Presedintele Obama a cerut statelor arabe sa se implice mai mult in negocierile de pace purtate in Orientul Mijlociu si a avertizat Iranul ca s-ar putea confrunta cu presiuni internationale serioase daca nu isi negociaza programul nuclear, informeaza The New York Times. ​

La un an dupa ce a sustinut un discurs vehement prin care promitea o noua perioada de cooperare intre America si statele lumii, Obama s-a intors in Adunarea Generala a O.N.U. pentru a apara procesul de mentinere a pacii si de redresare a economiei globale.

"Guvernul Iranian trebuie sa demonstreze un angajament clar si credibil si sa confirme lumii intentia sa pacifista in ceea ce priveste programul nuclear" a declarat presedintele Obama. Acesta a adaugat ca "Iranul trebuie sa fie tras la raspundere" in situatia in care nu reuseste sa isi indeplineasca obligatiile stipulate in tratatele internationale de nonproliferare.

Obama a cerut Israelului sa isi extinda restrictiile cu privire la construirea de asezari evreiesti din Cisiordania, insa delegatia israeliana nu era prezenta in sala in momentul declaratiei presedintelui. Aceste constructii reprezinta unul dintre subiectele cele mai controversate dintre israelieni si palestinieni. Moratoriul este programat sa se incheie la sfarsitul acestei saptamani. Discutiile intense care se poarta in acest moment ar putea fi obstructionate daca israelienii nu reusesc sa extinda termenul acestei masuri, iar palestinienii hotarasc sa paraseasca masa de discutii.

De asemenea Obama a mai declarat: "Anul viitor cand ne vom intoarce aici, am putea discuta despre o noua intelegere care va conduce catre integrarea unui nou membru al O.N.U: statul independent Palestina care va convietui in pace cu Israelul".