Senatorul PSD Serban Nicolae a depus ieri la Camera superioara o initiativa legislativa care propune schimbarea competentelor Colegiului CNSAS.

Astfel, daca legea va trece, institutia abilitata cu deconspirarea Securitatii nu va mai avea dreptul sa dea verdicte de politie politica, ci doar va vota daca, in cazul ofiterilor sau al colaboratorilor, se impune sau nu publicarea dosarului pe site-ul institutiei sau in Monitorul Oficial.

In prezent, dosarele de la Securitate, fie ca sunt de urmarit, fie de retea, sunt doar pentru ochii membrilor CNSAS, ele neputand fi publicate decat daca persoana in cauza doreste sa o faca.

Initiativa lui Serban Nicolae vine ca urmare a nemultumirii ca in situatii identice CNSAS da verdicte diferite, iar uneori chiar in acelasi caz au existat situatii in care Colegiul si-a schimbat verdictul la diferenta de cateva saptamani.

O alta prevedere a propunerii pesediste se refera la reducerea numarului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la noua, acestia urmand sa fie propusi exclusiv de grupurile parlamentare, nu si de Presedintie si Guvern.

Integral in Gandul