Compromisul dreptei: PNL, omorat si reinviat. PNL are cele mai mari sanse sa devina noul mare partid de dreapta. Insa nu actualul PNL, ci unul nou, nascut din fuziunea cu PDL. PNL si PDL se pregatesc asiduu sa devina un singur mare partid de dreapta, insa liderii ambelor formatiuni se codesc, deocamdata, sa spuna care va fi numele viitoarei formatiuni. La mijloc ar fi doua motive. Primul: liderii de dreapta nu au stabilit modalitatea legala prin care isi vor uni partidele. Deocamdata, cele doua parti folosesc in mod eronat termenii care definesc viitoarea unire dintre cele doua formatiuni politice. Acestia vorbesc de "fuziune prin comasare" si, respectiv, "fuziune prin absorbtie". Insa legea partidelor politice ii contrazice si arata o alta distinctie, scrie Adevarul.

Politic showFoto: Colaj foto

Antonescu suspecteaza un complot Iohannis-Orban-Atanasiu. Crin Antonescu a confirmat, indirect, ca a fost "demisionat" din functia de presedinte interimar al PNL si a renuntat la candidatura la prezidentiale ca urmare a presiunii colegilor de partid. Fostul presedinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat indirect faptul ca indepartarea sa din functie s-a petrecut ca urmare a unui plan pus la care de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, si i-a nominalizat pe Ludovic Orban si Teodor Atanasiu drept presupusi complici. Practic, Crin Antonescu a insinuat ca a luat decizia de a se retrage din fruntea partidului pentru a nu deschide un conflict in PNL in preajma alegerilor prezidentiale, scrie EVZ.

Ce obstacole ar putea amana fuziunea PNL-PDL. PDL si PNL cauta solutii pentru a grabi fuziunea dintre cele doua formatiuni politice. In timp ce liberalii nu vor sa renunte la denumirea partidului, democrat-liberalii sunt dispusi sa o faca. Variantele de lucru au fost analizate, ieri, in cadrul unei intalniri intre liderii celor doua partide Klaus Iohannis (PNL) si Vasile Blaga (PDL). Anterior, scenariul a fost discutat intr-o intrunire la varful PDL, unde liderii partidului s-au aratat deschisi in a prelua numele PNL, pentru a realiza fuziunea inainte de inceperea campaniei pentru prezidentiale. Totusi, procesul este departe de a se fi incheiat. Liderii de la centru vor sa testeze reactia filialelor, inainte de a lua o decizie in acest sens, scrie Romania libera.

Johannis nu-l scoate din joc pe MRU. Nici viceversa. Johannis constituie, din unghiul dreptei reformiste, o miza mai riscanta decat pariul MRU. Ar fi insa gresit sa se creada ca unul l-ar exlude pe celalalt. Firava participare la vot a romanilor, la scrutinul european, oglindeste o stare proasta generala. Pe Batranul Continent prea putini s-au dus la vot, pentru ca putini au inteles ca, in aceste zile, se joaca nu doar soarta Ucrainei si a Republicii Moldova, ci a Europei si a democratiilor. Si nu in ultimul rand si-a Romaniei. Scurt timp dupa scrutin s-a decernat la Aachen premiul Carol cel Mare. I s-a dat cu mult tam tam, in fosta capitala a primului imperiu vesteuropean, sefului Consiliului European, Herman van Rompuy, scrie Deutsche Welle.

De ce a spus "Da" PDL in fata PNL. Constienti ca nu vor castiga singuri batalia prezidentialelor, pedelistii prefera sa fi e inghititi de liberali sperand ca se vor alege astfel cu functia de premier. Democrat-liberalii se grabesc sa fuzioneze cu liberalii inainte de alegerile prezidentiale pentru ca lucrurile sa fie clare, scrise negru pe alb, inainte de acest scrutin. Daca in final castigatorul cursei pentru Cotroceni va fi liberal, pedelistii vor ca alegatorii sa stie ca acesta este si candidatul sustinut de ei, astfel incat sa-si asume meritele si sa poata solicita o recompensa corespunzatoare. Surse democrat-liberale spun ca prezidentiabilul PDL, Catalin Predoiu, este unul dintre entuziastii fuziunii, scrie EVZ.

Parlamentarii romani il trimit pe Ponta sa rezolve problema extremistilor. "Eu ma duc si maine, dar cine-mi plateste drumul? Nu ma baga nimeni in seama decat daca-l injur de mama pe Farage". Gandul continua campania "Why don't you come over?", redeschisa impreuna cu GMP in contextul victoriilor partidelor extremiste si anti-romani la alegerile europarlamentare recente, si va arata cum se pozitioneaza membrii grupului de prietenie cu Marea Britanie din Parlamentul Romaniei fata de avantul extremismului in tara cu care sunt "prieteni". Din start, lucrurile nu arata bine, insusi vicepresedintele acestui for sustinand ca "grupul a fost doar de forma" si "nu a functionat niciodata", scrie Gandul.

Ponta: "Noi suntem in Opozitie in majoritatea judetelor. Blaga, cu 12%, conduce cam toate judetele". Premierul Victor Ponta a declarat marti ca liderul PDL, Vasile Blaga, conduce in aproape toate judetele, dupa alianta facuta cu PNL, iar PSD si PPDD fac parte din Opozitie in majoritatea judetelor. "Noi suntem in acest moment in opozitie in majoritatea consiliilor judetene. Pana la urma poate ca e corect asa, scena politica e echilibrata, la nivelul Parlamentului si al Guvernului este o alianta de centru-stanga, iar la nivel local domnul Blaga, cu 12%, conduce practic cam toate consiliile judetene. E un echilibru politic care pana la urma nu e un lucru rau", a spus Ponta, scrie Adevarul.

Predoiu se considera cea mai potrivita persoana pentru a fi presedinte. Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a spus, marti, ca prezenta la Cotroceni a unui presedinte provenind din randul social-democratilor ar putea declansa o "contra-ofensiva a baronilor fata de Justitie". Referindu-se la baroni, Predoiu a spus ca, avand in vedere experienta sa anterioara de ministru al Justitiei stie "exact pe ce "butoane" interne si externe " sa apese, ca o asemenea situatie sa sa nu se produca, acesta fiind si un motiv pentru care este convins ca este "cea mai potrivita persoana pentru functia prezidentiala dintre cei care si-au anuntat intentia sau disponibilitatea sa candideze la Presedintie", scrie Romania libera.