Basescu, despre stenogramele din PNL: "I-as fi cerut capul lui Atanasiu, indiscutabil". Fostul presedinte, Traian Basescu, a declarat ca in liberali nu trebuie sa ai incredere, amintind de scena biletelului roz, iar referitor la stenogramele din sedintele interne ale PNL in care vechii liberali afirmau ca nu il mai vor pe Catalin Predoiu premier, fostul sef al statului a precizat ca "i-ar fi cerut capul lui Atanasiu, indiscutabil". "Am mai trecut prin relatia cu liberalii. Aduceti-va aminte ce efort politic urias am facut ca sa pot sa-i dau lui Calin Popescu Tariceanu mandatul de prim-ministru, nu? Pierduse alianta, alegerile si totusi m-am implicat in negocieri pentru crearea unei majoritati sa-i pun un mandat de prim-ministru in mana. Ce facea dupa cateva luni? Scria biletele "intervino la Parchet", pe urma suspendarea presedintelui, pe urma dat afara chiar PD care s-a dus sa fuzioneze cu ei din Guvern. Deci, in liberali nu trebuie sa ai incredere, aceasta este parerea mea. (...) Trebuiau calmate lucrurile. Dar i-as fi cerut capul lui Atanasiu, indiscutabil", a spus Basescu, scrieEVZ.

POLITIC SHOWFoto: Colaj foto

Sondaj INSCOP: Generatia internetului trimite PSD in istorie. Din Barometrul care masoara intentia de vot pentru partide, INSCOP Research a extras optiunile repondentilor care utilizeaza internetul si au conturi pe retele de socializare. Rezultatele se anunta ingrijoratoare pentru PSD. Masuratoarea sociologica realizata la sfarsitul lunii aprilie nu indica schimbari majore in ceea ce priveste intentia de vot pentru partide in cazul in care duminica viitoare s-ar organiza alegeri anticipate. Noul PNL format prin fuziunea dintre PNL si PDL conduce cu 44,7% (44,2% in februarie si 41,7% in decembrie 2014) din totalul celor care au indicat o optiune clara de vot. Pe locul doi se claseaza Alianta PSD-UNPR-PC cu 39,1% dintre optiuni (37,4% in februarie si 38,8% in decembrie 2014). Cele doua formatiuni/aliante cumuleaza 83,8% din totalul voturilor. Chiar daca organizatiile politice clasate pe primele doua locuri sunt formate din mai multe partide, perspectiva ireversibila a unei fuziuni in cazul noului PNL si o alianta permanentizata intre PSD si UNPR ar transforma Romania de facto intr-o tara cu sistem bipartid, cel putin din punctul de vedere al intentiilor de vot declarate cu un an si jumatate inainte de alegerile din 2016. Singura formatiune care mai reuseste sa depaseasca pragul parlamentar de 5% este UDMR cu 5,2%, anuntaAdevarul.

Bilant de etapa in reforma legilor electorale. As spune ca, odata cu votul final acordat in Camera Deputatilor (decizionala) pentru Legea finantarii partidelor, Legea partidelor si Legea alegerilor locale, s-a incheiat o etapa in ceea ce ar trebui sa fie reforma sistemului electoral. Pentru a ne mentine in logica competitiilor sportive, trebuie amintit ca inca nu cunoastem clasamentul, caci mai sunt niste restante - ma refer in primul rand la solicitarea transmisa presedintelui de catre mai multe organizatii ale societatii civile de initiere a controlului de constitutionalitate pentru Legea partidelor. O privire de ansamblu se impune - mai ales ca in ultima vreme am scris mai ales despre detalii. In primul rand, trebuie amintit ca in urma cu sase luni nu era deloc evident ca Parlamentul va reactiva Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, propunerilor legislative privind modificarea Legii partidelor politice si a Legii privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, aflata in adormire de la inceputul legislaturii, informeazaRomania Libera.

Revizuirea Constitutiei pusa pe stand-by. Parlamentarii Opozitiei si cei ai Puterii din Comisia de revizuire a Constitutiei au gasit un nou motiv de cearta, dupa ce au fost nevoiti sa suspende sedinta de ieri din lipsa de cvorum. Desi pe ordinea de zi erau puncte importante de discutat, cinci parlamentari, atat de la PSD, cat si de la PNL au lipsit. "La noi (n.r. - PSD) au lipsit trei oameni, la colegii liberali doi, situatie care ne-a pus in imposibilitate sa discutam ordinea de zi", a declarat presedintele Comisiei, Ioan Chelaru (foto). In cadrul sedintei de ieri trebuia sa se decida daca discutiile pentru revizuirea Constitutiei vor porni de la principiile deja discutate pe vremea USL sau acestea vor fi luate de la zero, asa cum cer liberalii. "Am sperat ca PSD-ul va arata ca isi doreste intr-adevar revizuirea Constitutiei, asa cum sustine pe toate posturile de televiziune, dar, din pacate, in Parlament face cu totul altceva", a afirmat deputatul PNL. Valeria Schelean, scrieEVZ.

Pronosticul Alinei Gorghiu privind intrarea PNL la guvernare: Predoiu va fi premier cel tarziu in decembrie 2016. Copresedintele PNL Alina Gorghiu a vorbit, la B1 TV despre scandalul stenogramelor din PNL, despre relatia cu colegii din fostul PDL, dar si despre motiunea de cenzura pe care liberalii o pregatesc pentru luna iunie. In ciuda motiunii, Gorghiu i-a prevestit lui Predoiu preluarea functiei de premier la finalul lui 2016. Sabin Orcan: In PNL a izbucnit un mare scandal in urma unor stenograme care au dezvaluit discutii interne din partid. Mai intai, trebuie sa lamuriti ceva legat de domnul Sova, respectiv de declaratiile sale din plenul Senatului. Alina Gorghiu: Domnul Sova are alte probleme: ca a falsificat niste documente, procese-verbale, a prestat, se pare, mai mult de 24 de ore intr-o zi. Are alte incadrari si probleme decat contractele cu companiile de stat. Dansul a spus la microfonul Senatului un lucru neadevarat: ca in perioada in care a avut contract cu Electrica, eu, Alina Gorghiu, am semnat contract cu Electrica. Am adus dovada ca nu eram avocat in acea perioada. Nu ar avea relevanta, nu eram in firma de avocatura in acea perioada. In acea perioada nu eram avocat, eram consilier la AVAS. Integral inAdevarul.