"Taxa Ponta": 3.000 de lei pe cap de baron local al PSD. La PSD, criza financiara este tratata cu impunerea de noi cotizatii organizatiilor locale si liderilor centrali, pusi sa faca lunar cheta pentru supravietuirea partidului. Baronii locali ai PSD trebuie sa verse 3.000 de lei lunar in conturile conducerii centrale. La randul lor, liderii din Kiseleff si-au impus o cotizatie de 1.000 de lei lunar. "Masurile de austeritate" impuse de Victor Ponta vin intr-o perioada de criza financiara traversata de PSD. Cu datorii de opt milioane de euro, social-democratii au dificultati in acoperirea cheltuielilor curente de functionare a partidului. Cele doua taxe ar aduce in conturile partidului aproape 500.000 de euro intr-un an, informeaza EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Apare Politia locala: MAI o instruieste, primarul ii face strategia. Camera Deputatilor a adoptat infiintarea Politiei locale, din 2011. Cea mai mare parte a politistilor locali vor proveni din randurile actualilor politisti comunitari. Politistii locali vor fi instruiti in unitatile Ministerului de Interne si vor avea atributii inclusiv in domeniul circulatiei si ordinii publice. Potrivit proiectului de lege adoptat de deputati, Politia locala va integra compartimentele din aparatul de specialitate al primarului cu atributii in inspectia in constructii, apararea proprietatii publice, combaterea infractiunilor, comertul si evidenta persoanelor, anunta Gandul.

E prea devreme să candidez la preşedinţia PDL. Elena Udrea crede că în 10 ani România ar putea fi pregătită pentru un preşedinte-femeie. Într-un interviu pentru România liberă, ministrul mai spune că Traian Băsescu a transmis un mesaj clar către PDL: "dacă nu vreţi sau nu sunteţi în stare să impuneţi aceste măsuri, nu mă încurcaţi". Avantajos ar fi ca remanierea să se facă mai târziu, iar argumentul PDL este că tocmai a trecut cu bine de moţiunea de cenzură. Se presupune Guvernul că are suficientă susţinere pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate. O schimbare de miniştri ar fi însemnat amânarea implementării acestor măsuri fiindcă un ministru nou are nevoie de timp pentru a-şi da seama unde şi cum trebuie făcute reformele, a declarat Elena Udrea pentru Romania Libera.

TVR (re)devine televiziune de partid si de stat. Luni 29 iunie, Parlamentul urmeaza sa voteze noile Consilii de Administratie ale televiziunii si radioului public. La TVR, actualii guvernanti vor detine majoritatea. UDMR ar vrea sa preia conducerea postului public de radio. Viitorul CA al TVR va fi controlat de actuala Putere care va detine 7 membri desemnati politic: 3 PDL, cate unul de catre Guvern, Presedintie, UDMR si celelalte minoritati nationale. Mentionam ca in CA vor fi alesi 13 membri, ceilalti sase provenind de la PSD- 3, PNL 1 si angajati ai TVR 2. La postul public de radio balanta o va inclina eventualele simpatii politice ale celor 2 angajati ai institutiei. Reprezentantii Puterii au 6 locuri - PDL - 2, Presedintia, Guvernul, UDMR si celelalte minoritati cate unul. Opozitia are din start 5 locuri, PSD-3, PNL-2, scrie Puterea.

In editorialul "Cine pune in pericol Romania", Sabina Fati scrie: "Strategia Nationala de Aparare a Romaniei constata ca statul este victima a crimei organizate si a clientelei politice, dar nu are solutii care sa evite esecul final. Principalele pericole vin din interior si Romania nu are o plasa de salvare, in schimb, pentru amenintarile din exterior tara se adaposteste sub acoperisul NATO. Romania este pusa in pericol, mai ales, de cei care o conduc si care, in loc sa consolideze institutiile statului, le pun la dispozitia propriilor clienti politici, pe care fie ii alimenteaza cu bani publici prin contracte preferentiale, fie ii angajeaza, aglomerand schema bugetarilor inutili. Strategia Nationala de Aparare a Romaniei trimisa de la Cotroceni Parlamentului constata ca Romania este pusa in pericol, mai ales, de cei care o guverneaza si care nu reusesc sa puna in aplicare legile, fie pentru ca nu vor, fiindca le-ar periclita in viitor statutul privilegiat, fie din incompetenta, fiindca selectia elitei politice autohtone se face in continuare dupa principiul supunerii, nu al competentei". Integral in Romania Libera.

In editorialul "Senzational: dispar oamenii de bine", Horia Ghibutiu scrie: "Acum doua decenii, totul era maniheist de simplu: erai cu Iliescu, erai de bine. Inseamna ca munceai, nu gandeai si ii detestai funciarmente pe cei din partidele istorice care ar fi vandut tara ungurilor, pentru a face rost de bani necesari drogurilor, bauturii, destrabalatelor din corturile Pietei Universitatii, dar si pentru aducerea Regelui si a intelectualilor carora le putise salamul cu soia. Nu m-am mai gandit la acei oameni, nici la ce s-a ales de ei de cand am intrat in alianta nord-atlantica si in Uniunea Europeana, pana deunazi, cand colegul si amicul Vlad Stoicescu mi-a aratat un extras dintr-un rechizitoriu. E cel realizat de procurorii militari in dosarul referitor la mobilizarea oamenilor din toata tara veniti in Bucuresti sa-l scape pe Iliescu de rebeliunea legionara graseiata de intelectualul de bine (erau si din astia, dar mai putini) Razvan Theodorescu". Integral in EVZ.