O noua flotila cu ajutoare va incerca sa ajunga in Fasia Gaza. Activisti pro-palestinieni din mai multe tari au declarat la Geneva ca vor incerca din nou sa sparga blocada navala impusa de Israel Fasiei Gaza in luna februarie, informeazaFox News. Activistii, care reprezinta grupari din mai mult de doisprezece tari, printre care Elvetia, Turcia si Statele Unite, au declarat ca flotila va fi mai mare decat cea care a fost oprita de armata israeliana in luna mai. Noua activisti au fost ucisi atunci de catre fortele israeliene. Purtatoarea de cuvant a ambasadei israeliene de la Berna a declarat ca ajutoarele umanitare sunt permise pe trasee terestre, iar blocada maritima are ca scop blocarea rutelor de aprovizionare cu armament.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

In SUA au inceput primele teste cu celule stem embrionare umane. Statele Unite au inceput astazi prima serie de teste oficiale ce vizeaza utilizarea celulelor stem umane, informeazaBBC. Celulele stem sunt nediferentiate, ele putand sa se dezvolte in orice tip de tesut, inclusiv tesut nervos, considerat de medici ca fiind neregenerabil. Folosind acest tip de celule, cercetatorii spera sa poata trata afectiuni ale coloanei vertebrale si, pe termen lung, spera sa poata vindeca paralizia cauzata de fracturile de coloana. Anual, peste 12.000 de persoane isi pierd capacitatea motorie din cauza accidentelor doar in Statele Unite. Testele pe cobai au aratat ca tratamentul cu celule stem a restaurat cel putin partial functiile motorii. Tratamentele bazate pe celule stem embrionare sunt un subiect fierbinte in comunitatea medicala, din cauza ingrijorarilor etice. Aceste celule pot fi obtinute doar de la embrioni umani creati in laborator, care sunt distrusti in procesul de recoltare. Oponentii acestui tip de experimente spun ca fiecare embion are potentialul de a deveni o fiinta umana si ca este imoral ca embrionii sa fie folositi in cercetari.

Presa cubaneza critica laureatii Premiului Nobel de anul acesta. Presa de stat de la Havana s-a aratat dezamagita de alegerile comitetului Nobel in cazul premiilor pentru pace si literatura, informeaza AP citata deYahoo News. Portalul cubanez Cubadebate, unde Fidel Castro posteaza periodic editoriale, l-a comparat pe disidentul chinez Liu Xiaobo cu disidentii cubanezi, pe care i-a acuzat ca ar fi agenti americani. Despre acordarea premiului pentru literatura, portalul cubanez a afirmat ca Mario Vargas Llosa “ar fi meritat premiul cu multi ani in urma, cand era mai mult scriitor si mai putin politician”. Comentariile au fost semnate de unul dintre cei mai vechi comentatori din partea guvernului cubanez, M.H. Lagarde.

Germania va continua sa gazduiasca arme nucleare. Un document NATO indica faptul ca Germania va continua sa gazduiasca armament nuclear, in ciuda insistentelor ministrului german de externe, care considera ca acestea nu au ce cauta pe teritoriul tarii sale, informeazaDer Spiegel. NATO are la ora actuala in Europa aproximativ 200 de arme nucleare cu raza scurta de actiune, dintre care se estimeaza ca 20 sunt pe teritoriu german. Necesitatea pastrarii armelor vine pe fondul unui dezechilibru de forte intre NATO si Rusia, care are la dispozitie 5400 de focoase nucleare. Executivul de la Berlin a declarat ca sustine programul de protectie nucleara, dar ca nu doreste ca Germania sa imparta si riscurile asociate. Germania este unul dintre sustinatorii unei apropieri intre Rusia si NATO, dar majoritatea membrilor aliantei nord-atlantice din estul Europei sunt sceptici in privinta acestei posibilitati.

Presedintele afgan confirma ca au avut loc discutii cu fortele talibane. Hamid Karzai a confirmat ca au avut loc discutii cu fortele talibane pentru a incerca oprirea violentelor din Afganistan, informeazaRia Novosti. Presedintele afgan a precizat ca discutiile nu au avut loc intr-un cadru oficial, ci doar prin intermediul unor emisari neoficiali ai guvernului. Karzai a subliniat ca Afganistanul nu va negocia nicioadata cu vreo organizatie terorista, iar ca discutiile au avut loc “ca intre cetateni ai aceleiasi tari”.