Cristian Preda: Nu e comic, e tragic! Liderii USL vor sa transforme revizuirea Constitutiei intr-o rasturnare de regim. Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, ca prevederile declarate nerevizuibile in Constitutie pot fi schimbate. In replica, europarlamentarul Cristian Preda spune ca liderii USL vor sa transforme pe nesimtite revizuirea intr-un soi de rasturnare de regim. "Tirania majoritatii se pregateste sa loveasca din nou fundamentele regimului nostru, dupa ce l-a zdruncinat anul trecut in iulie-august. De data aceasta, e vorba despre procesul de revizuire a Constitutiei. Premierul Ponta a anuntat ca ar dori sa modifice articolul din Constitutie care descrie limitele revizuirii. Altfel spus: articolul care enumera ce prevederi nu pot fi modificate in limitele actualei legi fundamentale", a scris Cristian Preda pe blog. Europarlamentarul nu l-a uitat nici pe presedintele Senatului, Crin Antonescu, care a sustinut ca "vointa politica" a actualei majoritati poate proceda la orice revizuire, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Florin Popescu: "Multi membri ai PDL nu inteleg de ce partidul nu se apuca sa faca opozitie". Deputatul PDL Florin Popescu a declarat astazi ca "exista o stare de nemultumire si de neliniste in PDL" si ca "multi membri ai partidului nu inteleg de ce partidul nu se apuca sa lucreze, adica sa faca opozitie", conform Mediafax. Popescu a dat ca exemplu ultima motiune simpla a PDL care a fost dezbatuta in Camera Deputatilor. "Exista o stare de nemultumire in PDL manifestata cel mai vizibil la ultima motiune simpla din Camera Deputatilor cand din 51 de deputati PDL doar 28 au votat motiunea. Exista o stare de neliniste ca Conventia s-a terminat, partidul trebuia sa lucreze si sunt foarte multi membri ai PDL care nu inteleg de ce partidul nu se apuca sa lucreze, sa faca opozitie. Dovada ca din 51 de deputati au votat doar 28 motiunea", a explicat Florin Popescu, anuntaAdevarul.

Blaga: Daca USL modifica pragul electoral, PDL va mobiliza statul roman sa nu participe la referendum pentru revizuirea Constitutiei. Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV, ca in cazul in care USL va modifica pana la urma pragul electoral pentru referendumul din toamna, legat de revizuirea Constitutiei, atunci PDL va incuraja electoratul sa nu participe la aceasta forma de consultare. "Noi vom mobiliza statul roman sa nu participe la referendum (...), mai ales ca ei (USL, n.red.) vor sa reduca pragul", a declarat Vasile Blaga. Liderul PDL a subliniat, de asemenea, ca isi doreste sa nu se ajunga la adoptarea masurii de reducere a pragului electoral: "imi exprim speranta ca sunt oameni cu capul pe umeri si in USL". In luna februarie, senatorul PSD Trifon Belacurencu a depus o initiativa legislativa pentru eliminarea conditiei de cvorum la referendumul national si a propus ca in cazul revizuirii Constitutiei conditia de validare sa fie participarea a cel putin 30% plus unul din alegatorii inscrisi in listele electorale permanente, informeazaRomania Libera.

Liberalii, sub papucul lui Crin Antonescu. Dupa Congresul PNL de la finalul lunii februarie, Crin Antonescu a decis ca nu are nevoie de Biroul Politic pentru a conduce partidul si ca se descurca singur. Unii dintre cei 31 de vicepresedinti sunt de aceeasi parere cu el, dar altii ii dezavueaza stilul de conducere. Potrivit statutului PNL, modificat in urma Congresului din februarie, "Biroul Politic National asigura conducerea partidului si se intruneste lunar sau ori de cate ori este nevoie, la convocarea Presedintelui". Pentru a nu iesi din cuvantul statutului, liberalii s-au asigurat ca nu se intrunesc mai mult de o data pe luna, in conditiile in care, pana la realegerea lui Crin Antonescu in functia de presedinte al PNL, Biroul se intrunea saptamanal, in fiecare luni, scrieEVZ.

Amendamentele pentru Constitutie pot fi depuse pana in 27 mai. Comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei a prelungit astazi termenul pentru depunerea amendamentelor pentru modificarea legii fundamentale, dar si pentru depunerea raportului Forumului constitutional pana in data de 27 mai. Vicepresedintele comisiei de revizuire, Ioan Chelaru, a declarat ca prelungirea termenului, pentru 27 mai, a fost justificata de faptul ca miercuri ar fi expirat termenul pentru depunerea raportului Forumului constitutional si a amendamentelor. "Cum nu toate sunt gata si cum inca Forumul constitutional ne-a rugat sa mai dam un termen de o saptamana sa poata prezenta un raport complet, astazi comisia intrunita a emis o hotarare prin care modifica regulamentul si stabileste 27 mai ultim termen in care sa primim si raportul forumului constitutional, dar si initiativele din partea grupurilor parlamentare sau a societatii civile￯, a declarat Chelaru, anuntaAdevarul.