Basescu va primi dreptul de a dizolva Parlamentul sau Guvernul. Raportul Comisiei prezidentiale pentru modificarea Constitutiei va fi prezentat miercuri, pe 14 ianuarie, dupa ce, ieri, a fost trimis mai multor organizatii nonguvernamentale. Raportul, tinut secret de Administratia Prezidentiala, a fost finalizat in noiembrie, dar Traian Basescu a sustinut ca nu a vrut sa-l faca public pentru a nu afecta campania electorala. Raportul se vrea un document tehnic, fara nuante politice, mai ales ca el a fost redactat de o comisie formata din juristi si specialisti in domeniul dreptului constitutional, sub conducerea profesorului Ioan Stanomir, scrie Gandul.

Pesedistii au inceput sa caraie la premier. Social democratii au inceput sa dea semne de nemultumire la adresa colegilor de guvernare, atacand deciziile luate de premierul Boc, dar si declaratiile facute de liderii PDL in ultimele zile. Deputatul PSD Eugen Nicolicea l-a acuzat joi la Realitatea TV pe seful Guvernului ca „se comporta in continuare ca si cum ar fi presedintele PDL“ si ca „a afectat negativ viata unei mase mari din populatie“ prin ordonanta care interzice cumularea pensiei cu alte venituri. Nicolicea a spus ca Emil Boc trebuie sa schimbe de urgenta textul ordonantei, pentru ca o mare parte a populatiei este afectata de aceasta, scrie Cotidianul.

Baronii locali isi pun oamenii la "centru". Baronii locali ai PSD si PDL au continuat ieri sa-si numeasca oamenii in functiile de secretar de stat. Primarul Iasiului, Gheorghe Nechita, si-a trimis directorul de imagine, Cosmin Coman, in postul de secretar de stat in Ministerul Finantelor, condus de democrat-liberalul Gheorghe Pogea. Coman se va ocupa de relatia cu institutiile financiare internationale. Cosmin Coman este omul de casa al lui Nechita, acesta lucrand si la Regia judeteana de apa si canal pe cand edilul era directorul regiei. Dupa ce Gheorghe Nechita a ajuns primar, Coman a ocupat mai multe functii in cadrul acestei institutii. Cosmin Coman a fost ales pentru Finante deoarece este absolvent de facultate economica, fiind chiar doctor in economie, scrie Romania libera.

Basescu acuza Justitia de abuz de putere. Aflat la sedinta CSM, seful statului a afirmat ca modul in care magistratii au obtinut unele mariri de salariu, prin hotarari judecatoresti, este „o interferenta grava a puterii judecatoresti in puterea executiva“. Presedintele a afirmat ca, atunci cand una dintre puterile statului iese din atributiile ei, aceasta trebuie readusa in prerogativele pe care le detine. Magistratii s-au revoltat, scrie Adevarul.

Dupa esecul de la alegeri, radicalii maghiari vor sa-si reteze „capul”. Presedintele PCM, Szász Jenö, si-ar putea pierde functia din cauza rezultatelor slabe obtinute de formatiunea maghiara la alegerile parlamentare, cand a decis sa sustina candidati independenti, nici unul castigator. Surse din interiorul PCM ne-au precizat ca mai multe organizatii judetene, printre care Cluj, Bihor si Covasna, doresc inlaturarea lui Szász din fruntea partidului, motiv pentru care acesta ar refuza organizarea unui Congres dedicat unor alegeri interne, scrie Gandul.

Dupa ce i-a dublat veniturile, Basescu risca sa-l piarda pe pilotul sau preferat, directorul ROMAVIA. Seful statului ar putea fi constrans sa nu mai foloseasca, incepand cu 21 ianuarie a.c., avionul prezi­dential sau altul de rezerva din flotila ROMAVIA. Motivul: 15 dintre cei 19 piloti ai regiei care in ultimii patru ani au pilotat avioane cu care a zburat Traian Basescu cad sub incidenta Ordonantei Boc prin care se interzice cumulul pensiei cu orice alt venit obtinut de la stat. In situatia cumularii pensiei cu un venit de la stat se afla si directorul ge­neral al ROMAVIA, Iuliu-Adrian Goleanu, scrie Cotidianul.