​Europarlamentar: „Guvernul României vede Preşedinţia UE ca pe o povară”.Europarlamentarul Siegfried Mureşan a afirmat, vineri, că Guvernul vede ca pe o „povară de care vrea să scape cât mai repede” preluarea Președinției Consiliului Uniunii Europene. „La 1 ianuarie vom prelua pentru prima dată Preşedinţia UE. (...). Pe durata Preşedinţiei române, vom avea un cuvânt mai greu de spus pe marile teme europene, în primul rând. În al doilea rând, vom avea şansa să punem teme româneşti pe agenda europeană. Republica Moldova, de exemplu. (...). Apropierea Republicii Moldova de UE poate fi o temă pe care să accelerăm în timpul Preşedinţiei române a UE”, a declarat Siegfried Mureşan, în cadrul unei dezbateri organizate de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, potrivitStirile ProTv.

politicFoto: Colaj foto

Nici o deosebire între ţopul din Teleorman şi doamna din Voluntari. Băsescu: Unul nenoroceşte ţara, alta capitala.Traian Băsescu respinge acuzaţiile primarului general Gabriela Firea că ar complota împreună cu Liviu Dragnea pentru a sabota proiectele propuse în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Fostul preşedinte îi critică, deopotrivă, pe Dragnea şi pe Firea, într-un mesaj transmis pe reţelele de socializare, acuzându-i că nenorocesc - unul ţara, iar alta Capitala. ”Doamna” din Voluntari s-a supărat pentru că cei 4 consilieri generali ai PMP n-au vrut să-i voteze proiectele prin care se sifonau bani către clientela politică. După mintea ei, PMP nu este în opoziţie. De fapt, voia ”Doamna” din Voluntari să dea câte 500 lei lunar (6.000 lei anual) fiecărui taximetrist din Ilfov care operează fără autorizaţie în Bucureşti," acuză Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook, potrivit Gandul.

C.T.Popescu: „Unipersonal. Deci Ciorbea e mai tare decât regele Arabiei Saudite!”"Avocatul Poporului consideră că decizia de a nu delega atribuţiile în materia controlului de constituţionalitate al legilor şi ordonanţelor pe calea obiecţiei şi a excepţiei de neconstituţionalitate este justificată şi de faptul că instituţia Avocatul Poporului este o autoritate publică unipersonală, autonomă şi independentă”, a transmis Avocatul Poporului joi seară. Expresia "instituţie unipersonală" a fost aspru criticată de jurnalistul Cristian Tudor Popescu în emisiunea Jurnalul de Seară. "Este o colecţie de frustrări acest personaj, care acum a găsit ocazia să spună: eu sunt unicul, de neînlocuit, de nesuplinit, nu există nimeni care să mă înlocuiască, doar dacă vreau eu. Dar dacă murea Ciorbea, cum era cu unipersonalul?", a comentat jurnalistul potrivitDigi24.

PNL îi cere premierului Dăncilă să promită în faţa Parlamentului că va respecta recomandărilor Comisiei de la Veneţia în refacerea legilor justiţiei.PNL o cheamă pe Viorica Dăncilă în Parlament pentru a da explicaţii cu privire la respectarea recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia în procesul de refacere a legilor justiţiei, a anunţat vineri Ludovic Orban. Liderul PNL a mai spus că „e prea puţin demisia lui Tudorel Toader” şi că ar fi de fapt nevoie de o „resetare” în ceea ce priveşte partidele de la putere. Liderul PNL a explicat că rapoartele Comisiei de la Veneţia au fost extrem de critice în legătură cu modificările aduse legilor justiţiei şi Codului penal şi Codului de procedură penală, iar instituţiile europene au solicitat de mai multe ori ţării noastre să respecte punctele de vedere ale Comisiei de la Veneţia, potrivitAdevarul.

Expertul care a pregătit opinia dură a Comisiei de la Veneția: ”E datoria Parlamentului României să evite impunitatea infractorilor”Martin Kuijer, expertul care a pregătit opinia Comisiei de la Veneția privind schimbarea legislației penale, a declarat pentru G4Mediacă ”există multă incertitudine în legătură cu amendamentele Parlamentului României la codurile penale” și că opinia critică a Comisiei de azi ”a fost o opinie atipică pentru că am fost preocupați în legătură cu eficiența sistemului de justiție de a proteja victimele infracțiunilor”. Martin Kuijer a mai spus că opinia Comisiei de la Veneția nu este obligatorie pentru autoritățile române, dar a avertizat că ”recomandările Comisiei de la Veneția sunt urmărite îndeaproape de entități politice. Chiar dacă nu sunt obligatorii, cred că e corect să spunem că vor avea impact asupra discursului politic”.