Victor Ponta: Toata discutia cu anticipatele e o gogoasa. N-o crede nimeni. Premierul Victor Ponta a declarat ca discutia despre anticipate la care s-au referit mai multi lideri din PNL ar fi "o gogoasa". El a atras atentia ca orice scrutin de acest fel s-ar desfasura pe actuala lege de alegere a Parlamentului. "E foarte bine daca PNL isi face un program de guvernare, isi pregateste niste oameni si participa la alegeri asa cum vom participa si noi in 2016 cu un program dupa care oamenii vor decide. E un lucru normal si democratic. Nu trebuie sa schimbam acum guverne doar pentru ca un flamand care din aprilie 2012 n-a mai fost in guvern, trebuie sa il punem iar in guvern. Atentie, daca am face - luam varianta teoretica - alegeri anticipate pentru Parlament, le-am face pe legea actuala. Si atunci toata discutia ca schimbam legile privind modul de alegere a Parlamentului, a Consiliilor Judetene, ar fi o pacaleala ori eu nu cred ca cei de la PNL vor sa pacaleasca oamenii. Eu cred ca la fel ca si noi vor sa schimbam sistemul electoral si atunci nu putem sa-l aplicam decat la un an dupa, ca asa a spus Curtea Constitutionala", a spus Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la Romania TV, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Cum vor liberalii sa puna frana ordonantelor de urgenta si sa "concedieze" Avocatul Poporului. Mai multi parlamentari PNL incearca, printr-o propunere legislativa de modificare a Legii 35/1997, sa inlesneasca revocarea Avocatului Poporului, dar si sa il oblige pe acesta sa conteste ordonantele controversate la Curtea Constitutionala. Liberalii vor sa oblige Avocatul Poporului sa conteste ordonantele de urgenta controversate ale Guvernului la CCR, de activitatea sa urmand sa depinda chiar postul pe care il detine. In expunerea de motive care insoteste propunerea de modificare a Legii de functionare a Avocatului Poporului, initiatorii arata ca "dreptul de a sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei asupra ordonantelor Guvernului, ce pot contine prevederi neconforme cu Legea fundamentala, apartine exclusiv Avocatului Poporului". "Din nefericire, uzantele anterioare au demonstrat ca, Avocatul Poporului fiind desemnat prin girul partidului sau coalitiei aflate la guvernare, nu este dispus sa sesizeze Curtea Constitutionala, indiferent daca prevederile ordonantelor emise de Guvern incalca flagrant drepturi si libertati fundamentale", se arata in aceeasi expunere de motive, anuntaAdevarul.

Functiile virtuale isca tensiuni in PNL. Nominalizarea lui Catalin Predoiu ca premier din partea PNL este contestata, in special din zona vechilor liberali. Cu toate ca PNL nu are, inca, o majoritate parlamentara, in partid au inceput sa fie vehiculate, neoficial, si alte nume. Controversele care privesc finantarea campaniei electorale a PNL Buzau din 2008 alimenteaza tensiunile din interiorul PNL. In contextul urmaririi penale a deputatului PNL George Scutaru, au aparut intrebari despre posibilitatea implicarii lui Catalin Predoiu, la acea vreme candidat al liberalilor la Parlament in judetul Buzau. Cu toate ca Predoiu a dezmintit orice implicare, iar pe numele sau nu exista nici o acuzatie, unii dintre colegi vorbesc, deja, despre posibilitatea gasirii altui candidat pentru postul de premier, informeazaRomania Libera.

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi: Dreptul la vot nu e "o lozinca", asa cum proprietatea privata nu era "un moft". Ponta trebuie sa deblocheze organizarea alegerilor partiale. Deputatul PNL Ovidiu Raetchi considera ca premierul Victor Ponta trebuie sa inteleaga ca dreptul la vot nu este "o lozinca", asa cum a declarat in noiembrie 2014, si sa deblocheze organizarea alegerilor partiale si legea votului prin corespondenta, mai ales in conditiile in care instanta obliga Executivul sa convoace alegeri. "Dupa lectia din noiembrie 2014, cand declaratia privind dreptul la vot ca lozinca i-a adus mari prejudicii in Diaspora, este de neinteles refuzul premierului Ponta de a organiza alegerile locale partiale. Zilele trecute, PNL Cluj a castigat procesul cu Guvernul, iar Victor Ponta este obligat sa organizeze alegeri pentru presedintia Consiliului Judetean Cluj in conditiile in care locul a ramas vacant din octombrie 2014. Cazul nu este singular: in aceeasi situatie se mai afla si alte Consilii Judetene, locale sau primarii. Pana acum, premierul - altfel vocal pe toate temele zilei, cum sunt sportul sau durerile lombare - nu a spus niciun cuvant pe acest subiect, desi solutia este foarte simpla", a spus deputatul PNL, scrieEVZ.

Monica Macovei, despre banii folositi in campania electorala: AEP a confiscat sume primite si cheltuite transparent. Dupa ce Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a confiscat aproape 300.000 de lei din banii destinati campaniei electorale a Monicai Macovei, fostul candidat la Presedintie a reactionat pe blog, acuzand AEP ca a retinut sume donate in mod legal. "In campania electorala am facut ceea ce nu a facut niciun alt politician: am avut finantari mici de la multi oameni, nu donatii mari, nu bani murdari, adusi cu punga. Toate incasarile si cheltuielile au fost legale si transparente. Unele persoane au facut donatii mici prin sistemul PayPal, prin banca, cu cardul. Iar acesti bani nu puteau fi folositi in campanie decat dupa ce erau transferati de sistemul PayPal in contul de campanie, adica la cateva zile de la data donatiei. Asadar este o procedura in doi pasi, si numai dupa pasul doi, prin care donatiile intrau in contul de campanie, acestea puteau fi declarate si folosite", a scris pe blog Monica Macovei, anuntaAdevarul.