Deputatul PSD de Iasi Vasile Mocanu a lansat un atac la adresa Statelor Unite, sustinand ca trimit ca ambasadori la Bucuresti numai "lipitori de afise", care "intai vorbesc si apoi gandesc", dovedind astfel lipsa unui "respect minimal", relateaza Evenimentul zilei. Deputatul PSD mai considera ca ambasada SUA "s-a imixtionat in favoarea lui Basescu in politica romaneasca" si sustine ca "diplomatia nu este punctul forte al Statelor Unite".

Vasile MocanuFoto: Camera Deputatilor

"Au reusit lucruri marete, de la cucerirea adancurilor la cucerirea spatiului, insa anumite lucruri n-au putut tine pasul cu avantul economic. De exemplu, desi au avut si mari nume in diplomatie, aceasta nu a fost punctul forte al Statelor Unite. Este suficient sa ne aducem aminte, doar in ultimii 25 de ani, de ambasadorii americani care au fost la post in Bucuresti si vom vedea ca nu s-au inghesuit prea multi diplomati de cariera, ci mai degraba varianta americana mai elevata a 'lipitorilor de afise' din Romania. Adica, oameni care au contribuit, financiar sau altfel, la campaniile prezidentiale, au primit cate-o sinecura in fruntea ambasadei Unchiului Sam. De exemplu, un ins care nu stia ce-i cu el pe la ambasada SUA in Romania a fost domnul Gitenstein, care venea din zona lobby-ului american, nu din arealul diplomatilor de cariera. A devenit un fan al lui Basescu si s-a imixtionat in favoarea acestuia in politica romaneasca de cate ori a avut prilejul, nu rareori incalcand toate uzantele diplomatice. Pentru meritele sale deosebite, acum conduce Fondul Proprietatea", a afirmat Mocanu intr-o declaratie sustinuta recent in Parlament, potrivit EVZ.

In continuare, deputatul PSD a acuzat SUA ca au gresit sustinandu-l pe Traian Basescu, la fel cum au facut in cazurile lui Osama Bin Laden si Saddam Hussein, scrie sursa citata. "Tot cam asa s-a intamplat si in Romania, cand Philip Gordon, asistent al secretarului de stat american Hillary Clinton, dupa intalnirea cu Basescu, a iesit in presa cu ferma sa convingere ca la referendumul de demitere s-au fraudat peste 2,5 milioane de voturi. Nu stiu ce l-a convins ca Basescu era asa de iubit de popor, dar s-a dovedit ca Philip Gordon a gresit - nu mai e pe postul de anul trecut, deci l-a costat si pe el, intr-un fel sau altul, propagarea pe nerumegate a unei minciuni colosale", crede Mocanu.

In finalul declaratiei, deputatul PSD a cerut guvernului american, "daca tot ne considera parteneri buni de a fi carne de tun prin diversele lor razboaie", sa arate Romaniei un "respect minimal, trimitand la post, la ambasada care reprezinta SUA pe pamant romanesc, macar niste diplomati de cariera, care nu intai vorbesc si apoi gandesc".