Proiectele imobiliare falimentare au datorii de peste 200 milioane euro. Proiectele imobiliare mari aflate in insolventa sau faliment raman deocamdata cazuri izolate pe piata locala, analistii estimand ca abia din acest an va incepe cu adevarat sa existe un trend in acest sens. Daca estimarile se vor adeveri si bancile vor pune piciorul in prag si vor scoate gunoiul de sub pres, asa cum plastic se exprimau economistii inca din 2009, ramane de vazut. Ceea ce se observa inca pe piata este ca banca nu pierde niciodata. Astfel, mari banci locale au o expunere de peste 110 milioane de euro in proiectele aflate in prezent in insolventa sau faliment, in unele cazuri expunerea bancii fiind sub valoarea actuala a activelor companiei, dar cu toate acestea niciun analist imobiliar sau economist nu indrazneste inca sa spuna ca si bancherii vor iesi in pierdere, scrie Business Cover.

Business ReportFoto: Colaj foto

Passatul american ar fi un chilipir in Europa de Vest. Paul McVeigh, editorul general al AutomotiveNews Europe, a facut o constatare foarte interesanta pe blogul propriu. Modelul Volkswagen Passat produs in SUA si prezentat in aceasta saptamana la NAIAS, va avea un pret de pornire de 20.000 de dolari, cu 11.000 mai putin decat cel produs in Europa. Conform VW, Passat-urile produse la noua uzina din Chattanooga nu vor fi exportate in Europa. Exista insa deja dealeri independenti care au in plan un astfel de demers. Cu un pret de 20.000 dolari (15.500 euro) modelul american este mai ieftin chiar decat fratele mai mic al Passat-ului, Golf, care are in Germania un pret de pornire de 16.700 de euro. Jurnalistul mentioneaza ca modelul Passat produs in America nu este la fel de bine echipat precum cel european dar are cativa milimetri in plus, anunta Capital.ro.

Ratele in lei la creditele in franci elvetieni sunt mai mari cu cel putin 60% fata de decembrie 2007. Cei care au luat credite in franci elvetieni in anii trecuti, atrasi de dobanzile nominale mici afisate de banci, se vad acum nevoiti sa plateasca rate tot mai mari din cauza cresterii cursului la maxime istorice. Francul este acum cu 28% mai puternic in fata leului decat la sfarsitul lui 2008 si cu 57% mai sus fata de decembrie 2007. Cresterea cursului se vede direct in valoarea ratei lunare cand este exprimata in lei, iar pasul alert in care a urcat in 2010 se vede deja in dinamica restantelor. Populatia avea in noiembrie rate restante de echivalentul a 172 mil. euro la creditele in franci elvetieni, suma fiind de sase ori mai mare decat in urma cu un an, arata cele mai recente date ale BNR, informeaza ZF.ro.

Cat au crescut preturile in 2010, in Romania. Ce scumpiri aduce 2011. Preturile au crescut semnificativ de-a lungul anului 2010, in Romania. Datele oficiale ale Statisticii indica un avans de 7,96%. Scumpiri in lant, in special la alimente, se anunta si anul acesta Tigarile, combustibilii, utilitatile si o buna parte din alimentele de baza au inregistrat majorari semnificative ale preturilor. Cartoful este campionul scumpirilor. Un kilogram cumparat la sfarsitul lui 2010 era cu peste 45% mai scump decat in luna ianuarie a aceluiasi an, potrivit datelor Institutului National de Statistica(INS). O lovitura importanta data bugetelor multor familii de romani a constituit-o insa cresterea pretului tutunului, cu 26,3%, si al combustibililor, cu peste 15%. Avansuri considerabile s-au inregistrat si in ceea ce priveste pretul marfurilor alimentare. Legumele in ansamblu, precum si conservele din legume s-au apreciat cu circa 22%. Un procent similar a fost consemnat si in cazul uleiului comestibil. Zaharul si fructele proaspete au depasit si ele zece procente. Pe segmentul produselor nealimentare, o scumpire importanta a avut loc la energia termica, unde preturile au urcat cu 12%. Si serviciile pentru apa, canal si salubritate au cunoscut majorari importante, de aproape 16%, scrie Gandul.

Calculeaza singur cat castigi din rambursarea anticipata partiala a creditului. Orice plata aditionala la rata lunara aduce o economie importanta la costul unui credit. Calculeaza singur cat ai de castigat din platile anticipate la credit. In articolul publicat luni, 10 ianuarie, vorbeam despre avantajele rambursarii anticipate partiale. Orice plata in plus, mai ales in prima perioada de viata a creditului, va poate scuti de plata a mii de euro si poate taia cateva luni bune sau chiar ani din perioada totala de rambursare. In urma interesului dumneavoastra fata de acest subiect, va punem la dispozitie un calculator (format Excel) care permite aplicarea unor date personalizate. Cei care au credite in derulare trebuie sa introduca soldul curent al creditului, perioada de rambursare ramasa si dobanda anuala anuala efectiva (DAE - dobanda ce include si costul comisioanelor exprimate ca procent din sold). Aceste date sunt disponibile in scadentarul creditului. Daca DAE nu este exprimata in scadentar, atunci aceasta se poate obtine de pe site-ul Finzoom - nu trebuie decat sa introduceti datele de acum ale creditului (soldul, rata de dobanda, comisioane etc.), anunta Money.ro.

Toyota a prezentat doua noi versiuni Prius. Prius V si Prius C, cele doua noutati prezentate de Toyota, in aceasta perioada, la Salonul de la Detroit, confirma intentia constructorului nipon de dezvoltare a familiei Prius. Astfel, Toyota incearca sa profite la maximum de renumele emblematicului sau hibrid, prin dezvoltatea unei adevarate game familiale, formata din diverse declinari ale binecunoscutului Prius. Toyota Prius V (foto sus) este un monovolum care va iesi pe piata in lunile urmatoare. A fost creat pe platforma celei de-a treia generatii Prius, insa are un surplus la capitolul inaltime si, bineinteles, interiorul este mai spatios. Se vorbeste doar despre comercializarea in Statele Unite, astfel ca aparitia acestui model in Europa nu pare, pentru moment, luata in calcul, cu atat mai mult cu cat Toyota a prezentat deja pentru batranul continent noul monovolum compact Verso, informeaza 24auto.ro.

Romtelecom pregateste o platforma TV, dar si concediaza pana la 1.400 de oameni in 2011. Romtelecom continua restructurarile prin programul de eficientizare a costurilor. Conducere a anuntat astazi planurile pentru anul 2011, care se estimeaza ca vor asigura mai multa flexibilitate si un mai bun raspuns la evolutia pietei. Dar si disponibilizari. Impactul privind personalul va atinge intre 1.000 si 1.400 de pozitii care vor fi reduse la nivelul intregii companii. In opinia sefului Romtelecom, compania opereaza pe o piata extrem de competitiva, cu unele dintre cele mai mici preturi din Europa pentru serviciile de comunicatii. "Trebuie sa fim capabili sa ne imbunatatim performantele la nivel intern, capacitatea noastra de a oferi mai mult cu mai putine resurse. Trebuie sa sustinem transformarea si schimbarea continua a companiei - este singura modalitate prin care putem sa fim in continuare competitivi pe piata romaneasca", a adaugat acesta, scrie Business Cover.

Cea mai scumpa casa executata silit. Cea mai scumpa locuinta executata silit sta pe site-ul de anunturi de vanzare bunuri executate, de aproape un an si nimeni nu s-a inghesuit s-o cumpere. Cele 3 dormitoare ale apartamentului din Soseaua Nordului, dotat si cu 3 bai, 3 debarale, living, 2 holuri si 3 balcoane nu a fost cumparat de nimeni desi vine la pachet cu o boxa, cu loc de parcare. Asta pentru ca pretul acestui apartament este nici mai mult nici mai putin de 650.000 de euro, echivalentul a 65 de autoturisme de 10.000 de euro fiecare sau echivalentul a peste 135 de ani de munca a unui roman care are un salariu de 400 de euro lunar. Suprafata totala a apartamentului recuperat si vandut de TBI Leasing este de 200 de mp, ceea ce inseamna un pret de 3250 de euro pe metrul patrat, anunta Capital.ro.

Cum sa iti mobilezi casa platind cu zeci de milioane mai putin fata de pretul din magazin. Mobila scumpa de care te indragostesti in marile magazine poate fi montata in casa fara sa platesti pretul de vanzare. Cu putina inventivitate si multa alergatura, poti scadea pretul si cu 30%. Micii producatori de mobila au fost striviti de marile branduri straine care au deschis filiale si la noi in tara. Criza i-a determinat insa pe clienti sa se reorienteze catre solutii mai ieftine, firmele mici intrand din nou in peisaj. Constantin Papacu, de la montaremobila.ro, intalneste tot mai des clienti care vor aceeasi mobila vazuta in marile magazine, dar la preturi mai mici. Solutia este simpla, insa presupune alergatura si inventivitate. "La o mobila de aproximativ 8.000 de RON poti economisi pana la 3.000 de RON. La bucatarii, designul se axeaza pe usi, pe sertare, pe manere, acestea sunt elementele care "vand" mobila. Capacele (corpurile pe care sunt aplicate usile) insa nu sunt cu mult diferite de cele intalnite la bucatarii mai ieftine", spune Constantin Papacu, citat de Gandul.