De ce sunt neconstitutionale si pensiile speciale pentru parlamentari, nu doar cele pentru alesii locali. Victor Ciorbea poate repara greseala lui Iohannis Curtea Constitutionala (CCR) a hotarat ca Legea pensiilor speciale pentru alesii locali este neconstitutionala, intrucat creeaza o discriminare intre pensionarul de rand si cel care a avut o functie de demnitate publica. Urmand aceeasi logica, si Legea pensiilor speciale pentru parlamentari este potential neconstitutionala, numai ca, pana acum, nimeni nu a sesizat CCR. Singurul care o mai poate face este Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Decizia a fost luata in urma unei sesizari a Guvernului Ciolos, care a reclamat faptul ca o asemenea lege este discriminatorie, intrucat nu se aplica pentru toti pensionarii. Iar CCR a dat dreptate Guvernului. "Curtea a constatat ca legea a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale cuprinse in art.16 referitoare la egalitatea in drepturi a cetatenilor", se arata in comunicatul transmis de CCR, scrie Adevarul.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Ciolos le taie elanul liberalilor: O ordonanta pentru alegerea primarilor in doua tururi nu e democratica. Reactia PNL Premierul Dacian Ciolos a refuzat solicitarea liberalilor de a emite o ordonanta de urgenta prin care sa se revina la sistemul de alegere a primarilor in doua tururi de scrutin, motivand ca "nu este democratic ca un guvern sa modifice prin ordonanta de urgenta o lege politica". Reactia vine la o zi dupa ce copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a solicitat public guvernului tehnocrat adoptarea unei OUG prin care primarii sa intre si in al doilea tur al alegerilor, pe motiv ca aceasta a fost una dintre revendicarile principale ale societatii civile, iar parerea politicienilor in acest caz nu conteaza, anunta Gandul.

Miscari de culise pe scena politica Klaus Iohannis a ajuns presedinte al Romaniei candidand din partea PNL si a reusit, dupa un an de zile la Cotroceni, sa il instaleze premier pe Dacian Ciolos. Aparent, presedintele si premierul se afla in aceeasi tabara cu liberalii, de partea cealalta fiind PSD. O serie de evenimente din ultima perioada, aparent fara legatura, demonstreaza ca lucrurile sunt mai complicate. Romania Libera a incercat sa descifreze momentele semnificative si substratul lor. Posibila devansare a Congresului PNL. Copresedintele PNL, Alina Gorghiu, a facut, la finalul anului trecut un anunt cu un caracter aparent tehnic: congresul PNL pentru alegerea presedintelui unic ar putea fi convocat dupa alegerile locale din vara acestui an si nu in 2017, asa cum era programat initial. Posibila schimbare a calendarului alegerilor interne a venit in contextul informatiilor neoficiale potrivit carora presedintele Klaus Iohannis ar fi nemultumit de prestatia PNL si ar dori schimbari la nivelul conducerii.

Stolojan: Parlamentarii romani nu au cheltuielile europarlamentarilor Fostul premier Theodor Stolojan, acum europarlamentar PNL, crede ca alesii de la Bucuresti nu trebuie sa-si compare salariile cu cei de la Bruxelles. El spune insa ca Parlamentul European trebuie sa isi rationalizeze cheltuielile. Theodor Stolojan: Este loc de rationalizare a cheltuielilor. Pe primul loc se afla sediul Parlamentului din Strasbourg (prevazut in Tratat), unde au loc douasprezece sedinte plenare pe an, ceea ce presupune cheltuieli de deplasare din Bruxelles pentru unii oameni. Acolo se desfasoara activitatile parlamentare, in afara sesiunilor plenare, dar pentru care exista logistica adecvata; de fapt, la Bruxelles au loc si minisesiuni plenare.. S-a incercat renuntarea la sediul din Strasbourg, de fiecare data Franta a castigat la Curtea Europeana de Justitie. In legatura cu cheltuielile pentru deputati: acestea tin seama de standardul de viata din Bruxelles si nu de cel din Romania (chiriile in Bruxelles pentru un apartament modest cu doua camere pornesc de la 1.000 de euro), conform EVZ.

Politicianul giurgiuvean care isi cauta iubita, reprimit in MP. Ordinul a fost dat prin SMS de Traian Basescu Politicianul giurgiuvean Marius Cracea, care a anuntat in urma cu cateva zile ca isi cauta o iubita, a fost reprimit in Miscarea Populara la cateva zile de la excludere, in urma unui SMS trimis de liderul formatiunii, Traian Basescu, sefului organizatiei judetene, Ionel Dinu. Dinu a declarat ca a decis excluderea lui Cracea pentru a-l scapa de "sacalii" din presa, dar a fost nevoit sa il primeasca inapoi la ordinul fostului presedinte Traian Basescu. Seful organizatiei Giurgiu a MP a declarat ca el este candidatul oficial al partidului la Primaria Municipiului Giurgiu, dar ca este posibila si o candidatura a lui Cracea, scrie Adevarull.