Combaterea corupţiei: Tăierea ultimei ancore. Președintele Klaus Iohannis a suferit o înfrângere amară în disputa cu guvernul social-liberal în ceea ce priveşte revocarea şefei DNA, Laura Kövesi. Curtea Constituțională a urmat punctul de vedere al guvernului, constatând existenţa unui conflict constituțional între guvern și președinte. În consecinţă, Iohannis trebuie să accepte și să dispună revocarea lui Kövesi, după cum a solicitat ministrul justiției, Tudorel Toader. Curtea Constituțională a României a trebuit să decidă dacă președintele este obligat de legea fundamentală să pună în aplicare solicitarea ministrului justiției, sau dacă ar putea lua această decizie în mod independent și, în caz de îndoială, chiar împotriva propunerii lui Tudorel Toader, potrivitDeutsche Welle.

politicFoto: Hotnews

Cât poate amâna președintele României emiterea decretului de revocare a șefei DNA? Curtea Constituțională i-a trasat, miercuri, în mod explicit președintelui sarcina de a emite decretul de revocare a șefei DNA, dar întrebarea este când este obligat Klaus Iohannis să o facă? În primul rând, obligația președintelui curge din momentul publicării deciziei în Monitorul Oficial cu motivarea aferentă. Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a explicat că numai din acest moment deciziile devin obligatorii și opozabile tuturor. În mod normal, a mai explicat Zegrean, judecătorii Curții redactează motivarea în 30 de zile, potrivitG4media.

Gabriel Oprea: Dragnea mi-a zis: «domnule Oprea, vă rog să mă ajutaţi că vreau să câştig preşedinţia PSD». Fostul vicepremier Gabriel Oprea a dezvăluit, într-un interviu pentru ştiripesurse.ro, că omul care l-a convins să-l susţină pe Liviu Dragnea la şefia PSD a fost Codrin Ştefănescu, cu care Dragnea acum este la cuţite. ”Mă cunosc cu Codrin Ştefănescu. El îmi tot zicea: «Dragnea, Dragnea, Dragnea».Domnul Dragnea mi-a zis: domnule Oprea, vă rog să mă ajutaţi că vreau să câştig preşedinţia PSD. El mi-a spus că vrea să fie public sprijinul meu şi mi-a zis să bem o bere în faţa jurnaliştilor“, a rememorat Oprea, potrivitAdevarul.

Toader îi strică planul lui Orban: Preşedintele nu poate organiza un referendum să întrebe dacă respectăm sau nu decizia CCR. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seară, că nimeni, inclusiv preşedintele, Parlamentul sau Guvernul, nu poate organiza un referendum la care să întrebe dacă decizia Curţii Constituţionale trebuie sau nu respectată, precizând că hotărârile CCR se pun în executare.Nici preşedintele, nici Parlamentul, nici Guvernul, nimeni, nu poate organiza un referendum având ca obiect întrebarea următoare: Respectăm sau nu respectăm decizia Curţii? Se poate discuta despre statutul procurorului, dar despre decizie nu putem discuta. O punem în executare", a declarat Tudorel Toader, potrivit Gandul.

Băsescu: Cu PSD nu se poate altfel decât cu bâta. Fostul preşedinte a spus, joi, că pentru a câştiga o dispută cu PSD "nu se poate altfel decât cu bâta", afirmaţiile venind în contextul în care tensiunile dintre preşedintele Klaus Iohannis şi coaliţia PSD-ALDE sunt tot mai mari. "Cu PSD-ul ori te baţi de dimineaţă până seara ca să obţii ceva, ori dacă te prind în moleşeală te lasă fără atribuţii. E foarte important să ai ieşiri frecvente pe lucruri importante, să taxezi lucruri importante, să îi ţii pe ei în tensiune, nu să te ţină ei pe tine. I-am spus şi la schimbarea mandatelor, domnule preşedinte, am ţinut-o eu 10 ani cu lupta anticorupţie", a spus Traian Băsescu, potrivitRomania Libera.