Ion Cristoiu: "Victoria presedintelui Basescu asupra PDL". Emil Boc nu a fost sacrificat pe altarul potolirii protestelor de strada, ci este victima razboiului subteran dintre presedintele Traian Basescu si liderii PDL, a declarat, pentru EVZ, analistul politic Ion Cristoiu. Acesta sustine ca indepartarea lui Boc de la carma guvernarii constituie incununarea eforturilor depuse in ultimele luni de Traian Basescu in aceasta directie, inclusiv prin organizarea manifestatiilor de strada. "Luand in calcul declaratiile lui Basescu, potrivit caruia in decembrie discutase cu Boc aceasta plecare, dar si faptul ca demisia premierului a avut loc imediat dupa plecarea delegatiei FMI, putem pune la indoiala teza potrivit careia Traian Basescu l-a sacrificat pe Emil Boc de teama poporului iesit in strada la concurenta cu viscolul", afirma Cristoiu.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Udrea: Schimbarea ministrilor PDL, cel mai mare act de curaj al clasei politice in ultimii 23 de ani. Elena Udrea considera ca schimbarea premierului si a ministrilor PDL este cel mai mare act de curaj al clasei politice in ultimii 23 de ani, precizand ca nu a fost usor sa fie luata aceasta decizie, dar ca nominalizarile facute de partid reprezinta noua generatia de politicieni propusa de PDL. "PDL a dovedit in ultimele doua zile de ce este cel mai important partid din Romania, de ce doar el este capabil sa produca adevarata reforma. In istoria noastra post-decembrista, niciodata un alt partid nu s-a aratat dispus sa schimbe Premierul in functie si intreaga garnitura de ministri. Un gest politic unic si dovada cea mai puternica a faptului ca PDL este singura forta politica majora responsabila din Romania", a scris Udrea, marti seara, pe contul sau de Facebook. Integral in Gandul.

Mihai Razvan Ungureanu forteaza un guvern nou-nout. Emil Boc a fost presat de PDL sa renunte la functia de premier. Si a facut-o. Ieri, s-a intors roata. Nevoia de recredibilizare a guvernului, dar si a partidului, aceeasi care l-a facut si pe el sa paraseasca Palatul Victoria, l-a impins pe Boc sa le ceara si celorlalti colegi din guvern sa faca acelasi gest. A venit la Colegiul Director mai tarziu, dar cu o strategie- surpriza: niciun ministru din garda veche in cabinetul lui Mihai Razvan Ungureanu. Ideea a fost agreata si de Elena Udrea, dar si de Anca Boagiu. Astfel, la finalul sedintei, Emil Boc a anuntat ca niciunul dintre ministrii PDL din cabinetul sau nu va face parte din noul Executiv, relateaza EVZ.

Schimbarea la fata a PDL. Sub presiunea scaderii in sondaje, PDL incearca o recuperare rapida in imaginea publica scotand din primul rand guvernamental personaje precum Elena Udrea, Traian Igas, Daniel Funeriu sau Gheorghe Ialomitianu. Retragerea este doar partiala. Potrivit listei cunoscute ieri, pana la inchiderea editiei, numele avansate provin din esalonul doi, aflat tot sub influenta greilor partidului. In timp ce premierul desemnat, Mihai Razvan Ungureanu nu a pus prea multe conditii, vorbind doar de pastrarea in functii a lui Cristian Diaconescu (UNPR, Ministerul Afacerilor Externe) si a independentilor Leonard Orban (Ministerul Afacerilor Europene) si Catalin Predoiu (Ministerul Justitiei), partidele din coalitie au avut mana libera in impartirea portofoliilor, scrie Romania Libera.

Cristian Parvulescu: "Ungureanu nu are calitatea morala potrivita". "Adevarul" a apelat la analisti pentru a afla care vor fi implicatiile sociale si politice ale schimbarii lui Emil Boc cu Mihai Razvan Ungureanu. Societatea civila primeste cu rezerve formula vehiculata, ieri, pentru Guvernul desemnat al Romaniei. Dincolo de reflexul de a interpreta, politic, strategia PDL, de a-si inlocui toti ministrii din Cabinetul Boc, personalitatile consultate de "Adevarul" au ezitat sa se pronunte ferm in privinta viitorului cabinet condus de Mihai Razvan Ungureanu. A predominat insa perceptia unui executiv format din oameni de sacrificiu. Continuarea in Adevarul.