Doi judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (Gabriela Barsan, sefa Sectiei Contencios Adminsitrativ si Iuliana Pusoiu, judecator la aceeasi sectie) sunt invinuite de procurorii anticoruptie ca ar fi facut trafic de influenta pentru ca omul de afaceri Gabriel Chiriac sa castige procese. Alti trei judecatori de la ICCJ sunt in cercetari prealabile, iar alti sase vor da declaratii de faptuitori, scrie Romania Libera.

Judecatoarea Gabriela Barsan, sefa Sectiei Contencios Adminsitrativ de la Inalta Curte, si Iuliana Pusoiu, judecator la aceeasi sectie, sunt invinuite de procurorii anticoruptie ca au facut trafic de influenta pentru ca omul de afaceri Gabriel Chiriac sa castige procese. Omul de afaceri se afla in prezent la Paris, unde domiciliaza cu familia.

Gabriela Barsan si Iuliana Pusoiu sunt acuzate de DNA ca ar fi facut trafic de influenta pentru cadouri scumpe: coliere cu pietre pretioase, excursii in Malaezia si la Paris, chirie platita intr-un imobil parizian pe o perioada indelungata (pentru fiul judecatoarei Barsan) etc. Cadourile ar fi fost transmise prin avocata Claudia Gherbovan- Silinescu, aparatoarea lui Chiriac in procesele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Silinescu este prietena si fosta colega de instanta cu judecatoarele Barsan si Pusoiu. Traficul de influenta in favoarea lui Chiriac ar fi fost exercitat pe o perioada indelungata.

Alaturi de acestea mai sunt cercetati prealabil pentru favorizarea infractorului judecatorii Corina Corbu si Nicolae Manigutiu de la Sectia Contencios, precum si un judecator de la Sectia penala; afaceristul Chiriac este invinuit de cumparare de influenta, iar avocata acestuia, Claudia Gherbovan-Silinescu este acuzata de complicitate. De asemenea, mai sunt cercetati prealabil sase judecatori de la Sectia Contencios, spun surse judiciare, care s-ar fi pronuntat in favoarea lui Chiriac. Acest scandal zguduie temeliile Justitiei Romane deoarece survine dupa un altul in care fostul sef al sectiei civile de la Inalta Curte, Florin Costiniu, a fost trimis in judecata anul trecut, alaturi de senatorul PSD Catalin Voicu si de oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic. Atunci, prin senatorul Voicu si cu ajutorul lui Costiniu, afaceristii au facut trafic de influenta contra 260.000 de euro, pentru a castiga procese ce vizau licitatii tot la Sectia Contencios condusa de Barsan.

Despre participatia judecatorilor Corina Corbu si Nicolae Manigutiu, tot de la Sectia contencios al Inaltei Curti, s-a vehiculat initial informatia potrivit careia acestia ar fi dat solutii favorabile lui Chiriac. Ulterior, a aparut informatia potrivit careia cei doi le-au avertizat pe Barsan si Pusoiu ca sunt interceptate de SRI. Corbu si Manigutiu ar fi avut informatia (secret de serviciu) de la un alt judecator, colegul lor de la sectia Penala a Inaltei Curti, care a semnat mandatele de interceptare.

  • Omul de afaceri Gabriel Chiriac, monitorizat de SRI

Pricipalele probe ale procurorilor sunt interceptarile telefonice realizate initial de SRI in baza Legii Sigurantei Nationale, "lucrarea" vizand exportul a sute de milioane de euro din tara spre paradisuri fiscale, spun surse judiciare la care ar fi participat si cumparatorul de influenta, Gabriel Chiriac. De mentionat ca locuintele judecatorilor Barsan si Pusoiu au fost perchezitionate joi seara, anchetatorii fiind interesati in special de laptopuri sau unitatile centrale ale calculatoarelor.

Romania Libera mai scrie ca Gabriela Barsan, Iuliana Pusoiu si Claudia Gherbovan Silinescu au fost multi ani colege la instantele bucurestene. Silinescu, nepoata fostului adjunct la Serrviciul de Informatii Externe generalul Tudor Constantin Silinescu, a iesit din magistratura in urma unui scandal de adoptii si a intrat in avocatura. Ea este si membra a Curtii de Arbitraj International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, care pare un fel de club in care activeaza si vreo 10 fosti magistrati de la Inalta curte de Casatie si justitie, unii dintre ei acuzati de legaturi cu fosta Securitate, alaturi de fostul general de Militie Ion Suceava. Aceasta curte de arbitraj are relatii directe cu toate camerele de comert ale altor state de la Bucuresti, iar in una dintre ele (Camera de Comert Romania - Israel) activeaza Gabriel Chiriac. Surse judiciare spun ca avocata Silinescu l-ar fi cunoscut pe omul de afaceri Chiriac in calitate de arbitru international.

Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificarea sentintelor date in dosarele lui Chiriac.

  • Cine este afaceristul Gabriel Chiriac

Fostul inginer Gabriel Chiriac la Intreprinderea "Electrocontact" de la Botosani a ajuns, dupa 1990, directorul intreprinderii. Colosul industrial, cu peste 8000 de salariati, a fost dus spre faliment de conducerea societatii. In primii ani, Chiriac a adunat actiuni din marea cuponiada initiata de fostul premier PDSR Nicolae Vacaroiu, Intreprinderea a fost desfacuta si vanduta pe bucati, cumparatorul final fiind insusi directorul societatii, Gabriel Chiriac.