Cu doua zile inaintea unei importante intalniri intre gruparile palestiniene, Hamas ii cere presedintelui Mahmoud Abbas sa isi precizeze pozitia. Liderul Hamas Khalil al-Haya vrea sa stie daca presedintele isi doreste incheierea conflictului cu Hamas sau cauta numai avantaje personale. Potrivit lui al-Haya, succesul intalnirii de duminica depinde de seriozitatea si de nivelul de responsabilitate asumat de ambele parti, in special de Fatah, informeaza Ria Novosti.

Hamas si Fatah au semnat o hotarare de reconciliere in data de 4 mai la Cairo incheind o perioada de patru ani de ruptura intre cele doua parti. Tensiunile au inceput in 2007 dupa ce Hamas a ocupat Fasia Gaza pe care de atunci o controleaza, iar autoritatea Fatah se limiteaza la West Bank. Cele doua grupari au decis organizarea de alegeri si formarea unui guvern de unitate nationala.

Cu toate acestea, Hamas l-a acuzat de mai multe ori pe Mahmoud Abbas de incalcare a intelegerii si de obstructionarea reconcilieii. Acesta nu doreste sa renunte la actualul premier, conditionand intelegerea dintre parti de ramanerea acestuia in functie chiar si dupa alegeri.