Premierul citeste legea dupa bunul plac ca sa scape de CFR Marfa. Pentru a "demonstra" ca CSAT trebuie sa se pronunte, sub toate aspectele, asupra privatizarii companiei, premierul a invocat o hotarare a Consiliului care se refera la cu totul altceva. Premierul Victor Ponta, absolvent de studii juridice, are mari dificultati in a demonstra, din punct de vedere legal, ca ultimul cuvant asupra privatizarii CFR Marfa trebuie sa-l aiba Consiliul Superior de Aparare a Tarii(CSAT). Dupa intalnirea de luni cu delegatia FMI, seful Guvernului de la Bucuresti a reiterat acest lucru, aducand drept "argument" Hotarirea CSAT 73/27.09.2012, care modifica Legea Concurentei 21/1996, scrie EVZ.

Politic showFoto: Colaj foto

Adevarul despre Romania: un sfert dintre romani vor monarhie. 27,2% din romani ar alege ca forma de guvernamant monarhia, conform barometrului "Adevarul despre Romania". Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani. Monarhia prinde tot mai mult contur in Romania. In situatia in care romanii ar fi chemati sa aleaga, in cadrul unui referendum, forma de guvernamant, 27,2% ar spune "da" monarhiei, 41% ar opta pentru mentinerea republicii, iar 33,8% nu au o opinie formata, "Barometrul de opinie publica - Adevarul despre Romania", realizat de INSCOP Research la comanda ziarului "Adevarul". In ipoteza in care Romania si-ar schimba forma de guvernamant, 29,9% din populatie l-ar vedea tot pe Regele Mihai pe tron, scrie Adevarul.

Scandal politic pentru pasajele feroviare ale Aradului. Deputatul PDL, Eusebiu Pistru, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor, sustine ca Aradului i se face o mare nedreptate de catre actualul Guvern. Necesitatea construirii a doua pasaje peste calea ferata, pe centura Aradului, exista de peste zece ani. Ele ar fi necesare pentru fluidizarea circulatiei auto in acea zona, unde cozile se intind pe kilometri intregi. Liniile ferate duble Arad-Curtici si Arad-Oradea, folosite si de garniturile de tren care aprovizioneaza CET Arad, au barierele lasate aproape zece ore pe zi. Circulatia pe calea ferata Arad - Bucuresti impune 74 de inchideri ale barierei, cu durata medie de inchidere a acestora de peste 170 de minute in 24 ore, scrie Romania libera.

Ponta: "Cei care ne critica planul pentru fonduri UE erau la "Ciresica" cand li s-a cerut sa ajute". Premierul Victor Ponta a declarat astazi ca persoanele care critica strategia Guvernului privind modul de cheltuire a fondurilor europene in perioada 2014-2020 nu au contribuit cu nimic la acest document si erau la restaurantul Ciresica atunci cand li s-a cerut opinia pentru imbunatatirea strategiei. Toti cei care ne-au criticat nu au participat cu nimic, nu si-au dat cu parerea cum sa fie buna strategia pentru 2014-2020. Ei doar ne spun ca e rea, dar cand i-ati intrebat sa ne spuna cum sa o facem, erau la Ciresica (restaurantul frecventat de presedintele Traian Basescu cand se afla la Neptun -n.r.). In sfarsit ati zis un lucru bun, de aia vroiam sa va felicit!", i-a spus premierul Ponta ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la inceputul sedintei de guvern, scrie Adevarul.

Mircia Gutau curteaza PDL Valcea. Dupa ce a iesit din inchisoare, fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea s-a inscris in UNPR. Acum ar vrea sa revina printre vechii sai colegi democrat-liberali. A facut inchisoare pentru fapte de coruptie si se gandeste sa se intoarca in PDL. Fost lider al PDL Valcea pana in 2010 si de doua ori primar al acestui oras, Mircia Gutau isi cauta un partid din partea caruia sa candideze din nou, la alegerile din 2016, la primarie, mai ales ca, in septembrie 2013, acestuia ii expira si interdictia de a fi ales. "Cat am fost primar, am colaborat bine cu toate partidele, cu PSD, PNL etc., dar prima mea optiune ar fi PDL", declara Gutau cu o luna in urma, scrie EVZ.

Ponta vrea de la ministri o strategie pentru 2018 cu proiecte ce nu au putut fi realizate in 100 ani. Premierul Ponta le-a cerut ministrilor ca, pentru aceasta toamna, sa ii propuna o serie de proiecte care sa fie incluse intr-o Strategie pentru 2018, prin care vor fi marcati si "100 ani de Romania", aratand ca un obiectiv este constructia unei autostrazi care sa lege Ardealul, Moldova si Muntenia. "Vreau sa va ganditi pentru toamna, dupa vacanta, ca nu e prea devreme sa incepem sa construim strategia pentru o suta de ani de Romania, 2018. Poate parea foarte devreme, dar de fapt nu e devreme. Trebuie sa facem un bilant, sa vedem ce ne propunem pentru 2018, ce a reusit sa faca tara asta in 100 de ani si ce nu a reusit", scrie Gandul.