Miron Mitrea: „Hrebenciuc este toxic pentru Romania“. Fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea, sustine ca formatiunea social-democrata se afla sub influenta „nefasta“ a lui Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie. Totodata, acesta il caracterizeaza si pe presedintele Romaniei: "Lui Traian Basescu nu cred ca ii este frica de nimic. Dar ca e ingrijorat si priveste cu seriozitate, de asta sunt convins.

Ioana Lupea: De ce credeti ca Mircea Geoana l-a sustinut pana in panzele albe pe Dan Voiculescu pentru vicepresedintia Senatului?

El ne-ar spune ca asa a fost protocolul cu PC-ul. Nu a fost asa. L-am vazut si eu. A vrut sa rezolve doua probleme odata. I-a promis lui Dan Voiculescu si in acelasi timp si-a rezolvat si problema sa nu-i dea nimic lui Mitrea. Integral in EvZ.

Iliescu si Nastase, ingrijorati ca PSD va lua apa din cauza torpilei Dragnea. Cat a costat demisia lui Dragnea PSD-ul? se intreaba de o saptamana liderii PSD. Sondajul Insomar, comandat de Realitatea TV si dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute, arata ca PD-L ocupa primul loc, cu 43 la suta, in preferintele electoratului - in crestere vizibila fata de precedentul sondaj -, devansand astfel PSD - ramas constant, la 32 la suta -, cu 11 procente. Referindu-se la aceste date, culese in perioada 22-27 ianuarie 2009, Adrian Nastase a fost de parere ca ecartul de 11 puncte, inregistrat acum intre cele doua partide, se va mari din cauza demisiei lui Dragnea. Si Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, considera ca hotararea intempestiva a lui Dragnea va crea consecinte vizibile, in viitorul foarte apropiat, scrie Gandul.

Guvernul se pregateste sa repolitizeze prefectii si subprefectii. Guvernul ar putea decide miercuri repolitizarea prefectilor. Anuntul a fost facut sambata de ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, potrivit caruia Executivul ar putea adopta o ordonanta prin care anumite functii publice sa fie ocupate pe patru ani. „Nu cred eu ca mai suntem credibili atunci cand venim sa motivam schimbarea unor prefecti, a unor directori generali de directii, de ministere, de deconcentrate ca nu si-ar fi facut suta la suta treaba sau alte motivatii. Dar sunt oameni care, datorita faptului ca s-au implicat si in politica, odata la patru ani, ei trebuie sa lase locul celor care, la fel, vin din politica", a declarat Sarbu, potrivit Cotidianul.

Geoana s-a transformat in avocatul lui Nastase. Liderul PSD, Mircea Geoana, face front comun cu Nastase, salutand gestul responsabil al acestuia de a cere Parlamentului sa fie cercetat in justitie. Reforma in justitie s-a cantonat pana acum doar in zona marilor dosare de coruptie, tema fiind una hiperpolitizata, iar decizia lui Adrian Nastase de a solicita Parlamentului sa trimita dosarul sau in justitie este un gest "responsabil", a declarat sambata, la Slatina, liderul PSD, Mircea Geoana. Declaratiile lui Geoana vin pe fondul ingrijorarilor exprimate anul trecut in Raportul pe justitie, care arata ca incapacitatea sistemului judiciar de a pronunta sentinte in cazurile de coruptie la nivel inalt a diminuat perceptia opiniei publice asupra respectarii statului de drept, scrie Romania libera.

Liberalii ar merge pe mana unui independent. In plina lupta pentru sefia PNL si implicit pentru candidatura la presedintie intre Calin Popescu-Tariceanu si Crin Antonescu, liberalii avanseaza o a treia varianta: prezidentiabilul independent. Ipoteza a fost lansata de purtatorul de cuvant al PNL, Bogdan Olteanu, sambata, la Rosiorii de Vede, ca fiind solutia cu cele mai mari sanse sa duca la „indepartarea lui Traian Basescu“. Portretul-robot al prezidentiabilului ar urma sa fie cunoscut la sfarsitul acestei luni, pe baza unor cercetari sociologice comandate deja de liberali, scrie EvZ.

Imperiul din Teleorman pentru care Dragnea a abandonat Internele. Opt terenuri, sase case, actiuni la o societate hoteliera, spatii comerciale si conturi bancare, plus un interes direct la Tel Drum, firma abonata la banii publici - motive ultrabanoase pentru ca Liviu Dragnea sa nu regrete demisia. Liviu Dragnea a parasit Capitala la inceputul saptamanii trecute si a taiat-o spre drumeagurile de munte luand cu el in rucsac misterul demisiei din fruntea Internelor. Nu insa inainte sa treaca pe la biroul sau din Alexandria, luni seara, la doar cateva ore dupa anuntul demisiei. Desi in ultima jumatate de an abia daca a mai condus doua sedinte ale Consiliului Judetean Teleorman, pe 2 februarie a mers la CJ, a schimbat cateva cuvinte cu seful de cabinet, dupa care s-a facut nevazut, scrie Cotidianul.

In "Ministerul cu fantome", Tom Gallagher vorbeste despre cei "doi ministri au ocupat si parasit rapid fotoliul Administratiei si Internelor – ambii cazand victime luptei pentru putere purtate in cadrul propriului partid, anume PSD. Nici unul dintre ei nu poate fi catalogat drept marioneta – dimpotriva, pe parcursul anilor s-au dovedit a fi tehnicieni politici cat se poate de duri. In fosta sa calitate de prefect al Bucurestiului, Gabriel Oprea nu a ezitat sa influenteze afacerile ministerului in cauza, subalternii sai reusind nu o data sa bage frica intr-o serie de oficiali mai tineri care ar fi trebuit sa reprezinte avangarda reformatorilor din cadrul unei institutii inca atasate vechilor practici. Iar Liviu Dragnea este, indiscutabil, un jongler abil al puterii, care a stiut sa-si utilizeze platforma teleormaneana pentru a se catapulta in postura de portavoce a baronilor locali determinati sa-si extinda si consolideze influenta detinuta in planul afacerilor nationale". Integral in Romania libera.

Micea Marian, in "Garantat Vanghelie: acum, intregul PSD", afirma ca "in campania electorala am fost unul dintre cei uluiti de faptul ca Ecaterina Andronescu - rectorul Universitatii Politehnice Bucuresti - a acceptat ca pe afisele ei sa scrie: „Garantat Vanghelie“. „El plateste“, a explicat, vizibil jenata, Andronescu. Am crezut, atunci, ca influenta acestui personaj nu va trece dincolo de cartierele Rahova si Ferentari. Insa astazi, tot partidul poarta marca de calitate a lui Vanghelie". Integral in EvZ.