Evreul care s-a mantuit de comunism prin matematica. Nascut si format in Romania, Egon Balas a castigat prestigiosul Premiu John von Neumann pentru matematica. Daca nu ar fi fost evreu, Egon Balas probabil ca nu ar fi fost comunist. Daca nu ar fi fost comunist, Egon Balas probabil ca nu ar mai fi existat azi. Ar fi murit intr-un lagar de exterminare, asa cum au murit si parintii, si fratele sau. Comunismul l-a salvat de Holocaust si l-a propulsat in cadrul nomenclaturii, dar i-a si rapit total doi ani din viata, ani petrecuti in puscarie in baza unei vinovatii inventate in laboratoarele partidului-unic. In urma cu 43 de ani a reusit sa evadeze din Romania, iar astazi, la 88 de ani, este un renumit savant in Statele Unite - profesor Thomas Lord la Universitatea Carnegie Mellon, relateaza evz.ro.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Straiele Sfintei Parascheva sunt vandute pe bucatele. La tarabele din preajma Catedralei Mitropolitane din Iasi se vand zilele acestea icoane in care sunt incorporate bucatele din materialul textil ce acopera moastele peste an. Suvenirul cu bucati de vesminte costa 17 lei, iar tarabagiii spun ca este cel mai bine vandut obiect religios. Preotii il prezinta insa ca pe "un dar pentru pelerini". Vanzatorii de obiecte religioase plasati in preajma Catedralei Mitropolitane din Iasi isi freaca in aceste zile mainile a profit, pe care-l obtin din sutele de icoane, cruciulite si brelocuri cu teme religioase vandute. ￯Orice obiect cu chipul Sfintei Parascheva se vinde foarte bine. N-am marit preturile fata de anul trecut si vindem sute de produse in fiecare zi", a declarat Daniel Barbuta, unul dintre comercianti.Cel mai bine vandut suvenir este o icoana care contine o bucatica din vesmantul Sfintei Parascheva. Pelerini din toata tara se inghesuie sa cumpere produsul, pe care platesc 17 lei, informeaza Adevarul.

Taximetristii au ramas fara examinatori. Toti inspectorii din Bucuresti ai Autoritatii Rutiere Romane (ARR) care participa la examinarea candidatilor pentru atestatul de taximetrie au fost suspendati din functie, in urma unei decizii a conducerii acestei institutii. Hotararea, fara precedent, este urmarea dezvaluirilor RL referitoare la masluirea examenelor de taximetrie. Un jurnalist incognito al Romaniei Libere a obtinut atestatul de taximetrist dupa ce a participat la un examen organizat de Fundatia Academia de Transport Intern si International (FATII) din Bucuresti, examen care a fost aranjat chiar de fata cu reprezentantii Autoritatii Rutiere Romane. Dezvaluirea a fost publicata in editia de ieri a ziarului nostru. Chiar in cursul diminetii, conducerea ARR a luat decizia drastica de a-i suspenda pe toti inspectorii din Capitala care participa la astfel de examene, titreaza Romania libera.

Cum asteapta primarul din Jucu sa vina nemtii cu BMW-urile. Zvonul privind o posibila fabrica a marcii bavareze in Romania au fost infirmate de reprezentantii BMW Romania Vizita cancelarului german Angela Merkel la Bucuresti a adus din nou sperante privind o posibila noua investitie, de amploare, in industria auto locala. Conform zvonurilor care au aparut in jurul vizitei, Romania ar fi urmat sa fie beneficiara unei investitii consistente a BMW. In timp ce primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, spune ca i-ar fi asteptat pe bavarezi cu bratele deschise, oficialii BMW au raspuns, in putine cuvinte, ca nu se pune problema unei eventuale fabrici in Romania, mai ales pentru ca politica grupului este de a concentra productia europeana in Germania, cu doua exceptii: Spartanburg, SUA, si Steyr Austria. Aceasta a fost reactia primarului uneia dintre cele mai industrializate comune din Ardeal, atunci cand l-am intrebat daca este pregatit pentru o investitie germana importanta. "Doamne-ajuta sa vina BMW-ul la noi, la Jucu", scrie Gandul.

Primul muzeu al deseurilor din Europa, la Bucuresti. Primul muzeu al deseurilor din Europa se va deschide la Bucuresti, pe 1 noiembrie, cu scopul de a creste gradul de educare, constientizare si implicare a cetatenilor din Romania privind gestiunea deseurilor. Primul muzeu al deseurilor din Europa se va deschide la Bucuresti, pe 1 noiembrie Tara noastra este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la reciclarea deseurilor, cu o rata de 1%, iar potrivit datelor Ministerului Mediului cam 3-4 milioane de romani au acces la infrastructura de colectare selectiva. Muzeul, realizat de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si Ministerul Mediului si Padurilor, cu ajutorul AFI Palace Cotroceni, va avea 15 zone dedicate diverselor fluxuri de deseuri municipale si o zona speciala de curs, pentru elevii din clasele I-VIII, scrie evz.ro.

Sotia lui Octavian Goga, spionul lui Hitler? In spatele tumultuoasei povesti de iubire dintre Octavian si Veturia Goga apar ite complicate de uneltiri si tradari de tara. Povestea lor s-a infiripat pe cand aveau fiecare in jur de 40 de ani, ambii fiind casatoriti: Octavian Goga cu Hortensia Cosma, iar Veturia cu Lazar Triteanu. In epoca, legatura lor a reprezentat un subiect plin de savoare, spre deliciul presei de scandal. Omul politic Octavian Goga, ajuns, in mai multe randuri, dupa Unirea din 1918, ministru al Instructiunii si Cultelor, ministru al Cultelor si Artelor, ministru de Interne si chiar prim-ministru, ar fi reprezentat un bun paravan pentru jocuri de influente si spionaj, relateaza Adevarul.

1.700 de romance vor primi "Sanse egale pentru cariere de succes". Trei organizatii importante din Romania au pus la punct un proiect, care se va desfasura pe o perioada de doi ani, pentru asigurarea egalitatii de sanse la locul de munca Mai putine femei decat barbati au in Romania un loc de munca, statisticile aratand ca rata de ocupare a femeilor cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani este de 52,1%, fata de cea de 63,3% inregistrata la barbati. In plus, doar 73% dintre companii au in regulamentele interne prevederi privind nediscriminarea si chiar mai putine, 50%, prevederi referitoare la hartuirea sexuala. SIVECO Romania, Mediafax si Academia de Studii Economice au lansat marti proiectul "Sanse egale pentru cariere de succes", finantat prin programul sectorial POS DRU, care va contribui la cresterea sanselor de angajare a femeilor si la diminuarea stereotipurilor sociale privind rolul acestora la locul de munca, transmite Gandul .

Detinutii eco. In vreme ce multe penitenciare romanesti asteapta banii statului pentru a-si asigura buna functionare, Penitenciarul din Tulcea si-a amenajat o ferma ecologica ce asigura alimentatia detinutilor. Una dintre cele mai mari ferme ecologice din Delta Dunarii apartine Penitenciarului din Tulcea. La ferma amenajata de penitenciar lucreaza in sezonul agricol 61 de detinuti, care cultiva legume ecologice. "Ferma legumicola din Delta a institutiei noastre a fost acreditata de autoritati pentru realizarea legumelor cu eticheta ecologica. Este vorba de o ferma care se intinde pe 105 hectare. Terenul fermei legumicole este in proprietatea Penitenciarului Tulcea si a apartinut fostei puscarii comuniste de la Chilia Veche", ne-a spus directorul Penitenciarului din Tulcea, Ion Feodorof. Legumele cultivate la ferma ecologica ajung pe mesele detinutilor, relateaza Romania libera.

Banii pentru romi asaza sub lupa toate statele europene. Romania, alaturi de celelalte state ale UE, va fi evaluata de Comisia Europeana pe cheltuirea fondurilor structurale pentru integrarea romilor. Raportul va fi gata la sfarsitul anului. omisia Europeana (CE) a creat, la inceputul lunii trecute, un grup de lucru dedicat romilor, care are misiunea sa verifice modul in care statele membre ale Uniunii Europene folosesc fondurile alocate acestei etnii, un raport in acest sens urmand sa fie prezentat in decembrie. "Vrem sa vedem eficacitatea folosirii fondurilor structurale in integrarea romilor, sa stim unde n-au fost folosite. CE va monitoriza atent, in urmatoarele luni, rezultatele utilizarii banilor", a anuntat, ieri, comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor. Prezent in Romania, oficialul a adaugat ca, in primavara lui 2011, va fi gata si prima strategie europeana comuna pentru integrarea romilor, pe care toate statele vor trebui sa o puna in aplicare, informeaza evz.ro.

De ce s-a transformat invatamantul romanesc in fabrica de someri. Zeci de mii de juristi, jurnalisti, licentiati in administratie publica, relatii internationale si management de tot felul isi cauta si nu-si gasesc un loc de munca. Se pare ca in invatamantul superior s-a dezvoltat aceeasi retea de clienti politici ai statului, crede dr. Catalin Ghinararu: "S-a cheltuit pe cladiri, amfiteatre, computere, zugraveli. Toaca o groaza de bani publici". Un invatamant superior supradimensionat duce la o inflatie de diplome si la o deflatie de competente, spune profesorul Lazar Vlasceanu: "Nu exista o risipa de competente intre tinerii societatii noastre actuale, adica un nivel foarte mare de formare si o competitie intre competente inalte. Nu: este o competitie de relatii, influente, mod de prezentare, iar cei competenti se pierd. Specialistii scoliti pe banii nostri pleaca, iar noi ramanem fara medici, de exemplu", anunta Gandul.

Europa se termina la Nadlac. Orice roman pirlit, care a iesit din tara asta pe patru roti ca sa mearga pina la Viena si inapoi, stie ca daca ai trecut de Nadlac esti un om fericit. Mai e un pic de drum unguresc pina la Szeged, apoi da-i bice, nene, pe autostrada, spre Europa. Si cind pleci mai e cum mai e, dar cind vii inapoi si stii ca te asteapta soseaua pina la Arad, apoi Valea Oltului, parca iti vine sa-ti iei cimpii, sa faci stinga-mprejur si sa nu mai dai niciodata pe-acasa. Acum, dupa ce ungurii au anuntat ca pina la sfirsitul lui 2012 vor face autostrada pina la Nadlac, si vor face, lucrurile vor fi si mai nasoale, scrie Academia Catavencu.