​Ultimele 16 zile ale lui Geoana in PSD. Presedintele Senatului este pe cale sa-si incheie cariera in randul social-democratilor. Ca o premiera, el ar putea fi primul sef de partid exclus din formatiunea pe care a condus-o timp de cinci ani. Ziua de 30 noiembrie 2011 ar trebui sa fie ultima pe care Mircea Geoana o mai traieste oficial ca membru PSD. Daca Victor Ponta isi mai mentine intentia exprimata la ultima sedinta a conducerii PSD, la data mentionata, la Cluj- Napoca, ar trebui sa aiba loc Comitetul Executiv al PSD. Acesta este forul care va batea in cuie deciza de excludere din partid. Votul liderilor de filiale inclina net spre aprobarea propunerii facute de Comisia de Integritate Morala la solicitarea presedintelui PSD. Comisia este formata din cate un reprezentant al fiecarui lider de filiala, iar votul a reflectat instructiunile acestora. De vreme ce votul a fost covarsitor - 43 la 5 - este de asteptat ca la viitorul CEx, putinii lideri de filiale pro-Geoana sa abandoneze cauza acestuia in fata raportului de forte evident nefavorabil, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ce s-a discutat la intalnirea PDL: rectificarea bugetara, parlamentul unicameral, excluderile din partid. Despre rectificarea bugetara. Premierul Emil Boc a declarat, duminica seara, dupa intalnirea liderilor PDL de la Vila Lac, ca va avea loc o rectificare bugetara, coordonatele acesteia urmand a fi stabilite miercuri in Guvern, el mentionand ca vor fi alocari pentru sanatate si investitii. Intrebat daca se va opera o rectificare bugetara pana la finele acestei luni, Boc a raspuns: "Da, va fi o rectificare bugetara, coordonatele ei vor fi stabilite in sedinta de Guvern de miercuri. Cert este ca vor fi alocate resurse financiare pentru sanatate, dar si pentru investitii". Despre parlamentul unicameral. "Cerem partenerilor de coalitie sa-si precizeze foarte clar punctele de vedere legat de Parlamentul unicameral, reducerea numarului de parlamentari, reorganizarea teritoriala si asupra comasarii alegerilor", a spus Boc, anunta Gandul.

Rizea, acuzat ca si-a furat fratele intru bunastarea lui Dan Sova. Deputatul Cristian Rizea (PSD) a fost dat pe mana procurorilor de propriul frate, care-l acuza ca, sfatuit de prietenul sau, senatorul-avocat Dan Sova (PSD), i-a vandut abuziv toate proprietatile. Deputatul PSD Cristian Rizea (42 de ani) nu a devalizat doar bugetul Agentiei Nationale pentru Sprijinirea Initiativei Tinerilor (ANSIT) cu peste un milion de euro, bani pe care acum ii plateste statul roman. El este acuzat acum la Parchet si de fratele si de mama sa. Bogdan Rizea, fratele deputatului, este director de banca intr-o tara occidentala. Spune ca a facut greseala de a avea incredere in Cristian Rizea, caruia i-a lasat pe mana, prin procura, casele si conturile din Romania. Inclusiv contul in care ii trimitea bani mamei lor, ca sa se poata intretine. Acum isi acuza fratele ca i-a tocat banii. Ferrari, vacante cu sotia, Josette (fosta Niculina), la Monte Carlo, cumparaturi de lux, mese la Marriott... In total, un milion de euro, informeaza Adevarul.

Lista Monicai Macovei: 10 persoane care trebuie sa plece din guvern si administratie. Fosta ministra a Justitiei care a luat parte la audierile de la Comisia de Etica din PDL i-a trimis premierului Emil Boc o lista cu zece persoane care ar trebui sa plece din guvern: secretari de stat si sefi de agentii. Primul ministru nu i-a dat nici un raspuns deocamdata si nici Comisia nu a luat vreo decizie, dar lucrurile ar putea sa se precipite dupa arestarile de la Cluj, care au agitat in ultimele saptamani partidul. Eurodeputata PDL sustine ca partidul va iesi intarit dupa curatarea sa de corupti, argumentand ca independenta justitiei este demonstrata chiar prin faptul ca democrat-liberali extrem de influenti au fost arestati. Macovei neaga ca arestarea primarului Sorin Apostu ar face parte din reglarile de conturi din PDL si spune ca Adrian Nastase, care a lansat aceasta ipoteza ar vrea sa demonstreze ca si in cazul de la Cluj, ca si in cazul sau, ar fi vorba de dosare politice, scrie Romania Libera.

Gusa: Lui Dancu i se deschide calea spre primaria Cluj Napoca. Cozmin Gusa a declarat ca prin arestarea primarului Cluj-Napoca se deschide calea lui Vasile Dancu la primaria municipiului. "Vasile Dancu are sanse la primaria Clujului cu o conditie: sa nu mai fie asociat cu Arpad Pazskany", a declarat Gusa, consilierul lui Marian Vanghelie, in aceasta seara la emisiunea "Ultimul cuvant" de la B1TV. El a mai spus ca Mircea Geoana are sanse sa isi pastreze scaunul de presedinte al Senatului daca se inscrie in UNPR iar primaria Capitalei va fi castigata tot de acest partid daca si Vanghelie trece la UNPR, anunta EVZ.

De ce au imprumutat primarii din Capitala 1,4 miliarde de euro in ultimii ani. Care este datoria medie pe cap de bucurestean, in functie de sectorul in care sta. Imprumuturile primariilor din Capitala sunt de 1,068 miliarde de euro si 1,671 miliarde de lei, adica un total de circa 1,4 miliarde de euro. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea sa mai imprumute Primaria Generala cu inca 300 de milioane de euro iar primarul Negoita pe cea a sectorului 3 cu 235 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 56 de milioane de euro. Reiese astfel ca in Capitala, datoria medie pe cap de locuitor este de circa 700 de euro, daca se tine cont de imprumuturile facute de Primaria Generala, 551 de euro pe cap de locuitor, dar si de cele efectuate de primariile de sector. Primaria Capitalei are pana acum zece credite care insumeaza 873,1 milioane de euro. Banii au fost imprumutati de la Banca Europeana de Investitii, Banca de Dezvoltare a Comunitatii Europene, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si dintr-o emisiune de obligatiuni, informeaza Gandul.