Licitatia anului: 10 constructori se bat pentru renovarea Teatrului National cu 50 de mil. €. In plina criza economica, Guvernul vrea sa construiasca un teatru national ca la Londra, dupa modelul cladirii Barbican Hall. Initiata in vremuri de crestere economica, modernizarea TNB este un magnet pentru constructori. Zece companii si consortii se lupta pentru contractul de reabilitare si extindere a Teatrului National Bucuresti (TNB), cu o valoare de peste 51 mil. euro fara TVA, aceasta fiind cea mai mare investitie demarata de stat in sectorul constructiilor civile anul acesta. Cu aceasta suma se poate face o cladire de birouri de 30 de etaje, scrie Ziarul Financiar.

Ultima gaselnita la achizitiile publice: certificatul de responsabilitate sociala. Solicitarea a tot felul de stampile, avize si documente este una din metodele „brevetate” prin care statul, pe de-o parte, hraneste tot felul de institutii abilitate sa emita asfel de documente, iar pe de alta parte ridica bariere in calea noilor intrati pe diferite piete. In cazul contractelor de achizitii publice, autoritatile au inventat recent o noua conditie pe care trebuie s-o indeplineasca firmele candidate: detinerea unei certificari de responsabilitate sociala. Aceasta completeaza lista certificarilor ISO care se cer deja in mod curent: ISO 9000 pentru managementul calitatii, ISO 14000- mediu si ISO 18000 – protectia muncii, scrie Capital.ro.

Goldman Sachs, acuzata ca a pacalit investitorii, ascunzand operatiunile swap cu Grecia. Goldman Sachs, cea mai profitabila banca de investitii de pe Wall Street, este criticata aspru de catre politicienii europeni pentru posibila sustinere a Greciei in ascunderea deficitului bugetar, dupa ce nu a furnizat informatii cu privire la tranzactiile swap cu Grecia, ducand astfel in eroare investitorii, potrivit Bloomberg. Goldman Sachs Group a ajutat Grecia, in urma cu opt ani, sa obtina, prin operatiunea swap, finantare de 1 miliard de dolari, despre care autoritatile Uniunii Europene sustin ca nu au avut cunostinta, scrie Bursa.

Cel mai mare complex comercial din Romania este o treime chinezesc. Oamenii de afaceri chinezi au investit circa 80 de milioane de euro in complexul comercial Dragonul Rosu, cea mai mare zona de shopping din tara. Cel mai mare investitor este “domnul Bebe”, capul familiei Zheng care a construit si cel mai mare mall din Republica Moldova. Pe de alta parte, un nou Dragon Rosu, al optulea, va fi construit in acest an, in timp ce chiriile in cele deja existente au scazut chiar si la jumatate, scrie Money.ro.

Uzina Ford din Craiova, in fazele preliminare pentru inceperea productiei presupusului B-Max. Uzina Ford de la Craiova se afla in fazele preliminare ale inceperii productiei modelului de clasa mica B-Max, insa prezentarea masinii se lasa asteptata, deoarece oficialii Ford spun ca in martie, la Salonul Auto de la Geneva, accentul va fi pus pe noua generatie a modelului compact Focus, care va fi dezvaluit in premiera europeana. Numele masinii de clasa mica nu este confirmat oficial, insa toata presa internationala a scris ca este vorba de un inlocuitor al crossoverului Fusion, care va purta numele B-Max, scrie StiriAuto.ro.

Miza in razboiul oului toxic: 3 milioane de euro. Uniunea Crescatorilor de Pasari cere despagubiri de 12 milioane de lei (aprox. 3 milioane de euro) de la profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Conflictul dintre profesorul Mencinicopschi si Uniunea Crescatorilor de Pasari dateaza de anul trecut cand acesta a lansat in media mai multe afirmatii potrivit carora majoritatea oualor comercializate sunt nocive. Mencinicopshi a spus ca inscriptiile de pe ouale din magazine ofera informatii cu privire la cat de benefice sunt acestea pentru organism si recomanda populatiei sa evite sa consume oua stampilate cu cifra 3. Argumentul sau a fost ca acestea provin de la gaini crescute in conditii improprii, in baterii suprapuse, scrie evz.ro.

Grecia are un singur miliardar in euro: Spiros Latsis. Cei mai bogati greci au in general afaceri in sectorul naval, industrial dar si de telecomunicatii, insa numai unul dintre acestia poate fi numit miliardar in adevaratul sens al cuvantului. Potrivit FinancialMirror.com, Spiros Latsis avea in decembrie anul trecut o avere estimata la circa 2,6 mld. euro, construita pe baza unor afaceri in domeniul financiar, petrolier, naval si imobiliar. Latsis, care detine un doctorat obtinut la London School of Ecobomics, a fost numit la finalul lui 2008 membru al consililului din cadrul Institutului de Studii Avansate Princeton, scrie Ziarul Financiar.

Facebook, mai tare decat YouTube si Google la un loc. Facebook, cea mai mare retea sociala din lume cu peste 400 de milioane de utilizatori, atrage tot mai multi internauti, iar acestia petrec mai mult timp pe site decat pe Google, YouTube, Yahoo! si Wikipedia la un loc. In luna ianuarie a acestui an, un utilizator de Facebook petrecea in jur de 7 ore pe luna, adica 14 minute pe zi. Daca ar fi sa adunam timpul petrecut pe Google (1:23), Yahoo (2:09), YouTube (1:02), Microsoft/Bing (1:35) Wikipedia (0:15) si Amazon (0:22), nu ar fi de ajuns pentru a depasi timpul petrecut pe Facebook, scrie Capital.ro.

Bunuri confiscate de ANAF, exportate ilegal in Bulgaria. 8.000 de oi confiscate de Garda Financiara Tulcea pentru ca erau procurate ilicit au fost exportate, cu acte false, in Bulgaria. Exportatorul sirian refuza sa repatrieze banii incasati pe oile vandute ce apartin bugetului, iar procurorii se codesc sa ancheteze cazul. Anchetatorii acestui caz sustin ca ar fi vorba de o retea mult mai vasta care actioneaza pe raza judetelor Braila, Ialomita, Tulcea, Galati si Constanta. Animalele ar fi exportate cu acte de proprietate falsificate in Bulgaria si in tari arabe, scrie Romania libera.

Imagini oficiale cu noul VW Polo GTI. Producatorul auto Volkswagen a eliberat de curand cateva imagini cu noul model Polo GTI in scopul de "a pregati terenul" pentru dezvaluirea oficiala la Salonul Auto de la Geneva din martie. Noul VW Polo GTI are un motor turbo TSI de 1.4 litri ce este capabil sa dezvolte 180 CP si un cuplu de 250 Nm la 2000-4500 rpm. Automobilul are o cutie de viteze DSG in spate trepte cu dublu ambreiaj si se speculeaza ca ar atinge suta de km in 7 secunde si viteza maxima de 225 Km/h, scrie AutoDigest.ro.