150 de milioane de euro pe an, valoarea businessului rulat anual de sindicate prin cotizatiile membrilor. Cei 2,5 milioane de angajati romani care platesc in fiecare luna cate 1% din salariul brut pentru a fi membri de sindicat aduc in buzunarele sindicalistilor din cele mai mari confederatii cate 150 de milioane de euro anual, potrivit unui calcul ZF. Banii nu sunt folositi numai pentru plata salariilor angajatilor din conducerea sindicatelor, ci si pentru plata cheltuielilor cu grevele organizate de acestia. Investigatia demarata de Agentia Nationala de Integritate (ANI) privind averile liderilor sindicali a declansat o serie de controverse legate de banii rulati anual de sindicalisti si ceea ce se regaseste in declaratiile lor de avere. "Gradul de sindicalizare in Romania este undeva intre 45 si 50% (adica 2,3 - 2,5 milioane de salariati - n.red.), iar din acestia circa 40% provin din sectorul bugetar", a spus Bogdan Hossu, liderul Confederatiei Sindicale "Cartel Alfa", care are aproximativ un milion de membri de sindicat, dintre care 400.000 provin din sectorul public. De profesie inginer electronist, Hossu este unul dintre cei mai vechi si activi lideri de sindicat din Romania, care si-a inceput activitatea sindicala in urma cu 21 de ani, in calitate de presedinte al Federatiei Nationale a Sindicatelor "Solidaritatea '90". Declaratia sa de avere publicata pe site-ul ANI arata ca anul trecut a avut un venit lunar mediu de 1.650 de lei pe luna, din salariul de presedinte al "Cartel Alfa" si alte surse, fiind de peste trei ori mai mare decat salariul mediu brut la nivel national in luna decembrie (de 490 de euro, potrivit datelor publicate la Institutul National de Statistica), scrie Ziarul Financiar.

business reportFoto: Colaj foto

Lucescu: "Am terminat cu afacerile in Romania. Prefer sa tin banii in banca". Trei sute de mii de euro, cateva autoturisme si o cladire. Acestea constituie marul discordiei dintre Mircea Lucescu, antrenorul Sahtior Donetk, si omul de afaceri israelian Fredy Robinson. La opt ani de la tranzactia prin care Mircea Lucescu i-a vandut lui Fredy Robinson pachetul majoritar de actiuni la firma de asigurari Croma, cei doi reiau negocierile pentru a evita transarea disputei la tribunal. Divergentele dintre cei doi au inceput in primele luni ale anului 2004, la scurta vreme dupa ce Lucescu a vandut pachetul majoritar de actiuni de la Croma firmei Kolal BV (la care Eurom Bank, actuala Leumi, era actionar), reprezentata de israelian. Litigiul a ajuns din nou in instanta, la finalul lunii ianuarie, cand a avut loc un nou termen de judecata in procesul care dureaza de sapte ani. "Nu reusesc sa dau de el", spune Mircea Lucescu, care l-a angajat ca reprezentant al sau in instanta pe avocatul Laurentiu Stancu. Una dintre explicatiile pentru durata procesului este faptul ca sediul firmei Kolal s-a schimbat in toti acesti ani, iar citatiile nu au ajuns la destinatar, scrie Capital.

Macoway, Google-ul romanesc pentru firme. Cine nu are vizibilitate... sa-si cumpere. Aviz companiilor, care o pot dobandi achizitionand cuvinte-cheie care sa le ridice site-urile pe primele pozitii in motoarele de cautare. Faceti cunostinta cu urmatorul nivel al publicitatii online. Inchipuiti-va ca sunteti un producator de confectii care vrea sa gaseasca un furnizor local de bumbac. Un search pe Google cu termenii "bumbac furnizor" afiseaza 3,4 milioane de rezultate si liste intregi cu firme de imbracaminte, terenuri, vopsitorii, produse ecologice, adica prea multe lucruri care nu va intereseaza. Vreti sa gasiti doar furnizorii de bumbac si atat. Stiati ca exista un motor de cautare romanesc ce concentreaza rezultatele pe cuvinte-cheie si poate furniza raspunsuri mai folositoare? Macoway.com - un start-up "made in Sibiu" - vrea sa faca diferenta intre paginile "de umplutura" si cele cu adevarat relevante in cautari dupa cuvinte. Dar motorul asta nu e gratis, scrie Money.ro.

La ce indicatori se tranzactioneaza cele mai importante companii de la Bursa, dupa rezultatele pe 2010. Opt companii din componenta indicelui BET-XT se tranzactioneaza la un PER (pret raportat la profit pe actiune) mai mic de 10, luand in calcul rezultatele financiare preliminare pe 2010. Potrivit datelor Prime Transaction, cel mai mic PER dintre companiile din componenta BET-XT il au titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Azomures (AZO), de 1,97. Azomures este de altfel si singura care are un PER mai mic de 5. Indicatorul PER exprima numarul de ani in care investitia intr-o actiune poate fi recuperata din profiturile societatii emitente (daca tot profitul ar fi distribuit actionarilor ca si dividende). PER-ul se calculeaza ca un raport intre pretul unei actiuni la bursa si profitul pe actiune inregistrat de emitentul actiunilor respective. Un indicator PER sub 10 au si titlurile Rompetrol Well Services (PTR), respectiv 6,14. Rompetrol Well Services a inregistrat anul trecut, un profit net de 14,574 milioane lei, cu 6,7% mai mare fata de cel din 2009, scrie EconomicTimes.ro.

Comisia Europeana vrea pensii bazate pe speranta de viata. Comisia Europeana vrea sa convinga statele membre UE sa adopte "ajustari automate" in ceea ce priveste legislatiile lor de pensii, astfel incat varsta de pensionare sa fie bazata pe longevitate, potrivit unui document intern obtinut de EurActiv. Laszlo Andor - comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Michel Barnier - responsabilul pentru piata interna si Olli Rehn - responsabilul pentru afacerile economice, se vor implica activ in modelarea politicii UE privitoare la pensii, prin incurajarea si influentarea reformelor din statele membre. Potrivit documentului obtinut de EurActiv, oficialii discuta despre "modul in care Comisia se poate asigura ca statele membre vor creste varsta de pensionare in functie de speranta de viata si vor reduce schemele de pensionare anticipata". Comisia intentioneaza sa organizeze o "dezbatere de orientare" privind demografia, in cadrul primei sedinte a Colegiului, in martie. Liderii UE vor aborda atunci problema pensiilor in raport cu propunerile franco-germane pentru un "Pact de competivitate", care ar asigura adaptarea acestora la evolutiile demografice. Desi exista un consens larg cu privire la nevoia de reforma, nu toate statele membre UE sunt convinse ca "ajustarile automate" sunt calea de urmat, scrie EurActiv.com.

Steve Jobs, Zuckerberg si Eric Schmidt se vor intalni cu cel mai puternic om de pe planeta. Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, Steve Jobs, CEO Apple si Eric Schmidt, CEO Google, se vor intalni astazi cu Barack Obama, presedintele Statelor Unite ale Americii. Steve Jobs, care se afla in concediu medical, Eric Schimdt, inca seful Google si Mark Zuckerberg, se vor intalni in aceasta seara, in San Francisco, cu Barack Obama pentru a discuta despre promovarea invovatiei si tehnologie, conform ABC News. Presedintele va discuta cu liderii de afaceri despre obiectivul comun de promovare a inovatiei si despre angajamentul sau pentru noi investitii in cercetare &dezvoltare, educatie si energie curata, potrivit unui oficial de la Casa Alba. Obama va avea maine o intrevedere cu oficialii Intel, cel mai mare producator de microprocesoare din lume, subiectul discutiei fiind rolul pe care Intel il are in educarea si pregatirea tinerilor americani, scrie Capital.

Un scandal mai mare decat cel al tigarilor. In lumea contrabandei, tigarile sunt o afacere marunta fata de benzina, a semnalat fostul ministru al finantelor Sebastian Vladescu, solicitat de noi in subiectul evaziunii fiscale. Sebastian Vladescu spune ca actiunea autoritatilor privind contrabanda cu tigari la vama este un pas inainte in lupta cu evaziunea fiscala in general. Fostul ministru al finantelor ne-a precizat: "Contrabanda cu tigari este in cea mai mare parte o contrabanda marunta. Daca a fost demarata o ancheta si aceasta s-a facut temeinic, ea nu se va opri, in cazul ca a existat un sistem de colecta piramidal. Insa opinia mea este ca, in ceea ce priveste contrabanda cu tigari, mai mult decat colecte zonale nu s-au facut. Lucrurile erau amenajate local, cu coniventa mai multor institutii, gen vama, politie". Evaziunea fiscala este un fenomen complex, cu temeiuri care trebuie judecate specific fiecarui domeniu in care se manifesta, sugereaza fostul ministru al finantelor, comparand contrabanda de tigari cu cea de benzina si evaziunea din sfera agro-alimentara, scrie Bursa.ro.

Un sfert din taxe si impozite nu este colectat la buget. Trendul general in contabilitatea romaneasca este de simplificare a procedurilor si a legilor. Cel putin asa au sustinut majoritatea participantilor de la TaxEU Forum organizat de Evensys, eveniment care reuneste cele mai importante companii locale din domeniu."Cred ca 2011 va fi un an relativ stabil din punct de vedere fiscal, cu mult mai putine modificari decat in 2010. Ma astept insa la o modificare de substanta si anume rescrierea Codului Fiscal ca urmare a consultarilor dintre Ministerul Finantelor Publice cu membrii Colegiului Fiscal", a spus Gabriel Biris, managing partner la Biris Goran. In traducere libera, aceasta inseamna ca toate lucrurile pe care Gabriel Biris le reproseaza autoritatilor pentru ca nu au fost facute in 2010 spera sa le vada realizate in 2012. Evident, pregatirile trebuie sa inceapa anul acesta pentru a ajunge la un Cod Fiscal potrivit anul viitor, scrie Business Cover.

Steve Jobs mai are sase saptamani de trait? National Enquirer a publicat cateva fotografii infricosatoare cu Steve Jobs, declarand ca acesta mai are doar sase saptamani de trait. Steve Jobs a intrat anul acesta in concediu medical, incepand cu 17 ianuarie, fara sa anunte data revenirii, lasand atributiile sale din cadrul companiei Apple directorului operational Tim Cook. Cei de la National Enquirer au publicat recent cateva fotografii infricosatoare cu fondatorul companiei Apple, afisandu-l mult mai slab decat de obicei si probabil mult mai bolnav. Enquirer l-a urmarit de unde a luat micul dejun pana la Stanford Cancer Center, din Palo Alto, California (unde si Patrick Swayze a facut tratament cu chimioterapie impotriva cancerului pancreatic), scrie Ziarul Financiar.

Imagini socante de pe santierul autostrazii Cernavoda-Constanta. Fara niscaiva vraji facute de Ministerul Transporturilor, Autostrada Soarelui nu va fi gata in 2011, dupa cum spune ministrul de resort, Anca Boagiu. Respectarea termenului strans ar necesita sute de muncitori si utilaje care sa lucreze zilnic. La fata locului se vede altceva. Cinci muncitori sprijiniti in lopeti si doua excavatoare, cam asta era tot ce se putea vedea zilele trecute pe santierul Autostrazii Cernavoda-Constanta, primul tronson, cel spre Medgidia. Soferilor care ajung la capatul Autostrazii Soarelui li se iveste in fata un debleu promitator care strapunge dealurile din vecinatatea orasului, semn ca lucrarile ar fi inceput. Un panou la intrare anunta constructorul, precum si sursa de finantare a lucrarilor, si anume fondurile europene. Odata depasit dealul sapat, dupa numai cateva sute de metri cel care se aventureaza pe traseu trebuie sa se intoarca deoarece cele doua fasii sapate si nivelate dupa cum vor arata sensurile de circulatie ale autostrazii se opresc brusc, fara speranta, in fata padurii incalcite, scrie Romania Libera.

Dezghet pe piata imobiliara. Vezi cate noi malluri au fost anuntate saptamana aceasta si unde vor fi construite. Primavara in imobiliare a venit mai devreme. Saptamana aceasta, dezvoltatorii de pe piata locala au anuntat patru noi proiecte de centre comerciale. Chiar daca statisticile arata ca romanii isi tempereaza apetitul pentru consum, dezvoltatorii de malluri anunta noi proiecte. Cora Romania, compania care detine lantul de supermarketuri cu acelasi nume, a facut publica intentia de a investi in constructia de centre comerciale. Primul care va fi gata, in a doua jumatate a anului viitor, este cel din Constanta. Va avea o suprafata construita de 150.000 metri patrati si va presupune o investitie de 100 de milioane de euro, spun reprezentantii companiei. "Avem in plan constructia a inca doua malluri, la Brasov si la Bacau, unde avem deja terenurile. Constructia centrelor comerciale va incepe anul viitor, pe locurile unor foste fabrici, aflate in centrele celor doua orase", declara Philippe Lejeune, director general al Cora Romania, scrie Gandul.

Bancile incep lupta pentru fermieri. Prefigurata criza alimentara mondiala readuce in atentie sectorul agricol. Doar saptamana aceasta bancile au lansat doua produse dedicate fermierilor. Sectorul agricol ar putea fi unul dintre cele mai profitabile din Romania, in contextul in care pretul alimentelor creste de la o zi la alta. Pana a ajunge insa sa produca pe suprafete importante, fermierii au nevoie de finantare. Chiar daca Uniunea Europeana ofera fonduri substantiale, acesti bani nu pot fi accesati fara cofinantare (un aport al fermierului). Aici intervin bancile care, cel putin in ultimul an, au lansat mai multe produse dedicate fermierilor si sectorului IMM. BCR, BRD, Raiffeisen si CEC Bank, adica cele mai importante patru banci din Romania dupa nivelul activelor, finanteaza prin diferite proiecte activitatea intreprinderilor mici si mijlocii. Chiar ieri, BCR si Raiffeisen, in parteneriat cu Fondul European de Investitii, au anuntat ca au la dispozitie 315 milioane euro pentru finantarea sectorului IMM, inclusiv a intreprinderilor care activeaza in domeniul agricol, scrie Romania Libera.

Cum au ajuns peste 100 de retaileri sa defileze in instante. Proprietarii de malluri continua razboiul impotriva chiriasilor. Pe masa judecatorilor apar tot mai multe solicitari de declansare a procedurii de insolventa sau a falimentului pentru diferiti retaileri locali si chiar internationali. In majoritatea dosarelor se invoca neachitarea chiriei fata de proprietar. O parte din retaileri apeleaza la solutia insolventei, ca masura protectiva, inainte ca proprietarii de malluri sa se sesizeze in instanta. Situatia a devenit mai acuta anul trecut, din cauza scaderii puterii de cumparare a populatiei, cu impact direct asupra vanzarilor derulate de retaileri. Consultantii imobiliari locali sunt de parere ca in acest an cei mai atacati in instante vor fi retailerii locali, care nu au nici experienta si nici sustinerea brandurilor internationale. "In randul retailerilor internationali exista sustinere. Acestia isi permit sa stea pe minus o perioada mai lunga de timp si in plus au capacitatea sa isi rodeze stocurile", sustine Razvan Gheorghe, managing director, Cushman&Wakefield, citat de Capital.