Basescu a modificat intr-un an opt legi adoptate de Parlament
Anul trecut, prima solicitare de reexaminare a venit de la Palatul Cotroceni pe 12 ianuarie. Seful statului a avut obiectii privind o lege care modifica unele reglementari in ceea ce priveste referendumul. Cererea presedintelui nu a avut succes, Parlamentul respingindu-i obiectiile. Pe 6 noiembrie 2007, seful statului a cerut reexaminare si pe o alta lege ce modifica Legea referendumului. La ora actuala, cererea de reexaminare se afla in proceduri parlamentare.
Acest caz al atacarii unor legi diferite, dar care modifica reglementari similare, nu este singular. Tot pe 6 noiembrie, Traian Basescu a cerut reexaminare pentru doua legi care au aprobat ordonante de urgenta in legatura cu euroalegerile. Ambele se afla in proceduri parlamentare, iar deputatul PSD Victor Ponta sustinea ieri ca „deja cererile de reexaminare sint caduce”, deoarece ordonantele nu mai au obiect de activitate.
Cea mai cunoscuta lege pentru care seful statului a cerut reexaminare este „legea berii”, care acorda unele facilitati unor mici producatori. Seful statului a cerut modificarea legii pentru ca - deloc intimplator - unii dintre parlamentarii care au initiat-o au interese in industria berii. Pentru sesiunea parlamentara care va incepe in luna februarie, „vedeta” legilor aflate in proceduri de reexaminare este cea care vizeaza unele modificari ale Codului de procedura penala.
Traian Basescu a trimis luni seara, spre reexaminare, Parlamentului Legea tineretului. Este prima cerere de acest gen pe 2008. Prin aceasta prima solicitare de reexaminare, presedintele Romaniei, Traian Basescu, contesta in fapt transferarea actualului sediu aflat in folosinta GDS catre Fundatia Nationala de Tineret. Legea a fost initiata de deputata ex-PRM, actualmente PSD, Olguta Vasilescu si a fost sustinuta/contrasemnata de alti 46 de senatori si deputati din toate partidele politice. In Camera Deputatilor - Camera decizionala -, legea a fost votata pe 11 decembrie 2007 in cvasiunanimitate, cu 201 voturi pentru, 7 abtineri si 2 voturi contra. Paradoxal, 5 dintre cele 7 voturi negative au venit din zona PSD, partid declarat adversar pe fata al GDS.
Nu este prima tentativa a sefului statului de a cere reexaminarea pe acest subiect. Pe 13 aprilie 2007, el a trimis o cerere de reexaminare a Legii privind respingerea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 105/2006 pentru modificarea Legii tineretului. Respingerea ordonantei echivala cu pierderea de catre GDS a sediului. Senatul a respins reexaminarea pe 4 iunie, iar in Camera Deputatilor, Bogdan Olteanu a reusit sa obtina retrimiterea textului la comisiile de specialitate, el mentionind ca PNL nu agreeaza ca GDS sa fie deposedat de sediu. Concret, in acest an, parlamentarii vor avea de reexaminat doua legi, avind in realitate acelasi subiect.
Cotidianul

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?