Primarul PNL din Constanța, Vergil Chițac, care este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu, susține că în spatele dosarului s-ar afla un procuror care vrea să îl compromită.

Primarul Constanței, Vergil ChițacFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vergil Chițac spune că nu există niciun dubiu că este un om onest.

„Ce pot să vă spun este că nu o să elaborez prea mult, pentru că am semnat să nu devoalez tactica de apărare pe care am stabilit-o cu avocatul și așa mi se pare corect. Nu există nicio îndoială asupra onestității mele și pot să vă spun că nu există nici o urmă de corupție în acest dosar. Este o încercare de compromitere a mea”, a spus primarul Constanței miercuri seara, la Digi24.

Vergil Chițac susține că în spatele dosarului se află un procuror.

„Da. Este o încercare nu a procurorilor, a unui procuror de compromitere a mea care are legătură cu tot anul electoral 2024, inclusiv cu alegerile prezidențiale. Este o măciucă politică și cu asta basta”, a declarat primarul PNL.

Întrebat despre ce procuror ar fi vorba, primarul Constanței nu a vrut să detalieze.

„Haideți să vedem cum evoluează acest dosar și când lucrurile vor fi clare și publice vom putea și vă promit că discutăm detaliat. Dar, în momentul de față, nici măcar nu este în instanță dosarul. Am mai avut un dosar, tot așa a fost mediatizat și detractorii mei politici au avut grijă, au fost extrem, extrem de vocali, cu o retorică agresivă și care ce credeți, s-a clasat”, a mai spus el.

Vergil Chițac a mai spus că încă nu a luat o decizie dacă va candida sau nu pentru un nou mandat de primar la alegerile locale din acest an, însă a declarat că va lua o decizie în acest sens „cât mai curând”.

Acuzațiile DNA la adresa primarului din Constanța, Vergil Chițac

DNA a anunțat în iulie 2023 că Vergil Chițac, aflat la primul mandat de primar, este cercetat pentru abuz în serviciu, alături de Alin Vintilă, director executiv în Primăria Constanța, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și Andrei Talpeș, președinte al Clubului Sportiv Municipal Constanța, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu și șantaj.

Acuzațiile aduse de procurori:

  • În 2023, cu ocazia derulării unui eveniment sportiv în municipiul Constanța de către o asociere formată din cinci entități (din care făceau parte și Primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal (C.S.M.) Constanța, Federația Română de Yachting (FRY) și o firmă cu sediul în Monaco), Vergil Chițac, acuzat de celelalte două persoane și cu încălcarea legii, ar fi aprobat finanțarea în totalitate a întregului eveniment.
  • Concret, finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate.
  • Întrucât, prin „înțelegerea” unora dintre părți s-ar fi stabilit ca banii rezultați din finanțare să ajungă în conturile firmei cu sediul în Monaco (în condițiile în care aceasta nu ar fi prestat vreo activitate bine definită în cadrul evenimentului respectiv), Andrei Talpeș ar fi constrâns mai multe persoane din conducerea Federației Române de Yachting pentru a le determina pe acestea să facă o plată în valoare de aproximativ 290.000 euro către societatea respectivă.
  • În condițiile de mai sus, în conturile societății comerciale cu sediul în Monaco ar fi fost virați în total 1.728.000 lei, sumă ce reprezintă un prejudiciu pentru Primăria Constanța.

Citește și: