Cotidianul titreaza “Dupa 20 de ani, ne innoim cu fosti. Basescu sau Geoana?”. Conform exit poll-ului realizat de INSOMAR pentru postul de televiziune Realitatea TV, Traian Basescu a obtinut 32,8 la suta din voturile romanilor, Mircea Geoana - 31,7 la suta, iar Crin Antonescu - 21,8 la suta. Exit poll-ul realizat de CCSB pentru televiziunea Antena 3 l-a plasat pe prezidentiabilul sustinut de PDL pe primul loc cu 34,1 la suta, pe cel al PSD - cu 30,9 la suta, iar pe cel al PNL - cu 22,1 la suta. Conform exit poll-ului realizat de CURS pentru TVR, Traian Basescu a inregistrat 33,72 la suta, Mircea Geoana - 31,44 la suta, iar Crin Antonescu - 21,53 la suta.

Crin Antonescu nu crede in rezultatele exit-poll-urilor si declara “Domnule Vantu, domnule Voiculescu, va bateti joc de votul a sute de mii de romani”. Candidatul Partidului National Liberal la presedintie, Crin Antonescu, a ajuns la sediul partidului cu aproximativ 20 de minute inainte de rezultatul exit-poll-ului. Poza increzator, chiar daca aflase deja ca rezultatele partiale furnizate de institutule de sondare nu-l avantajau deloc. Reeditand obiceiul consacrat al lui Traian Basescu de a se plange de televiziunile sau institutele de sondaj ale mogulilor, Crin Antonescu li s-a adresat direct: "Domnule Vantu, domnule Voiculescu, sfidati atatia romani, va bateti joc de votul a sute de mii de roman. Autobuzele PDL si PSD au votat dimineata, in timp ce in marile orase, romanii stau inca la coada ca sa voteze. Ii rog pe romani sa nu fie demoralizati, avem sansa de a trece in turul II". Integral in Romania Libera.

Gandul trage concluzia dupa primul tur de scrutin cu titlul “Basescu vs. Geoana, batalia pentru Romania”. Primul care a iesit dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor a fost actualul sef al statului. Traian Basescu si-a inceput insa declaratia anuntand ca va fi validat referendumul pentru parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Basescu a dat insa si un mesaj politic explicand ca cei doi candidati ai dreptei, adica el si Crin Antonescu de la PNL, au castigat majoritatea voturilor si ca trebuie sa se tina cont de aceasta majoritate in formarea guvernului. Despre rezultatul obtinut de el, Basescu a spus doar ca este "o victorie de etapa".

Referendumul validat, arma lui Basescu in turul II. Iesit din primul tur cu numai 3-4% deasupra lui Mircea Geoana, mai putin decat estima, Traian Basescu s-a grabit sa i-o ia inainte liderului PSD cu lansarea in turul II, fluturandu-i, inca de aseara, principala tema de bataie: referendumul. Basescu nu a mai asteptat ca BEC sa comunice daca s-au prezentat sau nu 50% din alegatori la urne, ca a si anuntat validarea neoficiala a referendumului, arogandu-si, din primul minut dupa exit-polluri, rolul de mesager al poporului in fata “clasei politice”, scrie EvZ.

Antonescu si Vadim contesta! Candidatul PNL a spus ca este fericit pentru faptul ca a reusit sa dea un semnal romanilor de bun-simt care au dreptul si posibilitatea de a hotari soarta Romaniei, lipsit fiind de mijloacele pe care “cei doi abonati ai puterii politice din Romania”, Traian Basescu si Mircea Geoana, le-au avut. “Vom numara la noapte voturile si vom vedea daca rezistam pana la capat acestor presiuni, vom vedea ca votul dumneavoastra este mult mai puternic decat manipularile domnului Basescu, domnului Vantu, domnului Voiculescu.” PRM cere anularea primului tur de scrutin! Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a adresat aseara o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale Ioan Vida, in care solicita anularea alegerilor prezidentiale. “Domnule presedinte Ioan Vida, avand in vedere avalansa inimaginabila de fraude, abuzuri si alte ilegalitati savarsite pe parcursul alegerilor prezidentiale din ziua de 22 nov. 2009, Partidul Romania Mare va solicita anularea acestora”, se precizeaza in scrisoare. Cititi mai mult in Gardianul.