor se vede insa din faptul ca peste 1,5 milioane de clienti sunt indatorati la cel putin doua banci, ceea ce poate antrena efecte de contagiune in cazul in care un client nu mai poate plati ratele. In total, la sfarsitul lui 2008 peste 4,4 milioane de romani figurau cu datorii in registrele bancilor dupa mai bine de patru ani in care retailul a fost cuvantul de ordine pentru toti jucatorii din industria financiara. Numarul total al creditelor acordate se ridica la peste 7 milioane, in conditiile in care totalul salariatilor din economie este de 4,79 milioane, carora li se mai adauga aproape 4,7 milioane de pensionari, scrie Ziarul Financiar.
Cei mai mari 20 de angajatori din economie, pentru care lucreaza aproximativ 300.000 de salariati, vor incheia acest an cu 21.000 de oameni mai putin, adica minus 6%, potrivit unei analize a Ziarului Financiar. Companiile private vor renunta in acest an la cel putin 18.500 de oameni, in timp ce marii angajatori de stat au in plan 2.500 de disponibilizari. Din cele sapte companii de stat incluse in topul celor mai mari 20 de angajatori, doar trei au in plan reducerea numarului de angajati. Electrica, cel mai mare furnizor si distribuitor local de energie electrica aflat in portofoliul statului, va opera si cea mai dura restructurare "de la stat", prin care sunt vizati 1.700 de angajati.
Dupa anuntul Curtii privind modul in care zona de 12.000 de kilometri patrati, cu valoroase zacaminte de petrol si gaze, va fi impartita, companiile care au perimetre concesionate in Marea Neagra isi pot relua activitatile, iar perimetrele neconcesionate vor fi scoase la licitatie pentru firme romanesti si straine. Directorul general adjunct al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM), Mihai Silviu Gherman, a declarat pentru Business Standard ca, dupa pronuntarea verdictului, se va trece la organizarea de licitatii publice, realizarea programului de explorare si saparea sondelor de exploatare.
Firmele de pe Wall-Street se asteapta la pierderi de 47,2 miliarde de dolari pentru 2008 si chiar mai mult in 2009, conform declaratiei lui Michael Bloomberg, primarul orasului New York. Acesta a mai adaugat ca datele statistice sunt cu adevarat devastatoare. Bloomberg a afirmat, de asemenea, ca New York-ul ar putea pierde aproximativ 300.000 de locuri de munca pana in 2010. Dintre acestea, 46.000 de locuri de munca vor fi desfiintate doar din sectorul bancar. Mai mult, Bloomberg a mai adaugat ca ar putea fi concediati 14.274 de profesori daca statul nu va aproba planul de ajutorare a sistemului educatiei, plan in valoare de 770 milioane de dolari pentru urmatorii doi ani, scrie Capital.
Romanii se arata interesati de posibilitatea de a cumpara un apartament care sa respecte criteriile stipulate in Ordonanta de Urgenta nr. 200/2008. Conform acestui act normativ, cota redusa de TVA se aplica locuintelor care au o suprafata utila de cel mult 120 de metri patrati, fara anexele gospodaresti, iar valoarea totala sa nu depaseasca 380.000 de lei. Locuinta trebuie sa fie finisata astfel incat cumparatorul sa se poata muta imediat. Pe de alta parte, cumparatorul trebuie sa nu mai fi beneficiat pana acum de cota de 5% pentru achizitionarea unei locuinte. Specialistii spun ca aceasta masura a generat interes in randul cumparatorilor, afirma Cotidianul.
Primii cumparatori din complexurile rezidentiale vand apartamentele acum mult mai ieftin decat cei care le-au construit. Un apartament de doua camere in complexul Rose Garden din Capitala, de exemplu costa, pe un site de imobiliare, 110.000 de euro fara TVA. GTC, finantatorul care nu a terminat inca nici constructia proiectului, nici vanzarea tuturor apartamentelor, vinde acelasi produs cu 130.000 de euro fara TVA. Diferenta nu vine din eventuale imbunatatiri suplimentare, ci reprezinta parte din adaosul dezvoltatorului care, din momentul lansarii produsului pe piata si pana la finalizare, l-a scumpit cu 35% in numai 16 luni. Mai exact, oferta cu pretul mai mic apartine unuia dintre primii cumparatori, care a beneficiat de tarife „speciale“. Avand in vedere faptul ca, in momentul in care au fost puse in vanzare, locuintele se vindeau cu 1.200 euro/ mp/construit, rezulta ca pretul platit dezvoltatorului a fost mai mic de 100.000 de euro. Dovada ca, la Benevo, un fel de magazin de case al unor investitori canadieni care au cumparat 900 de apartamente noi direct de la dezvoltatori si le-au scos deja din nou la vanzare, o locuinta de doua camere in Rose Garden porneste de la 106.600 de euro plus TVA, afirma EvZ.
Angajatii romani spun ca resimt tot mai mult nesiguranta locului de munca, 75 la suta dintre acestia aplicand deja pentru un job in strainatate, desi numarul ofertelor externe a scazut considerabil in ultimele luni. In luna ianuarie s-au gasit numai locuri de munca pentru soferi de taxi in Anglia, chelneri si menajere pe vase de croaziera sau in Grecia. Cei mai multi aplicanti au fost romanii care au avut un job sigur si bine platit la firme de brokeraj, banci sau pe piata de transport si distributie. Datele au fost centralizate de Transylvania Jobs, societate care ofera consultanta si analizeaza miscarile de pe piata fortei de munca. „Un caz recent este al unui angajat care castiga 3.500 euro pe luna la o companie din Targu Mures. Ramas fara job, a cerut 1.000 - 1.200 euro pe luna, acceptand sa mearga intr-o alta tara si sa lucreze intr-un alt domeniu. Ne-a spus ca are de platit rate la banca, in tara nu a gasit nimic, nici la companii din alte orase decat cel de resedinta, scrie Gandul.
Criza financiara a determinat companiile de asigurari sa-si schimbe radical politica fata de clienti. Acestea folosesc tot felul de chichite birocratice pentru a nu mai plati daunele. Fenomenul se manifesta cel mai acut la despagubirile pentru accidentele auto, mai ales cand este vorba de o dauna totala. In aceste conditii, “Gardianul” si-a propus demararea unei campanii care sa descurajeze aceste practici, devenite tot mai frecvente in randul asiguratorilor. Una dintre companiile care fac probleme la plata este Allianz-Tiriac Asigurari. Mai multi clienti au fost lasati cu ochii-n soare de aceasta companie, desi aveau polite tip CASCO perfect valabile la momentul incidentului. O parte dintre acestia s-au adresat ulterior instantelor si au castigat procesele impotriva companiei de asigurari. Cu sentintele in mana, oamenii bat in continuare, fara succes, la portile unor companii hotarate sa nu scoata banii.
Masurile anticriza anuntate de premierul Boc, atat cele de protectie sociala, cat si cele de inasprire a fiscalitatii si de atragere a banilor la buget, costa peste sapte miliarde de euro. Intamplator, evaziunea fiscala pe anul 2008 a vaduvit bugetul de stat tot de aceeasi suma. "Evaziunea fiscala demonstrata este de 28 miliarde lei, o cifra de patru ori mai mare decat in 2004", a declarat vicepremierul Dan Nica, aruncand vina pe guvernul anterior, pe care l-a acuzat de iresponsabilitate. La cele sapte miliarde de euro se mai adauga alte zece, cat a planuit Guvernul sa investeasca in infrastructura si proiecte europene. Din costul masurilor anticriza, cea mai mare "gaura" o reprezinta achitarea datoriilor din administratia centrala si locala: doua miliarde de euro, scrie Romania Libera.
Daca pana anul trecut apetenta romanilor pentru consum si expansiunea fara precedent a centrelor comerciale au sustinut dezvoltarea comertului de textile-incaltaminte, pentru 2009 jucatorii din piata se asteapta la o stagnare. Vanzarile totale pe piata de profil au fost estimate la peste doua miliarde de euro pentru anul 2008, insa pentru anul 2009 comerciantii se asteapta la stagnare, informeaza Romania Libera.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Singura mea scuza este ca nu bausem cafeaua de dimineata.
Imi cer scuze domnului Codrin Taut.
Chiar imi place sa zappez presa prin astfel de report-uri.
Am observat ca nu mai puneti titlurile articolelor si in interior.
Parca era mai intuitiv cu titluri :)
Anrei A.