Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, luni seară, că o eventuală alianţă pentru alegerile parlamentare şi cele prezidenţiale va fi decisă după rezultatele de la alegerile europarlamentare, dacă românii vor vota lista comună PSD-PNL.

Marcel Ciolacu și Nicolae CiucăFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu a fost întrebat, luni seară, la Antena 3, dacă va exista o coaliţie PSD-PNL şi pentru alegerile prezidenţiale.

„Vom vedea după data de 9 iunie. Cred că pe 10 iunie, dacă românii hotărăsc şi vor vota lista comună de la europarlamentare, cred că este un mesaj important şi va trebui să ne aşezăm la masă să facem o alianţă electorală şi pentru funcţia de preşedinte şi pentru alegerile generale. Acest lucru cu certitudine îl vom hotărî după data de 9 iunie”, a spus Ciolacu, potrivit News.ro.

Acesta a reiterat ideea potrivit căreia el personal nu a decis încă dacă va candida pentru funcţia de preşedinte. „Momentan sunt prim-ministru şi încerc să-mi fac datoria (...) Nu sunt genul de om care am aspiraţii sau n-am măsura lucrurilor”, a mai declarat Ciolacu.

El a mai susținut că România are nevoie de stabilitate politică şi să nu se mai certe la Bruxeles, iar vocile importante să fie comune, lucru care nu s-a întâmplat în ultimii 30 de ani.

PSD şi PNL vor participa la alegerile europarlamentare cu listă comună, dar vor avea liste separate la alegerile locale. Cele două tipuri de alegeri vor avea loc în data de 9 iunie 2024.

Nicolae Ciucă: „Să vedem care sunt rezultatele alegerilor locale şi europarlamentare” / „Cine ştie ce ar putea să apară”

Și preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni seară, la Digi24, despre un eventual candidat comun PSD-PNL la prezidenţiale, că mai întâi trebuie să vedem care vor fi rezultatele alegerilor locale şi europarlamentare. „PNL nu poate să se dea deoparte, cine ştie ce ar putea să apară care să schimbe fundamental această opţiune”, a mai arătat Ciucă.

„Să vedem care sunt rezultatele alegerilor locale şi europarlamentare, care este profilarea din perspectiva percepţiei. Funcţia de preşedinte nu se negociază între două partide, este cea mai importantă funcţie, cetăţenii trebuie să aleagă persoana”, a spus Ciucă, potrivit News.ro.

El a menţionat că PNL nu poate să se dea deoparte şi să nu aibă candidat la preşedinţia României.

„Este o chestiune pe care am clarificat-o spunând că PNL a avut de-a lungul istoriei curajul să-şi asume toate aceste momente importante (...) Cine ştie ce ar putea să apară care să schimbe fundamental această opţiune şi atitudine a noastră? Este o perspectivă care să ţină cont de o schimbare fundamentală prin care PNL să fie determinat să nu aibă candidat la preşedinţie”, a mai arătat preşedintele PNL.

Întrebat dacă liderul PSD Marcel Ciolacu face presiuni pentru a fi candidatul coaliţiei, Nicolae Ciucă a spus: „În interiorul unei coaliţii există discuţii, presiunile se rezolvă şi se scad pe timpul negocierilor, fiecare ne dorim ca în această coaliţie să avem propria identitate doctrinară şi ideologică”.

Citește și: Nicolae Ciucă despre Ordonanţa care permite trecerea primarilor de la un partid la altul: „Şi eu sunt supărat, pentru că nu trebuie să încurajăm traseismul”