PNL lasa balta PSD pana la anul. Daca guvernul Emil Boc nu va fi demis astazi, PNL nu va mai sustine alta motiune pana in primavara. Liberalii nu par dispusi sa mai sustina o alta motiune de cenzura a PSD, daca astazi guvernul nu va fi demis. Chiar daca social-democratii si-au anuntat deja intentia de a elibera Palatul Victoria de PDL-isti dupa asumarea pe legea educatiei, liderii PNL sunt rezervati. Argumentul, invocat de vicepresedintele liberalilor Relu Fenechiu este simplu: un astfel de demers ar fi un esec. "Legea educatiei contine niste prevederi, benefice pentru UDMR, asa incat ei si minoritatile vor vota in favoarea acestei legi", a explicat el. Doar "un cutremur" politic ar putea modifica insa acest scenariu. "Daca ar veni PDL sa spuna ca nu e de acord cu aceasta lege, aceasta ar fi intr-adevar o schimbare radicala, dar, noi, cel putin, nu credem ca este posibil asa ceva", a continuat Fenechiu. Astfel, demiterea guvernului ar putea fi amanata pentru 2011, dupa luna februarie. "Daca nu trece astazi, nu au intrat zilele in sac. Iarna va fi grea si nu cred ca vor reusi sa iasa din iarna", a spus liberalul, scrie EVZ.

Politic ShowFoto: Colaj foto

Uioreanu le-a cerut prietenilor, pe Facebook, sa-i sune pe parlamentarii PDL ca sa voteze motiunea. Deputatul PNL Horea Uioreanu a postat, marti seara, pe pagina sa de Facebook, un mesaj adresat prietenilor din lista si i-a indemnat sa ii sune pe parlamentarii PDL de Cluj si sa le ceara sa voteze motiunea de cenzura, transmite corespondentul Mediafax. Deputatul liberal a trecut in mesaj si numerele de telefon mobil de serviciu ale celor sase deputati si senatori PDL din Cluj, pentru ca acestia sa poata fi sunati sau sa li se trimita SMS-uri. "Special pentru clujeni: suna-i pe parlamentarii PDL si roaga-i sa voteze motiunea de cenzura. Spune-le sa te trateze ca si atunci cand ti-au cerut votul: cu respect si consideratie. Daca nu raspund, da-le un SMS. Daca nu le ai numarul, te ajut eu", a aratat Uioreanu in postarea pe pagina sa de Facebook. Horea Uioreanu are peste 600 de prieteni pe Facebook, dupa ce si-a lansat pagina in cursul saptamanii trecute, anunta Gandul.

Seful Cancelariei prezidentiale: Urmasul lui Basescu ar putea veni de pe o platforma independenta. Seful Cancelariei prezidentiale, Catalin Avramescu, sustine ca in raz-boiul PSD si PNL cu presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, Opozitia ar purta toata responsabilitatea fiindca a plecat din sala in timpul votului. Privind insa in viitor, Avramescu recunoaste ca partidele autohtone se afla in dificultate si ca din acest motiv oamenii ar putea prefera la viitoarele alegeri prezidentiale pe cineva care sa vina dintr-o zona independenta. Pana atunci insa, crede ca PDL ar trebui sa forteze schimbarea sistemului electoral, in asa fel incat sa nu se mai intample ca la alegerile din 2008, cand "oameni de pe locul patru intr-un colegiu au castigat in detrimentul primilor trei clasati", informeaza Romania Libera.

Analistii politici pun toti banii pe Emil Boc. Dinspre birourile specialistilor in politica, soarta motiunii Opozitiei nu se vede prea bine. Nici unul dintre analistii politici nu crede ca motiunea de cenzura de azi va avea succes. Altfel spus, in opinia lor, Guvernul Boc nu va fi demis. Indiferent ca sunt apolitici, apropiati de PSD, de PNL, sau - din contra - de PDL, politologii, strategii politici sau sociologii dau un singur verdict: Emil Boc scapa si de aceasta data de emotiile demiterii de catre Parlament. Motivele pe care analistii politici le invoca sunt variate, dar toate converg intr-un punct de vedere comun: maine, motiunea de cenzura initiata de Opozitie nu va trece. Aritmetica potrivnica. Numar insuficient de voturi pentru ca Guvernul Boc sa cada. Lipsa unui plan comun al PSD si PNL, din cauza orgoliilor personale ale celor doi lideri, scrie Puterea.

In editorialul "Presedintele care apara tara de popor", Horia Ghibutiu scrie: "Pazea, protestatari din toate tarile! Romania debuteaza azi, la Bucuresti, in grupele Campionatului European de iesit in strada, competitie in care Franta conduce detasat, ai nostri sperand sa faca, totusi, o figura frumoasa, in contextul aparentei apatii continentale. In ciuda anuntatei raciri a vremii - Sfantul Dimitrie ii protejeaza cum poate pe bucurestenii blocati in orasul lor - sindicatele au convocat 80.000 de oameni pe semnatura, strans uniti sub stindardul marii revolutii antiportocalii. Inainte de a afla cum va raspunde natiunea la indemnul principalului partid de opozitie de a se asigura "outdoor" coloana sonora necesara motiunii de cenzura din parlament, ar fi util de aflat de ce au ajuns francezii sa detina suprematia continentala la proteste stradale, desi grecii s-au batut mult si bine pentru acest titlu. Dincolo de un liric antagonism politic (dreapta-i la putere, stanga vrea si cere) si de o traditie a fortarii baricadelor transformata in hobby national, francezii sunt in strada pentru ca le pasa de viitor. In numele acestuia, sacrifica prezentul". Integral in EVZ.