Aproape jumatate dintre cei 2665 de primari din Romania, alesi in iunie 2012, ar trebui sa demisioneze din cauza conflictelor de interese, scrie cotidianul Le Monde, care considera constatarea Agentiei Nationale de Integritate una "coplesitoare".

Primarii si consilierii locali aratati cu degetul figureaza in consiliile de administratie ale mai multor societati comerciale, explica Le Monde.

Cotidianul francez il citeaza pe presedintele ANI, Horia Georgescu, care afirma ca "mii de consilieri locali au semnat contracte cu propriile lor societati. O buna parte dintre persoanele angajate in aceste societati se regasesc in echipele care gireaza proiectele finantate de fondurile europene".

Potrivit Le Monde, premierul Victor Ponta a promis sa gaseasca o solutie, insa nu si-a ascuns stanjeneala.

"E in toata tara situatia. In primul rand vreau sa vad care este decizia instantelor, pentru ca stiu ca au contestat in instanta toti alesii locali. E o situatie undeva la mijloc, in sensul in care nu e vorba de reprezentarea unor interese private, ci de interese publice. Vedem ce decid instantele de judecata, discutam si cu cei de la Agentia Nationala de Integritate si Comisia Europeana si in mod sigur trebuie sa gasim o solutie", a spus Victor Ponta joi la Sibiu, citat de Agerpres. Acesta a anuntat ca "nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului" in ceea ce-i priveste pe primarii declarati incompatibili de ANI. "Nu va fi o solutie unilaterala a Guvernului, dar nici nu pot sa spun ca jumatate din primarii Romaniei o sa fie declarati incompatibili. Si ce facem? Facem alegeri in toata tara? Nu cred ca e o idee buna", a explicat premierul.