Primarul cu scut de la Obama si Basescu. Cum intri in satul aruncat in mijlocul Campiei Olteniei, la 28 de kilometri de Dunare, pe mana dreapta, te intampina cimitirul. Sub indicatorul cu numele localitatii, un alt semn te anunta ca poti da peste o vaca pe sosea. Pe partea ailalta, catre est, pana in urma cu cativa ani huruiau motoare de supersonice. Acum, mai bazaie doar tantarii. In centrul comunei, dupa ce ocolesti monumentul eroilor, flancat de doua tunuri din cea de-a doua conflagratie mondiala, dai de primarie. In fata cladirii, pe langa steagurile Romaniei si al UE a rasarit, de curand, si stindardul NATO. In sala de consiliu, in spatele scaunului unde sade primarul, tricolorul lipit pe perete si-a gasit perechea: drapelul Americii, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ana Blandiana, poeta: "Am fost ucenica de zidar". Ana Blandiana povesteste despre framantarile tineretii sale, cele care ne-au daruit noua lirismul autentic, nealiniat ideologic, din anii '60 pana astazi. Ne-am intalnit cu Ana Blandiana intr-o zi de inceput de septembrie, una dintre acele zile in care toamna inca mai lasa pomii verzi, iar, spre seara, vantul galben se transforma intr-un subtil fior pe sira spinarii. Poeta ne-a primit in sediul Fundatiei "Academia Civica" din Bucuresti si ne-a vorbit despre vremea cand era doar Otilia Valeria Coman si toata frumusetea vietii era adunata intr-un fir de iarba, despre curatenia tineretii si despre exilul permanent, trait in interiorul granitelor Romaniei. Integral in Adevarul.

O descoperire care ar fi putut schimba destinul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Substanta cu 86% gheata, care nu se topeste si e dura ca betonul. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, din cauza lipsei resurselor, combatantii au inceput sa se gandeasca la solutii pentru probleme practice, scrie io9.com. Astfel, s-a pus problema rachetelor purtate de porumbei calatori sau a unor substante protectoare impotriva rechinilor, pentru militarii care se prabuseau in mare. Ideea care a fost cel mai aproape sa fie pusa in practica i-a apartinut britanicului Geoffrey Pyke. El a inventat o substanta numita Pykrete, compusa din 14% rumegus si 86% gheata. Aceasta avea proprietatea de a fi foarte dura si se topea foarte greu, putand fi un substitut pentru beton. De aici si denumirea Pykrete, o combinatie intre numele lui si termenul englezesc pentru beton, "concrete", anunta Gandul.

Ce n-ati stiut despre vizita lui Basescu la Casa Alba. 13 septembrie, ora 11 fara 9 minute, ora Americii. Presedintele Traian Basescu este invitat de omologul american Barack Obama in Biroul Oval de la Casa Alba. Imaginile oficiale de la intalnirea Basescu-Obama au fost relatate si comentate de ziaristi, bloggeri si forumisti. Este visul oricarui lider de stat din Estul Europei care a asteptat inainte de '89 venirea americanilor sa ajunga in Biroul Oval. Ziua de 13 septembrie a fost una cu noroc pentru presedintele roman, Traian Basescu, care a preferat sa pastreze "securizata"vizita sa de 12 ore la Washington si mai cu seama intalnirea de gradul zero cu Barack Obama, de teama ca momentul important "sa nu fie distrus mediatic de analisti", informeaza Adevarul.

Frigiderul ascuns al Europei. Singurul ghetar subteran din Europa poate fi din nou vizitat. Pana acum, accesul a fost oprit din cauza lucrarilor de reamenajare si pentru ca drumul pana la monumentul de 4.000 de ani a fost impracticabil. Cei care ajung in zona pot sa viziteze acum cel mai mare "frigider natural" din Muntii Apuseni. Ghetarul subteran pare desprins dintr-un film SF. Iar forma blocului de gheata se schimba in fiecare anotimp. "In fiecare vara, circa jumatate din volumul total al ghetarului se topeste, datorita caldurii. Insa volumul ghetarului se reface in fiecare iarna. Astfel, infatisarea ghetarului se schimba de la luna la luna. Putem spune ca, desi avem un bloc de gheata vechi de cateva mii de ani, el este in permanenta evolutie", spune profesorul de geologie Ecaterina Bacal, care isi duce, periodic, elevii sa viziteze acest ghetar, care a devenit si o importanta atractie turistica, relateaza Romania Libera.

Umorul acid de peste Prut. Aruncati de istorie dintr-o parte intr-alta, romanii de peste Prut si-au indracit umorul, l-au dus dincolo de ironie si, curajosi, l-au indreptat catre ei insisi. Glumele au capatat toate epitetele unei zone unde putini se incumeta sa paseasca - sunt acide, negre, dure, fara perdea, dar in acelasi timp familiare, de comunitate, unanim acceptate. Unicitatea hazului de dincolo de Prut consta intr-o combinatie letala: istorisirea pataraniilor, adica a intamplarilor neprevazute, este dublata de folosirea unui umor de limbaj, scrie Adevarul.

Cum au salvat romanii Putna din ghearele lui Stalin. Anul 1940, cand Romaniei i se rapesc mai multe tinuturi istorice (Basarabia, Bucovina de Nord, Herta), va consemna la Manastirea Putna una din cele mai stralucite fapte de arme ale militarilor romani. Dupa ultimatumul sovietic din 28 iunie 1940 are loc retragerea trupelor romane din Bucovina de Nord, care intra astfel sub ocupatia sovietica. Desi pe harta cu noua delimitare a frontierei romano-sovietice comuna Putna dimpreuna cu chilia Sfantului Daniil Sihastrul si cu manastirea figurau in interiorul statului roman, totusi, in ziua de 6 iulie trupele rusesti au ocupat aceste locuri sfinte pentru orice roman. Numai hotararea, curajul si dragostea de tara a catorva militari ai Grupului de Cavalerie-Recunoastere nr. 25 au facut ca acest "Ierusalim al neamului romanesc" sa ramana in limitele granitei actuale. Integral in Romania Libera.

VIDEO Traian Basescu, interviu pentru Adevarul: "Nu sunt un dusman al ziaristilor". Pentru orice jurnalist, un dialog cu presedintele unei tari nu poate fi decat onorant. Cu atat mai mult cand este vorba de presedintele propriei tari. Si mai rare sunt ocaziile in care poti aborda o tematica atat de variata, la o astfel de intalnire. Astazi va propun spre lectura a doua parte a dialogului "La masa Adevarului" cu presedintele Traian Basescu, dupa ce in ziarul de ieri ati putut afla cum vede seful statului relatiile Romaniei cu doua dintre marile puteri ale lumii: SUA si Federatia Rusa. Fiind sfarsit de saptamana, am gasit potrivit sa lasam in plan secund subiectele greu digerabile si sa descoperim o alta fata a presedintelui, ascunsa pana acum in spatele "mastii de razboi" pe care o poarta in confruntarile publice.