Guvernul Boc ii umfla lui Basescu bugetul electoral. Presedintele a primit de la guvern un plus de 50% pentru deplasari externe, bani cu ajutorul carora s-ar putea vedea saptamanal cu alegatorii din diaspora. Ce a taiat guvernul Tariceanu in dreptul presedintiei, in primul proiect de buget pentru 2009, a suplimentat consistent cabinetul Boc. Noul guvern a avut grija in special de deplasarile in strainatate ale presedintelui Basescu, ajustate, in an electoral, cu aproape 1 milion de euro in plus fata de cat s-a cheltuit in 2008, informeaza EVZ.

„Marea inghetare“, zazanie intre alesi. Parlamentarii considera „fireasca” inghetarea salariilor pentru demnitari. Alesii locali spun ca „nu pot fi bagati in aceeasi oala”. Alesii locali arata cu degetul spre parlamentari, spunand ca deputatii si senatorii castiga de trei ori mai mult decat un sef de Consiliu Judetean si au si mai multe beneficii, scrie Adevarul.

Severin il cauta din nou pe Basescu la origini: urmasul lui Ginghis Han. Consilierul prezidential Cristian Preda, dezamagit ca fostul ministru de Externe nu se poate abtine sa se foloseasca de „stigmatul etnic” pentru atacarea unui adversar. In 2005, Traian Basescu negase ca ar fi tatar, iar mama sa declarase ca nu a existat vreun tatar in familie. Traian Basescu han tatar. Aceasta este convingerea europarlamentarului PSD Adrian Severin, pe care a expus-o ieri din nou, dupa ce, in urma cu aproape patru ani, provocase un scandal public cu un editorial in care-l atacase pe Basescu la origini, consideranu-l un element „alogen”. In 2005, Severin a fost cercetat de Consiliul pentru Combaterea Discriminarii tocmai din cauza faptului ca declarase ca originea tatara a presedintelui il face „sa manipuleze perfect suferinta poporului” in mijlocul caruia traieste, scrie Gandul.

Nastase se cere in instanta. Fostul premier Adrian Nastase nu vrea sa provoace vreo criza in coalitia PSD-PDL, din cauza dosarelor in care este cercetat. Nastase a precizat ieri ca le va cere colegilor deputati sa voteze in favoarea cererii Parchetului General privind inceperea urmaririi penale in cazul sau. La auzul vestii, presedintele Camerei, Roberta Anastase (PDL), s-a declarat bucuroasa ca, in sfarsit, dosarele Nastase nu vor mai greva activitatea institutiei si vor ajunge in instanta. In urma cu trei zile, in Comisia juridica a Camerei a fost un adevarat scandal intre PSD si PDL legat de cazul Nastase, scandal care s-a lasat si cu reclamatii depuse la Biroul Permanent, scrie Gardianul.

In editorialul "Arta fugii: PNL&UDMR" Cristian Patrasconiu vorbeste despre comportamentul PNL si al UDMR. Mai grav decat votul de miercuri al PSD din Comisia juridica in care se discuta cazul Nastase e comportamentul PNL si al UDMR. Cei noua pesedisti care au votat impotriva inceperii urmaririi penale in cazul colegului lor de partid au actionat in buna traditie a unitatii de partid, mai cu seama cand e vorba despre chestiuni delicate din punct de vedere legal. Strategic, pana la un punct, e perfect logic ce au facut colegii domnilor Nicolicea si Iordache. In plus, e de tinut minte momentul pilduitor cand Adrian Nastase, de la tribuna Parlamentului, a spus ca “dupa mine, puteti urma voi!”; nu e greu de anticipat ca primii care s-ar putea inscrie in categoria celor care ar putea urma dupa domnul Nastase nu sunt decat alti social democrati. Cei noua pedelisti au fost, la randul lor, consecventi in atitudinea pe care au avut-o in cazul Nastase. Integral in Cotidianul.

Orban vrea sa-l dea jos pe Tariceanu. Vicepresedintele PNL Ludovic Orban a declarat ieri, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ca liberalii trebuie sa schimbe, la congresul din martie, conducerea partidului. El considera ca partidul trebuie sa-si anunte candidatul la presedintie si sa adopte o strategie prin care sa atraga mai multi simpatizanti in batalia cu Traian Basescu. Acesta a afirmat ca ar fi de luat in calcul trei variante de presedinte al PNL: Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu si Ludovic Orban. Liderul liberal a sustinut, din nou, ca discuta cu Crin Antonescu, "bunul lui prieten", pentru a gasi formula optima de a ocupa functii in conducerea partidului. De asemenea, Orban nu crede ca este de bun augur sa-l concureze pe Antonescu, pentru ca asa cresc sansele lui Tariceanu sa devina, din nou, presedinte al partidului, scrie Romania Libera.