Gannett, gigantul presei americane care deține inclusiv ziarul USA Today, a suspendat folosirea inteligenței artificiale pentru scrierea articolelor după ce acestea au fost pe larg ridiculizate pe rețelele de socializare, relatează Insider și CNN.

USA TodayFoto: Paul J. Richards / AFP / Profimedia Images

Trustul de presă care deține sute de ziare americane începuse să experimenteze folosirea A.I. pentru a scrie articole în publicațiile sale regionale despre sporturile de liceu, ale căror echipe se bucură de o popularitate uriașă în Statele Unite.

Însă cititorii au putut identifica rapid articolele scrise de instrumentul numit LedeAI, acesta scriind inclusiv titlurile articolelor prost.

Un articol publicat de ziarul Columbus Dispatch a descris un meci dintre echipele de fotbal american Westerville North și Westerville Central drept o „întâlnire strânsă de tip sportiv”.

Într-un alt articol scris de AI numele echipelor nici măcar nu au fost generate complet, inteligența artificială notând în primul rând că „The Worthington Christian [[WINNING_TEAM_MASCOT]] a învins Westerville North [[LOSING_TEAM_MASCOT]]”.

Articolele au fost pe larg ridiculizate pe rețelele de socializare din cauza repetivității lor, detaliilor cheie lipsă, limbajului bizar și a faptului că ele sunau ca și cum au fost scrise de un computer care nu are niciun fel de cunoștințe despre sporturile în cauză.

Trustul de presă a început să folosească A.I. după ce a dat afară din jurnaliștii săi

Articolele au fost schimbate după ce s-au viralizat pe platformele social media, unele dintre publicațiile deținute de Gannett adăugându-le o erată care notează că au fost făcute „actualizări” pentru a „corecta erorile de codare, programare sau stil”.

Insider notează că a identificat astfel de articole în numeroase publicații locale ale trustului de presă, printre care Des Moines Register, the Arizona Republic, Florida Today, și The Milwaukee Journal Sentinel.

„Am suspendat experimentul LedeAI privind sporturile de liceu și vom continua să evaluăm furnizori pe măsură ce ne rafinăm procesele pentru a ne asigura că toate știrile și informațiile pe care le oferim întrunesc cele mai înalte standarde jurnalistice”, a declarat Gannett într-un comunicat de presă.

CNN notează că trustul de presă a început să experimenteze cu folosirea A.I. după ce și-a concediat 6% din membrii departamentului de știri.

CNET, unul dintre cele mai cunoscute site-uri specializate pe tech și divertisment, a anunțat de asemenea mai devreme în cursul acestui an că a suspendat folosirea A.I. pentru a scrie articole după ce a fost forțat să facă numeroase corecții sau chiar retragă unele materiale care conțineau informații false cap-coadă.

La fel ca în cazul Gannett, CNET a fost pe larg ridiculizat pe rețelele de socializare, dar și criticat aspru din cauza informațiilor eronate din articolele generate de inteligența artificială.