Ziua în care președintele Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul?Dacă președintele Klaus Iohannis își pierde reputația de apărător al justiției și al luptei anticorupție, nu mai rămâne mare lucru din mandatul său. Din acest motiv era foarte important să gestioneze cu atenție modul în care Kovesi iese din sistem. Reacția procurorilor anticorupție este cea mai bună dovadă că președintele n-a procedat cum trebuie: sistemul s-a demobilizat. Procurorii aşteptau ca preşedintele să lupte pentru independenţa lor, să ceară clarificări CCR privind subordonarea procurorilor în faţa ministrului Justiţiei şi să dea personal un mesaj de susţinere a luptei anticorupţie, potrivitG4media.

politicFoto: Hotnews

Politicienii celebri trimiși de DNA în fața instanței, în timpul mandatului lui Kovesi. Pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, procurorul şef care a condus instituţia în ultimii 5 ani a însemnat enorm. A fost pentru prima dată când procurorii au deschis dosare penale unor miniştrii, judecători, oameni de afaceri. Dosarele penale au adus cu ele şi impunerea de sechestre asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor, în ultimii 5 ani, fiind blocate bunuri şi bani în valoare de 2 miliare de euro. Printre numele cunoscute care au ajuns în instanţă se numără fostul premier Victor Ponta, actualul lider PSD, Liviu Dragnea, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, sau ministrul finanţelor, Darius Valcov, potrivitStirile ProTv.

Markus Ferber, eurodeputat creștin-social german: Demiterea doamnei Kövesi "aruncă o lumină extrem de negativă asupra guvernului României". În ansamblu, întreaga situație aruncă o lumină extrem de negativă asupra guvernului României, asupra coaliției de guvernare și totodată asupra Curții Constituționale. S-a creat impresia că șeful PSD, Dragnea, a dorit în mod conștient slăbirea DNA, pentru a se pune pe el însuși în siguranță. Când o merituoasă luptătoare împotriva corupției este dată afară în acest mod, atunci șeful PSD, Dragnea, și întregul guvern al României trebuie să răspundă la întrebarea cât de serioasă mai poate fi considerată combaterea corupției de către factorii care conduc țara, potrivitDeutsche Welle.

Iohannis se pregătește să dărâme Guvernul. Manevra lui Klaus Iohanis de demitere a șefei DNA este un prim pas făcut de președintele României în vederea dărâmării guvernului Dăncilă și a anulării majorității parlamentare pe care PSD se bazează. Practic, prin manevra sa, președintele nu a făcut altceva decât să dezarmeze discursul PSD referitor la abuzurile justiției. În lipsa unui inamic unic în fruntea DNA, PSD nu mai poate invoca motivația politică a instituiei anti-corupție, ceea ce-i oferă de fapt lui Iohannis avantajul de a reseta jocul de putere prin utilizarea, culmea, a justiției, potrivitRomania Libera.

Cum a ajuns Tăriceanu să conducă jocurile pentru şefia DNA. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, este şeful politic al ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, cel care va propune un nou procuror-şef la DNA, în locul Laurei Codruţa Kovesi. Tot de Tăriceanu depinde şi majoritatea parlamentară care ţine PSD la guvernare, iar relaţia dintre Dragnea şi Tăriceanu e tot mai tensionată. Cât despre procedura de numire a noului procuror-şef al DNA, Iohannis e din nou la mâna CCR, potrivitAdevarul.