„Prima Casa”, blocata la Ministerul de Finante. Programul „Prima Casa” este in blocaj total, bancile evitand sa dea aprobarea finala pe dosarele de credit deja depuse sau in curs de analiza pana cand nu se va lamuri problema modificarilor privind conventia care trebuie incheiata cu Fondul National de Garantare. Anuntata in cursul saptamanii trecute, ordonanta de guvern care ar fi urmat sa rezolve problemele de parcurs ale „Primei Casa” nu a fost publicata pana in acest moment in „Monitorul Oficial”, scrie Capital.

Oamenii lui Patriciu pleaca. Primul exit: Eric Kish. Administratorii Rompetrol, business fondat de Dinu Patriciu si care a ajuns la o cifra de afaceri de 8,7 miliarde dolari in 2008, se intrunesc zilele acestea pentru a aproba noua organigrama, din care insa vor lipsi nume grele, cum ar fi cel al lui Eric Kish, vicepresedinte pentru servicii si functii suport, au declarat pentru Business Standard surse din piata petroliera. Kish a confirmat.

„Mercurialul“ caselor: din 2010, romanii vor sti preturile reale. De la inceputul anului viitor, cei care vor dori sa achizitioneze o casa sau un teren vor putea afla, pentru prima data, care este pretul platit pentru o proprietate similara din aceeasi zona, pentru ca autoritatile vor comunica periodic un indicator al pietei imobiliare. Acest indicator va fi cat se poate de credibil, avand in vedere ca la elaborarea lui contribuie atat Institutul National de Statistica (INS) si Banca Nationala a Romaniei, cat si Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), scrie Gandul.

Prima masura anti-agentii: Guvernul discuta comasarea Statisticii cu Prognoza. Comasarea Institutului National de Statistica cu Comisia Nationala de Prognoza, unificarea Inspectiei Muncii cu Inspectia Sociala si impartirea institutelor de cercetare din Ministerul Economiei in doar doua structuri, pentru energie si industrie, sunt variantele de reducere a numarului de agentii,scrie Ziarul Financiar.

Credit de casa in dolari si cu rata fixa. O Institutie Financiara Nebancara cu actionari celebri, printre care Citi Bank si RBS, ofera imprumuturi ipotecare in dolari cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare. Este vorba despre un imprumut pentru locuinta care poate fi contractat pe o perioada maxima de 30 de ani si care presupune plata unei rate fixe pe toata perioada. Imprumutul este accesibil in dolari la o dobanda de 10,87%, scrie Cotidianul.

Cel mai puternic roman din comert: e vremea sa reluam extinderea Metro. Sunt un mercenar”, spune zambind Dusan Wilms, intrebat despre intoarcerea sa recenta in Romania la conducerea retelei de cash&carry, pozitie pe care o parasise in urma cu cinci ani. Intr-o perioada cand marii comercianti prefera sa-si concentreze atentia pe mentinerea vanzarilor si a profitului, Metro Cash & Carry este primul care spune ca va deschide cel putin un magazin nou anul viitor, scrie Business Magazin.

Maraton pentru supravietuire. ''Nu asa trebuia sa arate viitorul'', spune Ioan Ciolan. Trebuia sa aiba, azi, o felie mai mica din businessul de bricolaj pe care l-a construit – dar ceva mai multa liniste. Da, e adevarat – a ratat in toamna la limita vanzarea catre un investitor financiar: iata un lucru pe care omul de afaceri il recunoaste pentru prima data intr-un interviu acordat pentru Money Express. Daca ar fi vandut, n-ar mai fi stat singur, acum doua saptamani, in fata celor noua bancheri de a caror decizie depinde supravietuirea Ambient.

"Termoelectrica" va atrage primele investitii private de un miliard de euro. E.ON" si "Enel" vor trebui sa decida investirea a circa un miliard de euro pentru construirea unui grup nou pe baza de carbune, cu o putere de 800 MW . Pana la finele anului, "CEZ" si "Electrabel" vor trebui sa aprobe investitiile de la Galati si Borzesti, scrie Bursa.

Jumatate din populatia Romaniei a ajuns asistata social. Peste 10 milioane de romani primesc o forma de ajutor social, in timp ce la bugetele publice contribuie doar cinci milioane. In medie, ajutorul financiar inseamna 190 de lei lunar de persoana. Conform statisticilor Ministerului Muncii, cei mai multi beneficari al unei forme de sprijin de la stat sunt copiii (peste patru milioane in acest an), scrie Capital.

Pretul locuintelor va scadea, pe masura ce creditele prin “Prima Casa” se epuizeaza. Cresterea pretului locuintelor vechi, inregistrata in ultima luna si venita pe fondul programului “Prima Casa”, este o speculatie de moment. Estimarile jucatorilor din piata imobiliara arata ca, peste doua luni, scaderile pe acest segment al pietei rezidentiale vor fi mai mari de 10-15% si vor aparea pe masura ce numarul de credite acordate prin “Prima Casa” se va diminua, scrie Business Standard.

Petrom mai poate lua 62 mil. euro de la stat. Oltchim Ramnicu Valcea (OLT), cea mai indatorata companie de pe Bursa, cu datorii de circa 400 mil. euro, va contracta un credit de 62 mil. euro pentru a achizitiona de la Petrom divizia de petrochimie Arpechim Pitesti. Decizia a fost luata de catre stat, actionarul majoritar al combinatului cu o detinere de 54,79% din capitalul social, in Adunarea Generala a Actionarilor de vineri, scrie Ziarul Financiar.

Al doilea razboi mondial al browserelor. Competitia pe piata browserelor nu a mai fost atat de acerba de mai mult de 10 ani, atunci cand Microsoft a facut uitat browserul Netscape. Netscape domina piata la mijlocul anilor ’90, cu o cota de piata de 90%, insa a pierdut tot in fata Internet Explorer-ului, o confruntare care a ramas cunoscuta ca „primul razboi al browserelor”. In prezent, Microsoft poarta un alt razboi, mult mai greu, cu doi rivali pe masura: Mozilla Firefox si Google Chrome, scrie Capital.

Cresc sansele ca viitorul SUV Dacia sa se numeasca Kanjara. Renault a inregistrat marca. Posibilitatea ca viitorul SUV al producatorului autohton Dacia sa se numeasca Kanjara (sau cel putin versiunea sa cu sapte locuri) este din ce in ce mai mare. Publicatia Cartech.fr raporteaza ca Renault a inregistrat marca Kanjara in cadrul Institutul National al Proprietatii Intelectuale in Franta, anunta StiriAuto.ro.

Primul set de imagini cu noul SAAB 9-5. Primul set de imagini cu noul SAAB 9-5 a invadat deja internetul, cu cateva luni inainte de premiera mondiala a acestui model, programata pentru Salonul de la Frankfurt. Calandru complet redesenat, la fel ca si grupurile optice si parasocurile, luminile cu tehnologie LED si un bord cu instrumente desenate in stil clasic - iata cele ma importante noutati ale noii generatii, scrie 24auto.ro.