Nastase, umbra lui Boc la PSD. In cele 6 ore petrecute miercuri intr-o vila de protocol de la Snagov, liderii PSD au stabilit planul de bataie pentru guvernare: „Facem opozitie la Palatul Victoria“. Dupa ce au constatat ca in mod paradoxal episodul „Oprea-Vulpea“ i-a pus la aceeasi masa pe Hrebenciuc, Vanghelie, Geoana, Iliescu si pe Nastase si ca sunt mai uniti decat oricand, social-democratii au adoptat cateva decizii care seamana mai degraba cu strategia unui partid de opozitie decat cu cea a unuia aflat la putere, scrie Cotidianul.

PSD-istul Liviu Dragnea, „baronul-caracatita“. Acesta pare obiectivul lui Liviu Dragnea, pana mai ieri doar unul dintre baronii locali ai PSD. „Capitanul“ judetului Teleorman isi face lobby intens pentru a obtine functia de ministru al administratiei si internelor ducand o batalie de culise cu rivalul sau, vicepremierul Dan Nica, si el pretendent al aceluiasi portofoliu si, in plus, spun social-democratii, preferat la Cotroceni, scrie EvZ.

Basescu l-a uns pe Turcan „cavaler credincios”. Administratia Prezidentiala a pastrat o discretie totala fata de conferirea de catre seful statului, pe 17 decembrie 2008, a Ordinului National „Serviciul Credincios” in grad de Cavaler consilierului de stat, sef al Departamentului Comunicarii Publice din aceasta institutie si purtator de cuvant, Valeriu Turcan. Palatul Cotroceni nu a procedat conform uzantelor si nu a emis un comunicat oficial in acest sens, scrie Cotidianul.

Iliescu sare pe „diabolicul“ Boc. PSD are un plan anti-Basescu. „Pai, Boc ar trebui sa multumeasca Curtii Constitutionale ca l-a scos basma curata si ca l-a salvat dintr-o mare prostie“, declara Iliescu pentru Gandul, explicand ca, daca premierul „persevereaza, devenind diabolic“, sa interzica bugetarilor cumulul pensiei cu salariul, ii va „incita“ pe toti ministrii si parlamentarii sa-i tranteasca legea. Miercuri, la Snagov, PSD si-a facut un plan de bataie impotriva presedintelui: Pasul 1 - retrimiterea celor patru coduri din Justitie in Parlament; pasul 2 - Adrian Nastase va amenda Constitutia lui Basescu.

Mircea Marian, in "Presedintele poate ajunge la puscarie?", se intreaba "de ce nu vrea Traian Basescu sa permita ca presedintele Romaniei sa fie judecat pentru coruptie? Sau pentru omor? Ce s-ar intampla daca, intr-o buna zi, seful statului - indiferent cum se va numi el - s-ar sui beat la volan si ar calca un om pe trecerea de pietoni? Sunt convins ca se pot gasi exemple din alte state, poate chiar democratice, in care conducatorul tarii este de neatins pe perioada exercitarii mandatului. Insa iata ce scrie in Constitutia Statelor Unite ale Americii: presedintele, vicepresedintele si toti demnitarii civili pot fi indepartati din functie in caz de punere sub acuzare si condamnare pentru tradare, luare de mita si alte inalte infractiuni si delicte. In 1787, cand lumea era dominata de regi cu origini divine, americanii nu se sfiau sa-si suspecteze presedintele de coruptie. In 2008, Romania pare ca-si doreste sa fie condusa de un monarh cu mandat limitat in timp". Citeste integral in EvZ.