Frauda de la locale, trecuta cu vederea. Una dintre cele mai importante actiuni de fraudare a unui scrutin electoral la alegerile locale din luna iunie a acestui an, reteaua celor aproape 160 de tineri mobilizati de PC Galati sa voteze fiecare in cate zece sectii diferite in locul localnicilor plecati in strainatate, a ramas fara autori, conform rezolutiei procurorilor. Atunci, politistii si sefii sectiilor de votare au depistat in flagrant 31 de tineri din retea care votau fraudulos, beneficiind de ajutorul membrilor PC in comisia de votare. Prin marturiile de la dosar, autorii recunosc ca au fost invatati de membri ai PC sa voteze fraudulos de mai multe ori in favoarea presedintelui filialei conservatoare, Eugen Durbaca, candidat in acel moment la functia de sef al consiliului judetului. Ei au descris totul cu lux de amanunte, inclusiv in marturii video. „Ne-au anuntat in ce sectie vom merge, care este omul de legatura si ce semn vom avea ca sa ne recunoasca. (...) Eu, in prima faza, am avut un «X» aici pe mana. Altii au avut pe degetul mare“, a declarat o tanara din retea, citata de EVZ.

Planul (ne)secret al „loviturii de stat“ pentru suspendarea lui Basescu. PNL, PSD, PC si, cel mai probabil, UDMR vor sa absenteze, dupa alegeri, doua luni de la votul de investitura, daca Basescu isi pune premierul. Presedintele ar urma sa fie suspendat, iar coalitia antiprezidentiala sa isi numeasca propriul candidat. Presedintele Traian Basescu a anuntat, marti seara, ca se pregateste „o lovitura de stat”, prin care sa fie suspendat daca, dupa alegeri, nu pune premierul dorit de o parte din coalitia celor 322, reprezentata de Dan Voiculescu, Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana si Calin Popescu-Tariceanu. Basescu a sustinut ca detine aceasta informatie de peste doua luni si ca nu ar fi vrut sa vorbeasca despre ea, daca nu si-ar fi dat drumul la gura Dan Voiculescu. Exista sau nu o asemenea intentie? Daca ar fi sa ne luam dupa Dan Voiculescu, da. Presedintele fondator al PC declarase, saptamana trecuta, la o emisiune televizata, ca Basescu va avea de suportat consecinte daca ignora vointa unei potentiale majoritati parlamentare in chestiunea desemnarii premierului. „Daca presedintele indrazneste, impotriva vointei poporului, sa nu nominalizeze un prim-ministru din partea celor care se prezinta cu majoritatea parlamentara, cum scrie in Constitutie, probabil ca se va intampla ceva“, a spus Voiculescu. „Presedintele nu trebuie sa considere ca romanii sunt simpli marinari pe vaporul Domniei Sale“, a adaugat el, noteaza Gandul.

Ion Iliescu, in campanie cu Adrian Paunescu. Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu se va deplasa in aceste zile in Valea Jiului, ne-a confirmat consilierul Victor Opaschi. Vizita lui Ion Iliescu in judetul Hunedoara are un vadit scop electoral, presedintele de onoare al PSD facand astfel, prin prezenta sa, campanie electorala candidatilor Aliantei PSD+PC. In speta, senatorului Adrian Paunescu si conservatorului Mihai Leu. Dintr-o pura coincidenta, deplasarea lui Iliescu la Timisoara coincide cu eliberarea, marti, a fostului lider al minerilor Dorin Lois din Penitenciarul de Maxima Siguranta de la Barcea Mare. Intamplator sau nu, cu acest prilej, liderul minerilor Miron Cozma a anuntat tot marti ca intentioneaza sa infiinteze o formatiune politica de stanga – Partidul Muncitorilor din Romania, scrie Gardianul.

PSD, acuzat ca fura sloganuri si idei de iesire din criza. Oamenii PSD rup inscriptia "PSD: furam tot!" lipita de oamenii PD-L peste afisele lui Vanghelie. PD-L si PSD se afla in plin razboi al afiselor. La initiativa primarului sectorului 5, PSD a cheltuit o gramada de bani pentru a face afise electorale si mai mari, in care sa persifleze mesajul PD-L. Democrat-liberalii nu se lasa. Ei acuza ca PSD nu le-a furat numai afisele, ci si masurile anticriza. Marian Vanghelie chiar a recunoscut ca, in numele filialei PSD Bucuresti, a comandat afise si multe pliante prin care combate mesajul electoral al PD-L. "Campania va fi cu multe surprize", anunta liderul PSD. Democrat-liberalii au contestat la BEM afisele lui Vanghelie, au avut castig de cauza, numai ca primarul de la 5 a depus contestatie. Democrat-liberalii se plang ca pesedistii utilizeaza abuziv sloganul "Ei cu ei, noi cu voi", transformat – in varianta PSD – in "Ei cu Ei, Noi cu Voi", noteaza Romania Libera.

Un candidat PRM isi face campanie imbracat in cosar. Unul dintre candidatii PRM Brasov la alegeri, Ion Manzala, s-a prezentat, ieri, imbracat in cosar, cu toate accesoriile necesare meseriei si cu un morcov infipt in sarma de curatat hornuri, el declarand ca va purta aceasta vestimentatie pe toata durata campaniei. Ion Manzala, unul dintre candidatii PRM Brasov pentru Camera Deputatilor, a declarat ca pe toata durata campaniei sale electorale se va echipa in cosar pentru “curatarea Parlamentului”, iar ca accesoriu isi va lua si un morcov “pentru toti cei care lancezesc in Parlament”. Manzala candideaza in colegiul 8 - Brasov pentru Camera Deputatilor, care cuprinde cartierele Tractorul, Bartolomeu, zona Carierei, Stupini, Triaj, Harmanului si zona pasajului Zizin. “Am ales sa-mi fac campania electorala intr-un mod simbolic si mai putin agresiv. Am considerat ca este loc pentru tot felul de atitudini politice. Cosarul simbolizeaza curatarea Parlamentului. Eu consider ca acest vot uninominal, care nu este chiar in totalitate uninominal, va curata 30 la suta din Parlament de funinginea politica. In plus, cosarul aduce noroc, de aici si sloganul «Atinge-ma si voteaza-ma»“, a spus Manzala, citat de Gardianul.

Iliescu il pune din nou la punct pe Geoana. Ion Iliescu l-a pus la punct ieri pe Mircea Geoana, care tocmai anuntase ca Guvernul Tariceanu ar trebui ignorat fiindca n-ar lua masurile economice necesare. "Reprezentantii PSD critica PNL dupa ce au sprijinit Guvernul PNL, iar acesta ar fi un exemplu de lipsa de fair-play", a scris Ion Iliescu pe blogul sau. Presedintele de onoare al PSD a spus ca partidul sau a sprijinit guvernul minoritar al PNL pentru a contracara tendintele dictatoriale ale presedintelui Basescu si ca, desi cele doua partide sunt opuse in multe privinte, o colaborare este posibila, noteaza Romania Libera.

800.000 de euro cheltuiti in campanie. PD-L, PNL si Alianta PSD-PC au cheltuit in prima saptamana de campanie 782.775 euro pentru publicitate in mass-media centrale. Reclamele au vizat partide, nu candidati, preferata formatiunilor politice fiind presa scrisa. Potrivit datelor centralizate de Institutul pentru Politici Publice (IPP), cei mai multi bani i-a cheltuit pana acum alianta PSD-PC (305.832 euro), urmata de PNL (296.070 euro) si PD-L (180.873 euro). PRM nu are inca publicitate electorala. Sumele au mers in paginile presei scrise si spoturile electorale in audio-vizual. Pentru reclame TV s-au cheltuit 367.389 euro, iar pentru print – 415.376 euro. Au fost 21 de cotidiene centrale, 119 reviste/publicatii periodice, 15 posturi TV si noua posturi radio, toate preturile incluzand TVA, informeaza Romania Libera.

In cartea de munca a lui Nastase scrie ca a lucrat la CFSN. Desi campania pentru alegerile generale pentru Camera Deputatilor si Senat a inceput de aproximativ doua saptamani, stirile "bombastice" au intrat de abia acum pe turnanta, pentru a spori "setea de senzational" a electoratului dornic de aventura. Astfel, realizatorul emisiunii "Nasul", Radu Moraru, a prezentat in premiera "imagini inedite" din cartea de munca a liderului PSD Adrian Nastase, candidat intr-un colegiu electoral uitat de lume din orasul Mizil, judetul Prahova. In prima instanta, acest lucru ar fi fost un fapt banal daca din imaginile prezentate nu rezulta ca Nastase se transferase ca angajat la inceputul anului '90 la Consiliul Frontului Salvarii Nationale (CFSN). Pe de alta parte, CFSN s-a nascut in plin moment revolutionar, la 22 decembrie 1989, ca o forta politica avand un rol bine determinat in gestionarea vidului de putere ramas in urma rasturnarii regimului ceausist, precum si-n organizarea primelor alegeri libere de la 20 mai 1990. Era practic imposibil ca in acea perioada CFSN-ul sa fi putut emite carti de munca, mai ales sa faca angajari de personal. Analizand CV-ul postat pe site-ul Camerei Deputatilor in dreptul lui Adrian Nastase, constatam ca intre 1973 si 1990 a activat pe post de cercetator in cadrul Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane, dupa care, din 1990, ca profesor de drept la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, negasind nimic despre perioada cand ar fi fost angajat al CFSN, scrie Curentul.

Salariile profesorilor, in mana Avocatului Poporului. Salariile profesorilor, in mana Avocatului Poporului. Guvernul Tariceanu ar putea fi obligat sa majoreze, in cele din urma, salariile profesorilor cu 50%. Ordonanta de urgenta prin care cresterile salariale fusesera blocate a fost declarata, ieri, neconstitutionala. Decizia a fost luata de Curtea Constitutionala, care a admis o contestatie depusa de Avocatul Poporului. Aceeasi soarta ar putea sa o aiba si noua ordonanta adoptata de guvern, luni, prin care salariile profesorilor urmeaza sa fie majorate gradual, pe parcursul anului 2009, cu procente mergand pana la 28%, informeaza EVZ.

Democrat-liberalul Pirpiliu: "PSD-PC ataca murdar deoarece nu au solutii pentru oameni". Candidatul PD-L Daniel Stefan Pirpiliu considera ca demersurile electorale murdare declansate de PSD-PC arata clar ca partidele (cele doua) nu au solutii pentru oameni. "De cateva zile PSD-PC au declansat o campanie murdara impotriva PD-L. Era de asteptat. Pesedistii si conservatorii habar nu au cate pagini are programul lor de guvernare, asa ca, in lipsa solutiilor, vin cu atacuri la adresa noastra si cu promisiuni electorale, populiste si inconsecvente. Dupa cum poate vedea toata lumea, autodeclaratul "premier" al PSD, Geoana, ieri vorbea despre pastrarea cotei unice, iar azi, pentru a da bine la electorat, vorbeste despre impozitarea progresiva", a spus Pirpiliu. Candidatul democrat-liberal considera ca este doar la inceput aceasta campanie murdara a PSD-PC si va fi mai agresiva in urmatoarele doua saptamani, cand cele doua partide vor realiza ca nu pot pacali electoratul cu minciuni. "Veti vedea atacuri mult mai dure si mai multe, deoarece oamenii nu mai sunt ca in '90 sa mai creada in zambete gen Iliescu. Cei de la PSD si PC nu inteleg ca lumea se schimba, oamenii au alte nevoi si alte asteptari de la politicieni", a spus Pirpiliu, scrie Curentul.

Panourile lui Vanghelie, stampilate cu „Furat“. PDL s-a razbunat pe panourile in care PSD i-a piratat sloganul electoral si sigla, completandu-le cu mesajul „PSD: furam tot!“. Piratarea de catre PSD a sloganului electoral al PDL - „Ei cu ei, noi cu voi“ - a primit o replica usturatoare din partea democrat-liberalilor. „PSD: furam tot!“. Acest mesaj a fost lipit marti noapte pe toate cele cateva sute de panouri publicitare din Bucuresti care contineau sloganul piratat. Reactia a venit ca urmare a faptului ca PSD a refuzat sa indeparteze aceste afise, desi exista o decizie a Biroului Electoral Municipal prin care social-democratii sunt sanctionati pentru utilizarea ilegala a siglei si sloganului PDL. „Vandalism!“, au strigat reprezentantii PSD cand au vazut mesajul aplicat de PDL panourilor lor. Oamenii lui Vanghelie au muncit ieri toata ziua ca sa dezlipeasca banderolele cu „PSD: furam tot!“. Spre seara, reusisera sa-si „curete“ panourile din trei sectoare. Razboiul s-a mutat la birourile electorale si, pana nu exista o decizie definitiva, panourile raman in picioare, scrie EVZ.