Troc de milioane de euro pentru regionalizare. Presedintii Consiliilor Judetene ar urma sa primeasca o serie de servicii deconcentrate de la ministere si agentii, cu conditia sa sprijine regionalizarea exact asa cum a fost gandita de vicepremierul Liviu Dragnea. Baronii locali, cum sunt denumiti sefii Consililor Judetene, care aveau pana acum doar influenta, vor deveni adevarati stapani, daca se va aproba un proiect de ordonanta de urgenta pus pe hartie de specialistii de la Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de Liviu Dragnea. Dupa mai multe luni de negocieri, recent, in teritoriu s-a trimis draftul actului normativ, care prevede ca presedintii Consiliilor Judetene vor numi sefii peste directiile locale care apartin in prezent de ministere, scrie EVZ.

PoliticaFoto: Colaj foto

Fisurile politice ale descentralizarii. "Marea descentralizare", gandita de vicepremierul Liviu Dragnea ca etapa premergatoare regionalizarii, presupune modificarea a nu mai putin de 21 de acte normative. Desi proiectul este intr-o faza avansata, liberalii spun ca nu a fost discutat in USL. Un proiect de ordonanta de urgenta, prezentat de Gandul, arata ca descentralizarea ar urma sa fie efectuata chiar de la 1 ianuarie 2014, iar la elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor s-ar tine cont de toate modificarile. Deloc putine la numar, daca luam in calcul ca se doreste amendarea a 21 de legi, iar ministerele si alte institutii vor pierde numeroase atributii in favoarea primariilor, a consiliilor judetene si locale. Proiectul lui Dragnea a fost transmis in teritoriu pe 24 septembrie, iar termenul-limita pentru formularea de amendamente este astazi, 1 octombrie, scrie Romania libera.

Akos Mora, senatorul incompatibil, asteapta decizia plenului: "Nu demisionez. Interpretarea ANI e exagerata". Senatorul PNL Akos Mora, in cazul caruia Agentia Nationala de Integritate a cerut astazi Senatului demiterea ca urmare a unei decizii definitive si irevocabile a instantei privind incompatibilitatea, a explicat pentru Gandul ca nu ia in calcul varianta demisiei, asteptand ca plenul sa se pronunte. "In niciun caz nu se pune problema unei demisii. Aceasta sentinta este legata de o speta de cand eram ales local. Nu poate avea niciun efect asupra mandatului de parlamentar. E o interpretare incorecta, exagerata a ANI", sustine senatorul in legatura cu explicatia ANI potrivit careia functia de consilier judetean - pentru care a fost declarat initial incompatibil in 2011 - si cea de parlamentar sunt ambele eligibile si, ca urmare, li se aplica in mod egal interdictia de a le mai ocupa timp de 3 ani, scrie Gandul.

Eugen Tomac: In 2014, dreapta va fi unita sub Traian Basescu. Deputatul Eugen Tomac, seful Partidului Miscarea Populara (PMP), are 32 de ani si e primul lider politic postdecembrist care vine din Basarabia. Se teme pentru presiunile pe care le face Rusia asupra Republicii Moldova, dar crede ca UE va raspunde "foarte dur" daca Moscova ar inchide conducta de gaz la iarna asa, cum a amenintat Dmitri Rogozin: Bruxelles-ul va boicota Olimpiada de iarna de la Soci - este ipoteza lui Tomac pentru situatia in care Rusia isi pune amenintarile in practica. Liderul PMP, partidul pe care il sustine acum presedintele Basescu, recunoaste ca PDL nu a avut niciun fel de discutii cu celelalte partide de dreapta despre cabinetul din umbra. Pe de alta parte, insa, Eugen Tomac este sigur ca in 2014 dreapta va fi unita in jurul lui Traian Basescu si va avea un candidat cu sanse la prezidentiale, scrie Romania libera.

Maior l-a lasat pe Pop cu mana-n aer. Explotarea de la Rosia Montana continua sa scoata la iveala mutarile de pe scena politica si sociala de la noi din tara, multe dintre jocurile pentru alegerile prezidentiale si pentru conducerea unora din cele mai importante institutii ale statului fiind facute in jurul acestui subiect. Comisia parlamentara de control al activitatii SRI, condusa de deputatul PSD Georgian Pop, l-a audiat, ieri, pe directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, pe tema proiectului Rosia Montana. Declaratiile celor doi oficiali pe aceasta tema au fost, insa, depasite de gestul, aparent lipsit de importanta, pe care George Maior l-a facut, dupa terminarea "debriefing-ului" cu presa, directorul SRI lasandu-l pe Georgian Pop cu mana intinsa atunci cand acesta din urma a vrut sa-l salute, scrie Bursa.

Reconciliere ratata in Uniunea Social-Liberala. In ultima vreme, liderii USL au inceput sa se reuneasca doar "de urgenta", pentru aplanarea conflictelor, si in cerc restrans. O astfel de sedinta, la care au participat doar Crin Antonescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu s-a desfasurat duminica seara. Potrivit surselor EVZ, aceasta a fost convocata la initiativa ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea, sub pretextul discutarii legii propuse de 63 parlamentari PNL, prin care se doreste revenirea la sistemul de vot in doua tururi pentru alegerea primarilor. La sedinta de duminica seara, Crin Antonescu a luat partea colegilor sai de partid, spunand ca este dreptul acestora de a depune un proiect de lege si ca personal sustine revenirea la sistemul de vot in doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, scrie EVZ.

Ponta: Am auzit ca Basescu a avut o parere foarte buna despre PSD; daca vrea sa se inscrie, nu-l primim. Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in legatura cu afirmatiile presedintelui Traian Basescu potrivit carora PSD va avea propriul candidat la Presedintie, ca a auzit ca Basescu a avut o parere foarte buna despre PSD, dar, daca vrea sa se inscrie in partid, nu este primit. "Am auzit ca a avut o parere foarte buna despre PSD, mai bine mai tarziu decat niciodata si, daca vrea sa se inscrie in PSD, nu-l primim, cu toate vorbele frumoase pe care le-a adresat ieri PSD. Ii multumim pentru vorbele frumoase, dar dansul cu ale lui si noi cu ale noastre", a spus Ponta, potrivit Gandul.

480 de informari despre integritatea clasei politice. Marile companii miniere din lumea larga sun tot mai contestate pentru mijloacele indoielnice prin care reusesc sa-si promoveze proiectele. Traian Basescu a vorbit duminica la ProTv despre Rosia Montana. Impresia dominanta a fost ca presedintele ezita, ca face un sfert de pas inapoi, ca si-a pierdut aplombul cu care acum doi ani sustinea proiectul RMGC. Totusi printre ezitari si afirmatii derutante, un mesaj s-a distins cu mai multa limpezime. Presedintele a spus, la un moment dat, ca a primit 480 de informari de la serviciile de informatii despre evolutia proiectului minier si ca niciuna dintre ele nu a fost transferata catre parchet. Acest lucru ar dori sa spuna ca serviciile nu au depistat nici cea mai vaga urma de coruptie, scrie Deutsche Welle.